În perioada 14 – 21 iulie s-au tranzacţionat pachete de acţiuni reprezentând 34%  43% 62% din acţiunile Argus Constanţa prin intermediul a numeroase tranzacţii pe piaţa bursieră. Cumpărătorii au fost grupul de firme condus de Cătălin Chelu, Prodplast şi SIF Oltenia.

Sursa: Ştire Money.ro ;   Raport BVB

Data anunţului: 14 iulie 2011

Cumpărători: SIF Oltenia, Prodplast SA, SPIT Bucovina, Revancom, Spot Line, Materra Com, Celule Electrice, Amicosottis, Groval Trade, Materra SA, Libron Consulting, Lidas Prod, Altur, Delmato, Pneu service, Amirastar

Target: Argus SA

Vânzător: Vasile Leu şi peste 300 de acţionari

Valoare tranzacţie: 17.000.000 euro

Pachet vândut: 62%

Valoarea companiei Enterprise Value: 39.400.000 euro

Despre tranzacţie: (actualizat 25.07.2011)

Conform statisticilor BVB, acţionarii producătorului de ulei Argus Constanţa au vândut în data de 14 iulie 12.102.000 acţiuni, adică 34% din acţiunile companiei prin intermediul a 233 de tranzacţii pe piaţa Rasdaq şi 14 tranzacţii pe piaţa Deal a Bursei de Valori Bucureşti. În perioada 4-21 iulie s-au vândut în total 62% din acţiuni prin peste 1000 de tranzacţii.

În cursul zilei de 15 iulie, numeroase firme asociate cu Cătălin Chelu, precum şi SIF Oltenia au declarat achiziţia acestor pachete. SIF Oltenia, care iniţial negase implicarea, a confirmat ulterior achiziţia a 5% din acţiuni crescându-şi participarea la 27%. Ulterior, Prodplast SA a anunţat achiziţia a 5,5% din acţiuni. Directorul societăţii, Vasile Leu, a vândut tot pachetul de 11% din societate. Grupul concertat condus de Catalin Chelu a anunţat iniţial că deţine 33% din acţiuni, însă ulterior a anunţat creşterea pachetului la 40,5%* (Vezi Nota).

Ca şi în alte cazuri, atunci când se vând pachete de acţiuni pe bursă, această tranzacţie a fost pre-agreeată la începutul lunii iulie, dar pentru a se putea realiza la preţul dorit de vânzători, respectiv 3,2 lei/acţiune, cumpărătorii au pus presiune pe preţ, ducând la o creştere treptată de 18% de la 4 iulie şi până la 13 iulie, urmată de creşterea maximă permisă în cursul zilei de 14 iulie +25%.  În perioada 19-21 iulie preţul a crescut în continuare atingând 6,8 lei pe acţiune.

Pentru pregătirea tranzacţiei, preşedintele consiliului de administraţie, Vasile Leu, a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru 9-10 august printr-un raport emis în data de 4 iulie 2011, moment de la care a început creşterea cotaţiilor acţiunii. Ca urmare a tranzacţiei, la Adunarea Generală, noii acţionari îşi vor putea numi reprezentanţii în Consiliul de Administraţie.

Din câte cunosc, această tranzacţie a avut consultanţi care au asistat compania, fiind o vânzare dorită de acţionari de mai bine de doi ani de zile. Revenirea preţurilor la ulei şi în general a întregului sector legat de agricultură şi de prelucrarea produselor agricole, a dat imboldul necesar pentru realizarea acestei vânzări la un preţ cu 48% mai mare decât cel la care se tranzacţionau acţiunile înainte de 4 iulie şi de 3 ori mai mare decât preţul de anul trecut din iulie.

Valoarea companiei Enterprise Value a fost calculată ţinând cont de datoriile bancare de 12,1 milioane de euro ale societăţii, conform ultimului raport anual.

 

* Notă: Menţionez un articol din legea pieţei de capital din România care se aplică, uneori:

Art. 203
(1) O persoana care, urmare a achizitiilor sale sau ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati comerciale este obligata sa lanseze o oferta publica adresata tuturor detinatorilor de valori mobiliare si avand ca obiect toate detinerile acestora cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de 2 luni de la momentul atingerii respectivei detineri.
(2) Pana la derularea ofertei publice mentionate la alin. (1), drepturile aferente valorilor mobiliare depasind pragul de 33% din drepturile de vot asupra emitentului sunt suspendate, iar respectivul actionar si persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat nu mai pot achizitiona, prin alte operatiuni, actiuni ale aceluiasi emitent.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (2)
  • Interesant (6)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php