Despre economisire

16 July 2012

Am decis să scriu din nou un articol referitor la procesul de economisire, care se află la baza finanţelor personale şi fac aceasta pentru noii abonaţi ai site-ului, veniţi în număr mare în ultimele săptămâni.

Dintotdeauna am căutat să înţeleg un fenomen aplicând principiul cauzalităţii ştiind că pentru orice efect există o cauză. Asta m-a ajutat mult pe vremea când studiam contabilitatea pentru că în contabilitate orice înregistrare are o logică, oricât ar fie ea de complicată şi până la urmă cu suficientă atenţie îi poţi da de cap. Când vorbim de un întreg sistem financiar există şi acolo o logică deşi nivelul real de complexitate face foarte greu să identificăm toate cauzalităţile, dar sunt câteva principii simple care sunt aplicabile. Cel la care mă voi referi este că pentru ca unele persoane să ia credite, alte persoane trebuie să economisească.

Este la latitudinea fiecăruia să decidă dacă vrea să facă parte din categoria celor care economisesc sau din cea a celor care apelează la împrumuturi. Economisind avem ocazia să dispunem de posibilitatea de a cheltui în viitor, poate atunci când veniturile ne vor scădea, sau tocmai pentru a petrece mai puţin timp muncind şi mai mult bucurându-ne de viaţă. Sau putem să ne ajutăm copii şi familia, sau să îi ajutăm pe cei nevoiaşi sau să contribuim la cauzele pe care le sprijinim. Făcând un împrumut, pe de altă parte, avem beneficiul şi satisfacţia imediată, dar şi necesitatea de a munci în viitor pentru a acoperi cheltuiala de astăzi. La acestea se adaugă şi faptul că economisirea aduce câştiguri suplimentare, iar împrumuturile vin cu costuri chiar mai mari.

Gestiunea împrumuturilor şi economiilor este alături de gestiunea veniturilor şi cheltuielilor, la baza finanţelor personale, iar la nivelul ţării nu poate decât să fie benefic faptul că cei care economisesc şi cei care se împrumută sunt conaţionali. Uniunea Europeană a uşurat mult circulaţia banilor între ţările membre, dar acum nu pare că este prea fericită situaţia în care economiile germanilor, francezilor, belgienilor şi suedezilor au fost folosite de greci, italieni şi spanioli şi portughezi, iar în particular, economiile austriecilor au fost folosite de români.

Dacă în vremea în care economia românească creştea, rata economisirii era foarte mică, de când ne-a lovit criza, am început să economisim mai mult şi să plătim creditele fără a lua altele noi (ceea ce este tot o economisire) iar acest lucru este în opinia mea benefic, deşi sunt voci care spun că nu este chiar aşa – Florin Cîţu observă creşterea economisirii populaţiei dar o consideră prea volatilă, iar Mugur Isărescu atrage atenţia că o creştere a economisirii duce automat la scăderea consumului pe termen scurt.

Dacă ne uităm la datele din graficul alăturat care arată rata economisirii faţă de venitul disponibil în diverse ţări în 1999 şi 2009 (conform Anuarului Eurostat), se vede că România a trecut de la una din cele mai mici rate ale economisirii, la una dintre cele mai mari, dar totuşi consistente pe termen lung la nivelul tărilor dezvoltate (20-25%). În acelaşi grafic se vede că datorită crizei, economisirea a scăzut în multe ţări, dar e vorba de ţări care au avut anterior rate mari de economisire şi acum au încetinit ritmul. Este mai bine că nu suntem în situaţia Greciei care a trecut de la rău la mai rău, şi se vede că cele mai bogate ţări sunt cele care economisesc în mod consistent.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

A economisi este ceva normal şi îi ajută indirect şi pe cei care au nevoie de credite.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Majoritatea dintre noi tot vor economisi vrând nevrând, dar e mai bine să economiseşti înainte pentru a putea cheltui mai târziu, decât să te împrumuţi şi apoi să fi nevoit să economiseşti pentru a plăti împrumutul respectiv.

Edit 23 iulie 2012: Profesorul Daniel Dăianu a scris azi un articol mai ştiinţific pe aceeaşi temă în Ziarul Financiar.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (5)
  • Excelent (6)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php