Posibilităţile de gestionare ale finanţelor personale  sunt foarte limitate pentru majoritatea românilor: depozite bancare, investiţii imobiliare, o bursă fără lichiditate … şi cam atât. În acelaşi timp, călătorind în străinătate, văd în oraşele din Europa mai multe birouri de consultanţă financiară decât sucursale de bănci, iar asta mă face să mă gândesc “Oare ce servicii prestează oamenii aceştia? Caută cea mai bună dobândă? Îşi ajută clienţii să scrie aplicaţia de credit?” Nu mi se părea mare filozofie, dar apoi mi-am amintit de cele 4 pagini din fiecare ediţie a Financial Times, care prezintă cotaţia a sute de fonduri de investiţii scrise cu caractere de 4.

Aceea este o mică parte a fondurilor care sunt structurate ca produse de investiţii. În România, acestea ajung mult prea rar, de obicei fiind oferite doar unor categorii speciale de clienţi. Mă pot considera deci norocos că mi s-a oferit şansa de a contribui la un astfel de fond nou creat, înregistrat în Luxemburg.

Lavinia, consultant al unei instituţii financiare globale, mi-a trimis un email, pe care nu l-am citit, apoi m-a sunat o dată şi a doua oară pentru a se asigura că nu pierd ocazia. M-am decis să studiez îndeaproape produsul oferit, care s-a dovedit de altfel, foarte complicat structurat.

Nu o să intru în detalii, dar o să enumăr pentru început avantajele:

  1. Posibilitatea de a investi într-un portofoliu diversificat de acţiuni globale (companii din 14 ţări, din principalele sectoare ale economiei)
  2. Suma investită este garantată 100%
  3. Şi cel mai interesant: nu se plătesc impozite pe profitul realizat

Unul din obiectivele mele este să îmi diversific investiţiile, de aceea vreau să cumpăr un apartament şi tot de aceea am acţiuni Erste Bank, singura companie străină listată pe bursa din România. Bineînţeles, reducerea sau măcar amânarea taxelor în mod absolut legal este un obiectiv pe care îl urmăresc întotdeauna. Dacă mai adăugăm şi garanţia privind suma investită, produsul pare ideal.

Dar cum nu există plusuri fără minusuri, am identificat şi dezavantajele din prospect:

  1. Taxa de administrare: 1,5% anual
  2. Beneficiile privind performanţa anuală a fiecărei acţiuni sunt limitate la 9%
  3. Comision de subscriere: sumă fixă + 4% din suma investită

Am aliniat fiecare dezavantaj astfel încât să contrabalanseze avantajele, pentru că exact despre asta este vorba în cazul acestor produse structurate:

  1. Vrei să investeşti într-un portofoliu diversificat de acţiuni globale? Plăteşti taxă de administrare.
  2. Vrei garanţia investiţiei? Renunţi la o parte din profitul potenţial.
  3. Vrei o structură care să te scutească de impozite? Plăteşti un comision.

Şi totuşi a trebuit să decid, iar pentru a înţelege decizia mea apăsaţi pe graficul reprezentând evoluţia unei investiţii de 100 unităţi.

Pe grafic am făcut simularea randamentului pe scenariul pozitiv din prospect, rezultând un randament mediu anual de 5,55%. Rezultatul total, 38,2% în şase ani, profit scutit de impozit, pare o idee bună, dar numai până calculez randamentul net, care este de 3,2%, respectiv 20% în şase ani. Aproape jumătate din profit îl reprezintă comisioanele şi taxele aferente produsului.

Reţineţi, acesta este scenariul pozitiv din prospect, dar eu am mers şi mai departe, am simulat varianta cu cel mai bun scenariu plauzibil. Ştiind că profitul maxim este limitat, am obţinut un randament mediu anual de 6,4%, dar după aplicarea taxelor, mai rămân numai 4% anual.

Deci avem un produs sofisticat, care de fapt aduce un randament anual între 0-4% în euro, este mai riscant decât un depozit bancar (nu este garantat de stat ci numai de instituţia financiară emitentă) şi blochează banii pentru 6 ani (taxa de retragere anticipată este de minim 2% din suma depusă, nemaivorbind de pierderea comisionului de subscriere de 4%).

Şi ca să fie tacâmul complet, în urma investigaţiilor, am aflat că echipa din România care vinde produsul a adăugat cu de la sine putere un 1% la comisionul de subscriere, care este 3% în alte ţări din Uniunea Europeană unde se oferă acelaşi produs.

Cum spuneam la început, posibilităţile de gestionare ale finanţelor personale  sunt foarte limitate pentru majoritatea românilor …

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (12)
  • Excelent (9)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php