În articolele precedente am discutat despre cardul de credit ca produs de economisire dar şi despre riscurile cardului de credit. Asăzi voi scrie despre 10 motive pentru care un card poate fi util în gestionarea finanţelor personale. Voi spune din nou că subiectul este controversat, mulţi dintre cei care au plătit dobânzi usturătoare băncilor în urma folosirii cardului de credit, consideră că nu există nici un motiv valabil pentru a folosi un produs financiar extrem de costisitor.

Voi începe prin a spune că în prezent în România există un card de credit şi şase carduri de debit la fiecare zece persoane conform datelor BNR.  Dacă facem comparaţia cu Statele Unite, sunt câte 20 de carduri de credit şi 20 de carduri de debit la fiecare zece persoane, conform creditcards.com, de 20 de ori şi respectiv de 3 ori mai multe decât în România. Pe de altă parte, dacă în România numărul de utilizatori este în creştere, în Statele Unite acesta este în scădere uşoară de la aproximativ 80% din populaţia adultă, la 77%. Dacă ne raportăm la americani, ar trebui ca mai mulţi dintre noi să folosim cardul de credit şi în acelaşi timp să ne ferim să exagerăm. Dar să vedem cele 10 motive de a folosi un card de credit.

De ce să folosim un card de credit

1. Garanţii pentru rezervări – Motivul numărul unu pentru care am dorit să-mi fac un card de credit încă din 2004, posibilitatea de a face rezervări online, garantând plata, dar fără să plătesc până în momentul în care folosesc serviciul respectiv.

2. Achiziţii pe internet – Ştiu că se discută mult despre riscul achiziţiilor de pe internet, dar odată ce cumpăraţi de la un comerciant care are o reputaţie, riscul de fraudă scade la minim.

3. Ca să nu purtăm sume mari de bani în portofel – Poate găsim o ofertă sau poate este neapărat nevoie să cheltuim o sumă mai mare, mai degrabă decât să umblăm cu portofelul plin de bani, putem folosi cardul de credit în acest scop

4. Ca să nu pierdem sau să ne fie furaţi banii – Cardul este uşor de anulat şi mai greu de folosit de un infractor decât banii cash (dacă PIN-ul nu este tot în portofel).

5. Ca să putem folosi bani cu dobândă zero – Vezi Cardul de credit ca produs de economisire.

6. Pentru urgenţe – atunci când chiar ai nevoie urgentă de bani şi nu există altă sursă la dispoziţie (dar gândiţi-vă dacă puteţi returna banii la termen)

7. Pentru istoric de credit – acesta este motivul numărul unu în Statele Unite pentru că un card de credit este singurul tip de credit pe care banca vi-l va da fără să aveţi un istoric de credit şi fără el nu vă puteţi califica pentru alte tipuri de credite (mă gândesc cât le va lua băncilor din România să se gândească să facă acelaşi lucru, baza de date deja există la Biroul de Credit).

8. Pentru rate fără dobândă – nu toate cardurile de credit sau toate magazinele oferă acest mode de plată, dar uneori este avantajos financiar.

9. Pentru simplitate în accesarea unui credit – Dacă aţi încercat să luaţi un credit de la bancă ştiţi cât de grea este procedura administrativă. În cazul unui card de credit, procedura trebuie urmată doar o dată, iar linia de credit rămâne disponibilă şi se reînnoieşte automat.

10. Pentru reduceri – puteţi obţine anumite reduceri fie directe (cashback), fie prin sisteme de puncte de fidelitate, am pus acest motiv ultimul ştiind că el este primul promovat de bancă atunci când vă oferă cardul de credit. Nu numai pentru reduceri merită să vă faceţi un card de credit ci pentru cele 9 motive de mai sus şi ca un bonus pentru reduceri.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Dacă motivele de mai sus vă sunt relevante, folosiţi un card de credit.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Ca şi pentru alte produse bancare şi de asigurări, trebuie înţelese condiţiile de folosire şi modalităţile în care se poate folosi un produs şi apoi folosiţi numai acele produse care vă îmbunătăţesc viaţa.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (2)
 • Insuficient (3)
 • Interesant (10)
 • Excelent (4)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • Lucian says:

  Salut,

  Interesante articolele despre cardul de credit.
  Piata ofera o varietate de carduri de credit.
  Cred ca utila ar fi si o discutie despre care anume carduri ofera mai multe avantaje.
  Exista si acele carduri care acorda rate fara dobanzi, bonusuri, etc.
  Mai nou am vazut ca sunt si carduri de debit cu astfel de oferte.
  Ce fel de card utilizati?
  Si in general pentru ce fel de cumparaturi?

 • Florin says:

  Lucian, cardurile de credit cu avantajele lor sunt concepute ca niste produse financiare cat mai diferite fata de cele ale concurentei, de aceea nu este usor de comparat. In plus exista promotii care schimba complet atractivitatea unui card de credit pe termen scurt. De exemplu Garanti aveau o promotie prin care daca iti mutai cardul de la alta banca la ei, ti se anula pana la 10% din sold.

  Totusi cea mai atractiva oferta mi se pare cea a cardurilor cu rate fara dobanzi.

  Eu folosesc in principal doua carduri de credit: unul de la Raiffeisen Bank si unul de la Banca Transilvania si le folosesc pentru orice cumparaturi care accepta plata cu card.

css.php