Luna iunie se anunţa foarte agitată datorită continuării problemelor ţărilor europene, dar până la urmă a fost o lună destul de calmă pe plan internaţional, dar destul de agitată pe plan local datorită deciziilor politice. Totuşi trăgând linie la sfârşitul lunii, situaţia pare mai stabilă.

Rezultatul obţinut de portofoliul Saakra în această lună a fost de +0,2%. Deşi profitul este foarte mic, este încurajator deoarece suntem într-o lună de vară în care bursele mai mult scad decât cresc, dar pe de altă parte şi pentru că arată o oarecare calmare a pieţelor. Majoritatea acţiunilor au variat uşor, câteva au avut scăderi mai mari şi singura constantă a fost creşterea acţiunilor SIF 2 Moldova, creştere constantă de-a lungul întregii luni, ceea ce arată cel mai probabil o dorinţă de acumulare de acţiuni de către investitori.

În această lună am vândut restul de acţiuni Azomureş, direct în piaţă, la un preţ puţin sub cel din oferta publică, pentru a dispune de bani mai repede. Ulterior am retras şi aceşti bani din portofoliu, plasându-i în depozite bancare în aşteptarea unor oportunităţi de cumpărare pe care le anticipez în continuare în următoarele săptămâni sau luni. Cealaltă decizie de tranzacţionare din cursul lunii a fost aceea de a închide contractele future pe cursul leu euro scadent la iunie şi de a folosi jumătate din sumă pentru a deschide noi contracte scadente la septembrie. Aceste contracte au fost iniţiate în ianuarie 2012 în scop de hedging al unor venituri în valută. S-a dovedit o decizie păguboasă, ducând la o pierdere marcată de 39% din valoarea investiţiei, având în vedere că aceste contracte au leverage.

Fiind final de trimestru, este momentul să calculăm şi performanţa trimestrială, iar aceasta este de -3,3%.

Portofoliul Long Term a avut o performanţă mai bună în această lună, după ce de multe ori a dezamăgit în trecut. Profitul a fost de +1,9%. Cel mai mare contributor la profit a fost şi în acest caz SIF Moldova, care are în prezent cea mai mare pondere în acest portofoliu, iar dintre pierderi s-a evidenţiat Ceramica, a cărui preţ a coborât la nivelul de echilibru înregistrat la începutul lunii aprilie, înainte să crească inexplicabil cu 50% şi apoi să revină la preţul iniţial fără a se transfera un volum important de acţiuni. Nu au fost făcute tranzacţii în această lună.

Rezultatul cumulat al trimestrului II este de -3,2%.

Am continuat să investesc banii aflaţi în portofoliul Global ajungând la 54% investiţi şi restul cash. Rezultatul lunii în euro a fost de -0,1%, iar translatat în lei a fost de -0,4%. Am acum trei titluri în portofoliu şi poate banii vor ajunge pentru a investi în încă trei.  Până acum sunt satisfăcut de relaţia cu brokerul internaţional şi deja mă gândesc la alocarea unor sume suplimentare când se va termina prima tranşă. Nefiind un trimestru complet, nu voi prezenta un rezultat trimestrial.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

4 Comments for this entry

 • mihai says:

  cred ca apare o greseala aici. ambele portofolii sunt denumite saakra.

 • gabi says:

  Cu ce broker international colaborezi? asta daca nu e secret :)

  • Florin says:

   Am mai primit aceasta intrebare direct de pe pagina de contact, dar as vrea sa scriu mai mult decat un nume, as vrea sa scriu cum am facut decizia respectiva pentru ca a fost ceva de durata. O sa scriu articolul respectiv cat de curand, ramai aproape.

css.php