Problemele Greciei sunt în atenţia mass-media din 2010, iar posibilitatea ca aceste probleme să afecteze Europa a fost dezbătută încă de atunci. Una din modalităţile prin care Europa ar putea fi afectată este prin intermediul băncilor care au acordat împrumuturi Greciei. Dar începând din noiembrie 2011, s-a dezbătut în mod deschis posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro mai devreme sau mai târziu.
George Soros a declarat că un asemenea eveniment ar fi o catastrofă pentru sistemul financial global, iar Angela Merkel a folosit acelaşi termen două luni mai târziu.
Problema a devenit atât de dezbătută încât ieşirea unei ţări din zona euro este cotată şi la casele de pariuri cu 83% şanse să se întâmple înainte de 2015. Grecia este bineînţeles favorita cu 80% şanse să iasă prima din zona euro.
Nu este cazul să ne panicăm însă, Nouriel Roubini estima probabilitatea la doar 50% în ianuarie, iar eu nu iau de bune vorbele lui Roubini din prezent pentru că deja “Dr. Doom” este meseria lui aşa că probabil exagerează în orice prognoză. Accept însă că sunt cel puţin 25% şanse ca Grecia sau altă ţară să iasă din zona euro, chiar şi după toate planurile de salvare ale UE. Ce facem pentru a ne proteja finanţele personale de acest risc?
Răspunsul este informare şi diversificare, dar deoarece eu şi majoritatea cititorilor suntem cetăţeni români şi avem o parte dintre investiţii în lei, deja suntem relativ diversificaţi. Dar trebuie oare să schimbăm economiile din euro în dolari, sau în franci elveţieni?
O ştire de săptămâna trecută ne dă însă acces la informaţii foarte utile privind viitorul zonei euro în cazul în care o ţară ar dori să renunţe la moneda unică. Premiul Wolfson pentru Economie va fi oferit celor ce vor propune cea mai bună variantă în care o ţară poate ieşi din zona euro cu un impact cât mai mic pentru sistemul financiar, iar acum s-au publicat cele cinci lucrări care au ajuns în finală.
Evident, presa a preluat ştirea de “senzaţie” care spune că un băiat de 11 ani a propus propria lui schemă de ieşire a Greciei din zona euro. Schema este reprodusă şi în acest articol şi autorul a primit 100 euro ca şi premiu.
Mult mai interesante sunt însă cele cinci lucrări şi abordările fiecărui autor. În esenţă:
- Catherine Dobbs propune ca moneda euro să se dividă în două noi monede NEW şi NEY, unde NEY va fi moneda ţării care doreşte să părăsească zona euro, iar toţi euro aflaţi în circulaţie să fie convertiţi într-o sumă de NEW şi NEY la o paritate prestabilită (în funcţie de mărimea economiei ţării ce părăseşte zona euro)
- Capital Economics sugerează închiderea întreg sistemului financiar al ţării ce doreşte ieşirea din euro pentru 2-3 zile şi schimbarea monedei doar în formă virtuală, cu continuarea folosirii bancnotelor şi monedelor euro în formă fizică
- Jonathan Tepper propune o metodă folosită şi în trecut, schimbarea monedei cu ştampilarea fizică a tuturor banilor aflaţi în ţara respectivă şi controlul capitalurilor pentru a nu permite fuga de noua monedă.
- Nomura Securities discută posibilitatea creării ECU-2, o monedă care să preia rolul euro şi să fie echivalentă cu un coş de monede ale ţărilor care formau euro (mi se pare foarte interesant studiul făcut de ei care arată că 45% dintre greci cred că vor ieşi din zona euro în 10 ani, dar în acelaşi timp 80% preferă moneda euro unei monede locale)
- Neil Record mizează pe o operaţiune secretă coordonată din Germania care să pregătească înlocuirea euro cu ECU şi alocarea banilor în funcţie de seria bancnotei sau modelul monedei (fiecare ţară care emite euro are o serie dedicată şi o altă efigie pe spatele monedelor)
Punctul comun al tuturor propunerilor este că şi dacă se pune problema dispariţiei euro, există soluţii. Mie mi-a plăcut cel mai mult soluţia propusă de Catherine Dobbs.
Salut!
Paste fericit!
Nu stiu cat de fezabila este metoda asta cu NEY, probabil rata de schimb a sa se va duce la vale puternic.
De acord, dar este o modalitate oarecum echitabila de a imparti problemele Greciei sau ale altor tari catre toti detinatorii de euro. Cam toate celelalte variante duc la diverse modaliati in care o parte din detinatorii de euro vor suferi, o parte vor fenta sistemul o parte vor fi neafectati, iar o parte chair vor castiga din spargerea zonei euro prin speculatii financiare.
N-am postat special fix 1 luna de aparitai articolului tau.
1. Acum cum se mai vede situatia?
2. Absolut psihedelice solutiile 1-5 si probabil ca intr-o lume normala acei oameni/entitati ar fi publican in National Enquirer … adica in Tabloide … alaturi de “prietenul” Smaraldi sau Nouras sau cum naiba il cheama ca nu m-am obosit sa-l urmaresc.
Solutia cea mai corecta (pentru ca daca EU nu dorest iesirea Greciei din comunitate s-ar putea s-o doreasca Gretia insasi) ar fi sa-si rascumpere Drahma din BCE la un curs fortat de 1 la 1 sau mai jos si suma stransa sa fie impartitat proportional creditorilor Gretiei. Dupa aceea Piata va stabili valoarea reala a Drahmei in raport cu Euro (asta daca va dori cineva sa cumpere Drahma) … e mai simplu sa-i salvam de la extintia printr-un razboi civil si foamete decat sa le acoperim uriasa Lene Aroganta cu miliarde de euro din munca mea si a ta si a lui si a … etc!
Aş zice că acum suntem într-adevăr la 50-50 şanse ca Grecia să iasă din zona euro. Dar n-o văd înca un “fait accompli”.
Soluţia corectă nu sunt în măsură s-o discut, dar premiul respectiv se va acorda pe 5 iulie. Oare Grecia va avea euro la acea dată?