Mineco – Moldomin

06 October 2011

Prin procesul de lichidare, Moldomin a fost vândută către Mineco, o companie de trading înregistrată în Elveţia.

Sursa: articol wall-street.ro

Data anunţului: 15 septembrie 2011

Cumpărător: Mineco AG 

Target: Moldomin SA

Vânzători: Comitetul creditorilor, principalul fiind ANAF

Consultanţi vânzători: lichidator RTZ & Partners; juridic: bpv Grigorescu Ştefănică

Consultanţi cumpărător: juridic NNDKP

Valoare tranzacţie: n/a

Pachet vândut: 100%

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie:

Moldomin SA era deţinută de Cuprom, care o cumpărase în cadrul unui proces de privatizare în anul 2007 şi se angajase să investească 120 de milioane de euro. De fapt Cuprom, închiriase mina încă din 2006, dar a fost nevoită ulterior să o “salveze de la faliment”. Însă în 2008, Cuprom a intrat în procedură de faliment, iar în 2010 şi Moldomin a intrat în lichidare cu 50 de milioane de euro datorie către creditori (mai târziu s-a actualizat cifra la 60 milioane de euro).

Despre valoarea rezervelor de cupru ale Moldomin, s-a estimat ca acestea valorează un miliard de euro, şi ar putea aduce 300-400 de milioane de euro profit cumpărătorilor. Între timp însă, preţul cuprului a scăzut cu 30% pe bursele internaţionale.

În tot acest timp, mina închisă a început să polueze Clisura Dunării, atât în România, cât şi în Serbia, iar investiţiile de mediu sunt estimate la 65 milioane de euro. Totuşi caietul de sarcini a prevăzut investiţii minime de numai 50 de milioane de euro, dar cumpărătorii au promis de trei ori mai mult, 150 de milioane de euro pentru repornirea activităţii şi conformarea cu normele de mediu.

Cu siguranţă cumpărătorii nu vor avea o sarcină uşoară. Presa din România nu a scris prea multe despre Mineco, alta decât că este o companie elveţiană care are activităţi de minerit în Serbia şi Bosnia şi Herţegovina. La o analiză mai atentă, se poate descoperi că acţionarii firmei sunt investitori sârbi, iar firma în sine este în principal un trader de materii prime, de la minereuri până la produse agricole.  Pe website-ul companiei sunt prezentate 20 de firme din grup, dar cu un an în urmă acolo era prezent şi un alt nume: Fidelinka. Fidelinka era unul din principalele companii integrate din industria cerealelor din Serbia, avand de la teren arabil, la silozuri, mori şi fabrici de pâine, preluată de Mineco în 2005 pentru a fi “salvată de la faliment”. În 2010 însă, băncile creditoare au cerut din nou falimentul, iar compania este acum în procedură de reorganizare şi lichidare.

Dar să sperăm că de data aceasta lucrurile vor decurge mai bine şi dacă Cuprom nu a investit cele 120 de milioane promise în 2007, Mineco va investi cele 150 de milioane promise.

De menţionat şi că aceasta este a doua achiziţie a unei mine de cupru în România după ElDore – Băiţa în aprilie.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (3)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (7)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php