Struguri de la supermarket

20 February 2012

De mai bine de un an, am început să fiu atent la ce produse cumpăr din supermarket şi cum se compară preţul lor cu produse similare, dar şi cu produse care nu sunt similare. Pentru asta, mă folosesc de faptul că eticheta de preţ a produselor arată atât preţul per bucată, cât şi preţul echivalent per kilogram.

Preţul este scris cu caractere mici, iar produsele cu raportul mai bun calitate-preţ nu sunt cele plasate să-mi sară în ochi, dar comparaţia se poate face în câteva secunde. Sper că veţi fi de acord că este practic imposibil pentru cineva să calculeze preţul echivalent la produse ambalate în cantităţi diferite, cu preţuri care se schimbă săptămânal şi care au câte două zecimale.

De când am început să fac aceste comparaţii, mi-am format câteva idei şi mi-am schimbat puţin obiceiurile de cumpărături, respectiv:

  •  produsele pe care le cumpăr fără să ezit au preţuri de maxim 35 lei/kg greutate netă. Dacă preţul depăşeşte acest nivel, încep să mă întreb de ce vreau să cumpăr acel produs.
  •  iau mai puţine snacks-uri şi ciocolate pentru că cele ieftine n-au nici un gust, iar cele care au gust, ajung la preţuri de 60-100 lei pe kg.
  •  iau mai multe sucuri 100% naturale pentru că preţul per kg/l este mic şi diferenţa de gust şi ingrediente se simte.
  •  iau mult mai multe fructe, pentru că preţurile fructelor, mai ales pe cele de sezon, este foarte mic, comparabil cu alte categorii de produse.

Şi cum am ajuns la fructe, o să vă spun o mică istorioară recentă, care a dat titlul acestui articol. Imediat la intrarea în supermarketul de lângă mine sunt poziţionate fructele, iar primele lădiţe sunt întotdeauna cele cu struguri. Eu sunt mare amator de struguri, din august până în noiembrie, nu este săptămână să nu mănânc măcar un kilogram.

Întrând în supermarket săptămâna trecută, mi-au căzut ochii pe struguri, ca de obicei, apoi din reflex m-am uitat la preţ: 18 lei/kg. Trecând pe lângă ei am raţionat

“Mi-ar plăcea să mănânc nişte struguri, dar preţul s-a triplat faţă de cel din toamnă, mai bine iau mandarine şi mă întorc la struguri toamna viitoare”.

M-am oprit în dreptul mandarinelor şi mi-a fost atrasă atenţia de doi români (ca naţionalitate mă refer) care vorbeau pe un ton prea ridicat. Fiecăruia i-au căzut ochii pe struguri la intrarea în magazin la fel ca şi mie. Ce credeţi că au gândit?

“Mi-ar plăcea să mănânc nişte struguri, o să iau o boabă”

N-au avut nici o ezitare, nici nu s-au uitat la preţ, nu s-au oprit o secundă şi au continuat să vorbească în timp ce se serveau fără jenă. Presoane diferite, moduri de gândire diferite.

 

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (5)
  • Insuficient (2)
  • Interesant (3)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php