Pompe bursiere

13 August 2011

În engleză există o expresie legată de speculaţii bursiere “pump and dump”. În română, în jargonul de specialitate s-a tradus doar “pompă”. O “pompă” este o formă de speculaţie bursieră, prin care preţul acţiunilor unei companii sunt ridicate artifical, prin afirmaţii pozitive care sunt amăgitoare sau de-a dreptul false.

Aceste informaţii sunt distribuite pe cale orală, prin telefon, iar în ultimii ani, prin internet. Când primiţi din senin un email care vă indică o oportunitate de cumpărare a acţiunilor unei companii de care nu aţi mai auzit şi despre care se scrie că urmează să anunţe nişte rezultate extraordinare, sunteţi victimele potenţiale ale unei pompe bursiere. Din fericire filtrele anti-spam opresc majoritatea acestor mesaje care au şanse mici de a păcăli pe cineva.

Se întâlnesc şi pompe locale, pe acţiuni puţin tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, care sunt promovate pe forumurile bursiere din România sau pe cale orală, dar nu despre asta vreau să scriu azi, ci despre o premieră, o pompă de pe piaţa OTC americană, sprijinită prin publicarea unor articole de presă pe piaţa românească.

Este o premieră  pentru că pe lângă promovarea acţiunii prin mijloace specifice pe piaţa americană, s-au făcut comunicate de presă, preluate de numeroase ziare româneşti, astfel încât orice american care căuta informaţii despre compania respectivă, găsea o bogată resursă de informaţii în limba română, de natură să dea o aură de încredere ştirii respective.

În data de 17 mai, un comunicat Mediafax este preluat de numeroase siteuri de ştiri: Americanii investesc 570 milioane de euro în România. 90 de milioane de euro sunt destinate construirii unui parc eolian plus 260 milioane de euro pentru achiziţia unor proiecte similare şi 220 milioane de euro sunt pentru un lanţ de centre de asistenţă socială. Propoziţia de la sfârşitul comunicatului m-a intrigat: “Toate aceste proiecte vor fi subvenţionate şi susţinute de Guvernul României şi Uniunea Europeana”. Să spui direct că primeşti subvenţii pentru investiţii de peste jumătate de miliard, este o afirmaţie îndrăzneaţă, aşa că am început să caut mai multe despre GCD, autorul comunicatului de presă.

Cu nouă zile înainte, în data de 9 mai, pe cealaltă parte a Oceanului Atlantic, CEOul companiei listate Ramoil Management, scria o lungă scrisoare către acţionari în care anunţa un nou model de afaceri – concentrarea pe noi tehnologii şi pe energia alternativă. În scrisoare se menţiona printre altele achiziţia GCD în schimbul a 3 milioane de acţiuni.

Deja de la 1 martie, acţiunile RAMO prinseseră viaţă, de la valoarea de 1 cent pe acţiune, au urcat la 3 cenţi, apoi la 6 cenţi, pentru a scădea către 2 cenţi, la data anunţului. Dar în 16 mai preţurile şi volumele au explodat, s-au vândut acţiuni de 900.000 de dolari la 5 cenţi acţiunea, un record care a fost demn de menţionat pe un site de specialitate.

Ulterior, în perioada 16 mai – 2 iunie, s-au vândut peste 75 de milioane de acţiuni, pentru 3,4 milioane de dolari la preţuri între 3-5 cenţi pe acţiune. Dar compania are doar 37 de milioane de acţiuni emise, deci acţionarii iniţiali au vândut cu singuranţă toate acţiunile, iar cumpărătorii iniţiali le-au vândut şi ei mai departe, ducând preţul înapoi la 2 cenţi în iunie. Pe 2 iunie, în timp ce compania făcea anunţuri disperate pentru a recăpăta încrederea acţionarilor, postând pe site-ul propriu contracte semnate cu SRLuri din România şi planuri cadastrale, operatorul OTC Markets a dat calificativul “unsolicited” pentru Ramoil. În jargonul financiar american, aceast calificativ înseamnă atât că nu există lichiditate pentru acţiunile respective, deci vânzătorii nu pot să mai scape de ele, dar şi că acţiunile sunt suspecte de fraudă.

În următoarele două săptămâni, acţiunile s-au menţinut în jur de 2 cenţi, vânzându-se din nou 70% din totalul acţiunilor si apoi totul s-a liniştit, acţiunile au revenit la 1 cent şi se tranzacţionează câteva mii de dolari pe zi.

Nu vom şti cum s-au promovat exact acţiunile în Statele Unite, dar putem fi siguri că cei care au organizat această pompă şi-au vândut acţiunile la un preţ mediu de 5 cenţi, după ce le cumpăraseră cu 1 cent, deci un profit de 400%, în sumă absolută 1,1 milioane dolari, pe baza câtorva anunţuri de presă şi a unui site pe internet. “Partea română” nici nu a primit prea mulţi bani, doar 150.000 de dolari, echivalentul celor 3 milioane de acţiuni primite pentru achiziţie. Dar nici nu s-a obosit prea mult pentru aceşti bani.

Graficul acţiunii Ramoil, pe perioada pompei:

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (1)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php