Am scris cu ceva timp în urma de ce căsătoria ajută în gestiunea finantelor personale, acum aş vrea să scriu despre comportamentul a două perechi de cunoscuţi ai mei, despre motivaţiile care apar în urma întemeierii unei familii şi cum contribuie la evoluţia finanţelor personale.
Avem doua cupluri, formate undeva între finalul liceului şi primii ani de facultate, Alina şi Mihai pe de-o parte, Maria şi George pe de alta parte.
Alina şi Mihai s-au căsătorit în 2000, imediat după facultate. După nuntă, au vrut să aibă o casă a lor şi cu ajutorul familiei şi ai banilor strânşi la nunta, şi-au cumpărat un apartament de două camere într-un bloc din anii ’60 în București.
După facultate și după ce și-a găsit un servici în București, Maria a închiriat un apartament pe care l-a împărțit cu o prietenă, George a rămas cu părinții. Au continuat relația si dupa doi ani în care “s-au pus pe picioare” s-au căsătorit. Au făcut o nuntă foarte frumoasă, mult mai frumoasă decât a Alinei cu Mihai, dar nu le-au rămas prea mulți bani după. Oricum s-au mutat împreună într-un apartament închiriat în centru.
În 2003 Alina și Mihai au avut primul copil și lucrând în domeniul bancar au putut beneficia de un credit cu dobândă avantajoasă cu care și-au cumpărat un apartament de 4 camere într-o zonă centrală, apartamentul vechi a fost închiriat și banii au contribuit la plata ratelor.
Maria și George au început și ei să lucreze în domeniul bancar și și-au făcut niște vacanțe superbe în 2002 și 2003. Însă relația n-a mai mers așa de bine, George a vrut sa-și continue cariera în străinătate, Maria voia și ea cariera, dar în România și i se părea că mariajul nu merge prea bine. Au rămas căsătoriți deși despărțiți și în țări diferite și după încă un an au divorțat.
În 2007 Alina și Mihai aveau doi copii, o situație destul de buna și și-au cumpărat un apartament de vacanta în stadiul de proiect la Constanța folosind încă un credit contractat de celălalt soț. A fost scump, după câțiva ani s-a dovedit chiar exagerat de scump și nici n-au mers la mare atât de des pe cât se gândeau ei.
Separat Maria și George și-au continuat viața, Maria în vechiul cerc de prieteni, care au început să se căsătorească unul după altul, George în străinătate, încercând să se integreze. Maria s-a gândit să-și cumpere un apartament ca să nu mai stea în chirie. Dar în zona ultracentrală în care voia să rămână, prețurile crescuseră, iar ea nu avea bani de avans, ba mai mult avea și un credit de plătit pentru autoturism.
George nici nu se gândea să cumpere un apartament în străinătate, și-a folosit banii economisiți pentru vacanțe la mare și la munte și pentru a-și ajuta mama în România.
Apoi a venit criza financiară. Alina și Mihai au văzut că salariile nu mai cresc în fiecare an, dar altfel au continuat să-și plătească ratele, au terminat de plătit primul credit în 2010. Maria a renunțat să-și ia apartament așteptând să scadă prețurile, și-a terminat de plătit creditul auto dar a avut ceva emoții la servici pentru că se făceau presiuni pentru reducerea personalului. George a aflat că urma să fie concediat în decurs de un an și s-a hotărât să se întoarcă în țară, unde beneficiind de experiența din străinătate, și-a găsit un job bine plătit.
În 2012 Maria s-a recăsătorit și s-a mutat în apartamentul pe care soțul ei îl avea de la părinți, locul de munca i-a rămas înca fragil. George a moștenit un apartament de 4 camere de la o mătușă, dar i s-a părut prea mare, l-a închiriat și din banii primiți iși acoperă chiria la apartamentul mai frumos din centru. A avut mai multe relații dar încă nu s-a recăsătorit. Alina și Mihai au avut al treilea copil, Mihai a fost forțat să-și schimbe serviciul pentru unul mai slab plătit, Alina a fost anunțată dupa întoarcerea din concediul de îngrijire a copilului că va fi restructurată, dar deja are o altă ofertă de muncă. În ultimii doi ani ei au reușit să-și construiască o casă la marginea Bucureștiului cu un nou credit cu dobândă redusă.
Scopul acestui articol nu este sa judec cum este mai bine, dar nu pot să nu observ că Alina și Mihai au ajuns să dețină 4 proprietăți, e adevărat că au și două credite, dar la 35-40 de ani, sunt în măsură să plătească ratele la credite, poate chiar și anticipat. Când am vorbit cu ei, mi-au spus că vor sa aibă câte o proprietate pentru fiecare copil, plus una pentru ei, asta i-a împins să tragă tare.
Maria și George au avut probabil parte de mai multe distracții și vacanțe memorabile, dar la aceeași vârstă și cu niște job-uri de invidiat, singurele proprietăți dobândite sunt obținute altfel decât prin economii și investiții. Este adevărat că ne-având credite, ar putea teoretic să achiziționeze cel puțin câte o proprietate fiecare prin credit, dar pentru asta ar trebui să aibă măcar banii de avans, iar cel puțin în cazul Mariei știu că nu este cazul, pentru George nu sunt sigur, dar bănuiala mea este că nici el n-a pus nimic de-o parte.
Sunt patru persoane care au avut evident succes in viață pana acum și care au beneficiat de salarii bune în domeniul bancar și chiar după restructurările din domeniu, au o poziție sigura, deci ar fi fost de așteptat să fi strâns deja ceva economii. În cazul Alinei și al lui Mihai sunt impresionat de ce au reușit, de la Maria și George m-aș fi așteptat la mai mult. Fiecare este însă la vârsta la care au înainte 10 ani în care veniturile le vor depăși cu siguranță cheltuielile și au ocazia să pună bani de-o parte pentru viitor.
Ce poti sa zici… decizii…
Alina si Mihai – mai economi, copii multi, fara prea multa distractie si fara timp pentru ei. Pe langa curajul financiar, cred ca au avut si ceva noroc sau ajutor suplimentar. Doar din salarii, cu 3 copii acasa, nu-i vad cum faceau fata unor astfel de credite (ma refer la inchisul lor intr-o perioada relativ scurta). Depinde cine sunt.. au business-uri proprii? Se schimba povestea.
Maria si George – se poate spune pe scurt ca si-au trait viata… desi nu sunt inca f. impliniti. Pana la urma o chirie de plata sau alternativa rata la banca pentru inca 20 de ani… tot aia e financiar vorbind.