După ce m-am întrebat dacă banii aduc fericirea şi am decis că fericirea nu se poate cumpăra întotdeauna cu bani, urmează un articol despre finanţe personale în care discut despre cum să cheltuim totuşi banii, ca să ne aducă maxim de fericire.

Vorbim despre cheltuieli discreţionare, în contextul descris în primul meu articol despre finanţe personale şi am găsit o definiţie foarte bună pe investorwords.com (vă recomand site-ul şi pentru alte definiţii din domeniul economico-financiar).

O cheltuială discreţionară este o cheltuială obişnuită sau specială pentru obiecte sau servicii care sunt fie neesenţiale, fie mai scumpe decât altele similare. De exemplu, cheltuieli pentru divertisment sau mese la restaurante scumpe.

Bun, acum să recunoaştem, fiecare avem slăbiciuni pentru care cheltuim, fie că e vorba de modă, de cafeaua de la Starbucks, sau de excursia într-o ţară exotică pe care ne-am dorit-o aşa de mult. Şi asta nu este nici o problemă, mai ales dacă punem bani deoparte pentru ele. Putem să le privim ca pe nişte recompense personale, pentru că am avut tăria şi disciplina de a economisi bani, special pentru aceste dorinţe.

Pe de altă parte, dacă banii nu sunt suficienţi pentru a le satisface şi dacă nu rezistăm să ne abţinem de la aceste slăbiciuni, atunci problemele financiare ne aşteaptă după colţ, indiferent dacă suntem înnebuniţi de cumpărarea de pantofi, sau de jocuri de noroc.

În acelaşi timp, suntem cu toţii într-o permanentă căutare a fericirii şi satisfacţiei, iar în condiţiile în care ne rămân bani atât pentru economii cât şi pentru unele cheltuieli discreţionare, aceştia trebuie folosiţi în mod eficient. Aşa că începem cu psihologia şi studiem ce ne face fericiţi şi satisfăcuţi. Astăzi doar primul punct, poate cel mai important, celelalte într-un articol ulterior.

Apartenenţa la o comunitate – suntem într-o comunitate: la serviciu, în familie, la biserică, sau într-un club de persoane care au acelaşi hobby, în sporturi de echipă, în grupuri de prieteni, sau chiar cei cu care comunicăm exclusiv prin intermediul internetului (sau scrisorilor în anii ’80). Mergând mai departe pot menţiona grupuri ce se aduna în jurul unui ONG care urmăreşte un scop social şi cu puţină teamă aş spune că şi apartenenţa şi implicarea într-un partid politic ar trebui să ajute.

Implicarea într-o comunitate nu este în sine o activitate care consumă mulţi bani, dar dacă vorbim de hobby-uri, pentru a fi cultivate au nevoie de  ceva cheltuieli, la fel unele sporturi, cu prietenii ne vedem în restaurante şi pe terase şi invariabil cheltuim mai mult decât am fi făcut-o dacă luam ceai la plic de la supermarket. Deoarece a face parte dintr-o comunitate întotdeauna ne face să ne simţim mai bine, este o activitate în care este de dorit să cheltuim o parte din resursele noastre discreţionare. Şi poate să explorăm mai multe comunităţi pentru că beneficiile sunt cumulative.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Nu uitaţi să puneţi bani deoparte pentru „micile plăceri ale vieţii”, dar puneţi şi limite. Şi în acelaşi timp căutaţi şi încercaţi să vă integraţi în noi comunităţi de persoane cu care vă asemănaţi. Pentru asta va merita să cheltuiţi bani.

Ce este de învăţat din acest sfat

Şi banii care ne rămân după cheltuielile curente trebuie folosiţi cu chibzuinţă şi când îi cheltuim, ar fi mai bine să ne aducă fericire şi împliniri şi nu doar impulsuri de moment, ca nişte haine luate în grabă pentru că sunt reduceri.

Se continuă cu partea a II-a.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (0)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php