Varianta cea mai la îndemână de a profita de pe urma economiilor, o reprezintă depozitele bancare. Oricine face o minimă gestiune a finanţelor personale, şi-a făcitvreodată constituie un depozit în lei sau valută. Când am scris despre posibilitatea de a investi pe bursă am primit câteva mesaje de la prieteni care mi-au spus că li se pare prea riscant şi că nu este pentru ei.

Într-un fel au dreptate, saltul de la depozitul garantat de stat, la investiţii în acţiunile foarte volatile ale companiilor româneşti este extrem de mare. În mod normal ar trebui să existe un pas intermediar, obligaţiunile. Obligaţiunile pot fi asemănate cu nişte depozite care sunt făcute direct la companiile care au nevoie să ia bani cu împrumut, iar pentru companii, sunt nişte împrumuturi direct de la persoane şi firme care au lichidităţi. Această metodă elimină intermediarul bancă, şi de aceea investitorii în obligaţiuni primesc o dobândă mai mare decât dacă ar face un depozit.

Evident obligaţiunile nu sunt garantate de stat şi nici cu bunurile firmei împrumutate, dar în cazul anumitor companii, cum sunt GDF Suez România şi Banca Transilvania, obligaţiunile au un grad de risc relativ scăzut.

Încep cu detalii privind oferta de obligaţiuni GDF Suez, termenii acesteia sunt dobânda de 7,4% anual în lei, durata 5 ani şi valoarea unei obligaţiuni 10.000 lei. Perioada de subscriere este între 17 octombrie şi 23 octombrie, astăzi. Dacă aţi fi fost interesaţi, nu vă amărâţi că mai aveţi doar câteva ore de subscriere pentru că oricum această ofertă din păcate nu se adresează investitorilor individuali. Pentru a subscrie trebuie să vă încadraţi în criteriile legale de definire a investitorilor calificaţi, adică bănci, societăţi de asigurare, fonduri de pensii sau de investiţii, firme cu fonduri proprii de peste 2 milioane de euro sau alte persoane/firme înregistrate pe lista altor investitori calificaţi.

Poate mai interesantă însă este o viitoare ofertă de obligaţiuni Banca Transilvania cu o valoare de 30 milioane euro, la o dobândă calculată ca şi EURIBOR + 6% (sau chiar 6,25%), pe o durată de 6-7 ani, cu plata dobânzii de două ori pe an şi posibilitate de conversie în acţiuni Banca Transilvania la sfârşitul perioadei. Acesta ar fi momentul în care cei care se plâng de dobânzile usturătoare ale băncilor să profite şi să împrumute bani băncii la aceleaşi dobânzi usturătoare. Dar fără garanţii specifice, doar cu “buletinul” băncii.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Pentru cei ce economisesc pe termen lung, luaţi în considereare aceste emisiuni de obligaţiuni, dacă se adresează investitorilor individuali.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Trebuie să vă gândiţi din timp dacă aceste produse sunt interesante pentru că oportunitatea de a plasa banii este valabilă doar pentru o perioadă limitată, iar ulterior, pentru a avea acces la aceste obligaţiuni de la băncile care le-au cumpărat, vi se va cere un preţ mai mare şi implicit, să acceptaţi o dobândă mai mică.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (5)
  • Excelent (4)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

1 Comment for this entry

css.php