Ştirea financiară a lunii martie a fost salvarea Greciei, după luni de tergiversări şi negocieri. Creşterea pieţelor financiare datorată acestei ştiri a fost însă de scurtă durată, fiind rapid eclipsată de confirmarea unei noi recesiuni în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. De altfel salvarea Greciei fusese deja în mare parte inclusă în creşterile de preţ din primele două luni ale anului.

Chiar dacă economia Statelor Unite este în plină revenire, situaţia globală nu s-a îmbunătăţit vizibil în ultima lună şi de aceea bursele au stagnat în general. În România au existat câteva efecte suplimentare care au dus la decorelarea parţială a pieţei de capital de trendul global şi european. Principalele motive au fost marcările de profituri după creşterile din primele două luni ale anului dar şi oferta secundară de acţiuni Transelectrica. Fluxurile de bani datorate ofertei Transelectrica au influenţat întreaga piaţă locală, ducând iniţial la scăderea acţiunilor şi apoi la o uşoară revenire.

Portofoliul Saakra a crescut în continuare, cu +1,0% faţă de luna precedentă. În condiţiile în care mai puţin de jumătate din acţiuni au crescut, două treimi din profit au fost generate de un singur titlu, Azomureş, care a crescut cu 11% după ce Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea de către Ameropa, ceea ce a făcut ca tranzacţia să fie finalizată. În următoarele trei luni se aşteaptă declanşarea ofertei publice de preluare şi chiar dacă preţul a ajuns apropiat de cel prezumat pentru oferta publică, potenţialul de creştere este încă interesant de urmărit. Cele mai mari pierderi au fost cauzate de acţiunile SIF Moldova care au scăzut cu 9% de la valorile de la începutul lunii fără să fie influenţate de ştiri semnificative.

Activitatea contului a fost ceva mai mare decât de obicei, fiind sprijinită şi de suplimentarea portofoliului cu bani noi. Am vândut poziţia pe indicele Eurostoxx50 marcând un profit de 11% în două luni. Această vânzare a avut ca scop crearea de lichidităţi suplimentare în portofoliu. De asemenea poziţia futures pe euro la martie a fost închisă la scadenţă cu o pierdere totală de 60% faţă de suma investită în iulie 2011 (datorită efectului de leverage). Deprecierea leului în ultimele 8 luni a dus la aceste pierderi, care însă nu au avut o pondere importantă în total portofoliu. Achiziţiile au fost făcute în a doua jumătate a lunii şi au vizat titluri SIF Moldova, Transgaz, Petrom şi Erste Bank, companii a căror valoare aştept să se aprecieze de-a lungul timpului.

Performanţa cumulată a portofoliului în trimestrul I 2012 este de +29,4%.

Portofoliul Long Term a avut o evoluţie mai puţin favorabilă înregistrând -3,8% în luna martie. Pierderile au fost generate în mare parte de trei titluri cu ponderi importante în portofoliu care au scăzut cu 7-9% în această lună: SIF Moldova, datorită marcării de profituri, Erste Bank, datorită scăderii titlurilor băncilor europene dar şi datorită anulării dividendului în 2012 şi Transelectrica datorită ofertei publice secundare care a pus presiune pe preţ.

Am folosit fonduri noi aduse în acest portofoliu pentru a subscrie la oferta Transelectrica. Am subscris pachete de acţiuni pe trei paliere:

-15,2 lei/acţiune, modificat apoi la 15,5 lei pe acţiune;
– 15,3 lei/acţiune; şi
– 16 lei/acţiune

Primele două subscrieri nu au fost executate, preţul fiind prea mic, iar a treia a fost executată la preţul de 15,71 lei/acţiune, un discount de aproximativ 1% faţă de preţul curent al acţiunilor Transelectrica. Deşi această ofertă publică nu a fost o mare oportunitate de investiţie pe termen scurt, pe termen lung, mă aştept la o creştere susţinută a acestei acţiuni.

Performanţa cumulată a portofoliului Long Term în trimestrul I 2012 este de +22,9%.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

  • Costi says:

    Portofoliul e descris pe undeva ? Nu reusesc sa gasesc postarea respectiva. ..

    • Florin says:

      Portofoliul la zi nu este descris pe site. Acesta sectiune este un jurnal de investitii, notez lunar ce mi se pare relevant si nu este un exercitiu de transparenta totala. Mai mult, ar fi obositor sa actualizez de fiecare data cand se modifica portofoliul.

      Probabil ca daca citesti toate postarile din sectiunea Investitii, vei putea sa-ti faci o idee referitor la principalele actiuni din cele doua portofolii, cuprind in mare majoritate blue chips si au cam 15 titluri pe fiecare portofoliu, mai mult de jumatate se regasesc in ambele portofolii.

css.php