Tot ceea ce am încercat să transmit în ultimele 10 luni au fost ingredientele necesare pentru înţelegerea finanţelor personale, de la a cheltui mai puţin, la a cheltui cu folos, la a economisi, la a înţelege industria financiară şi a înţelege produsele de investiţii. Dar nu este suficient să le înţelegem, trebuie să le folosim – şi pentru aceasta există gestiunea finanţelor personale.

Abordarea cea mai bună pentru gestiunea finanţelor personale este cea conştiincioasă pe care o să o prezint în continuare. Dar realizez că nu toţi oamenii fac lucrurile pe îndelete, aşa că vă sugerez să aplicaţi măcar câteva dintre ideile din seria de articole ce începe astăzi în viaţa de zi cu zi:

Stabilirea obiectivelor: Majoritatea oamenilor care au reuşit să strângă avere, nu au făcut-o peste noapte, ci stabilindu-şi obiective şi făcând eforturi pentru a le atinge. Obiectivele dau un sens al direcţiei ce trebuie urmate şi a unui scop ce trebuie atins. Creierul uman funcţionează foarte bine atunci când are de rezolvat nişte probleme şi de atins nişte obiective … atât timp cât ştie care sunt acestea.

Primul meu obiectiv financiar încă din timpul facultăţii a fost să ajung la un salariu de 1.000 de dolari pe lună (pentru că atât câştiga cel care a cucerit-o pe fata de care îmi plăcea la momentul acela). Primul meu salariu a fost de 150 de dolari şi am atins obiectivul trei ani mai târziu (mi-am găsit sufletul pereche înainte să ajung la salariul dorit). De atunci, de fiecare dată când am îndeplinit un obiectiv am stabilit altul mai ambiţios.

Unele obiective ar trebui să fie pe termen scurt:

 • câţi bani voi economisi în această lună şi câţi bani voi economisi tot anul,
 • ce buget îmi propun pentru vacanţă, sau
 • în cât timp îmi voi plăti datoria de pe cardul de credit.

Altele sunt pe termen mai lung:

 • economisirea unei sume în următorii 12 ani pentru studiile universitare ale copiilor mei, sau
 • plata creditului imobiliar în 3 ani, în loc de 9.

Şi neapărat un obiectiv pentru pensionare: o sumă de bani, sau de investiţii din care să pot trăi decent, fără să fie nevoie să merg la servici zi de zi. Acesta va fi cel mai greu de atins, pentru că pensionarea este ceva îndepărtat şi nefamiliar.

Este foarte important ca obiectivele stabilite să fie

 • specifice,
 • măsurabile,
 • posibile,
 • realizabile, şi
 • să aibă o durată de timp pre-determinată (felicitări celor ce aţi recunoscut obiectivele SMART cu care vă stresează superiorii la birou)

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Deschideţi acum un nou fişier text şi salvaţi-l pe desktop cu titlul: Obiective personale. Scrieti minim trei obiective SMART privind finanţele personale pe termen scurt, lung şi pentru pensionare, aveţi stima mea dacă scrieţi patru şi un premiu virtual din partea mea dacă scrieţi cinci.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Faptul că aţi stabilit obiectivele şi că le-aţi scris într-un loc de unde nu se vor şterge este deja un prim pas spre controlul finanţelor personale. În viitor când veţi face o plată bancară, sau când veţi încasa salariul, sau când veţi ţine un teanc de bani în mână, o să vă aduceţi aminte de obiectivele personale şi astfel va creşte şansa să le realizaţi.

Apropo, nu exclud ca unii dintre voi deja să îşi ştie obiectivele financiare, vouă vă va fi şi mai simplu să urmaţi sfatul de azi, dar tot va trebui să le scrieţi într-un fişier şi să-l salvaţi. Şi încă un apropo, dacă citiţi de pe tabletă sau de pe smartphone, tot puteţi să scrieţi o notă în care să vă stabiliţi obiectivele.

Nu săriţi acest pas, pentru că are un rol important, şansele să vă atingeţi obiectivele cresc de până la 10 ori dacă le scrieţi.

Şi un ultim pont dacă aţi ajuns până aici şi încă nu aţi scris: stabiliţi obiective care să vă motiveze şi scrieţi şi motivaţia la final (e.g. Vreau să strâng 30.000 euro în următorii 12 ani pentru facultatea copilului meu pentru că vreau să poată studia în străinătate).

Va urma.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (0)
 • Insuficient (0)
 • Interesant (7)
 • Excelent (6)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php