Familia Berescu a vândut reţeaua de benzinării Romtranspetrol către grupul petrolier azer SOCAR.

 

Sursa: Ştire adevărul

 

Data anunţului: 16 martie 2011

 

Cumpărător: SOCAR

 

Target: Romtranspetrol

 

Vânzători:  Iulian şi Doina Berescu

 

Valoare tranzacţie: n/a

 

Pachet vândut: 90%

 

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

 

Despre tranzacţie:

 

După mai mult de patru ani de tatonare a pieţei din România, SOCAR, compania petrolieră a statului Azerbaijan, a anunţat prima tranzacţie, achiziţia unei reţele independente de 14 benzinării aflate în zona Moldovei. SOCAR a fost interesată şi de Arpechim în 2009  şi încă de pe atunci a început discuţiile privind achiziţionarea unei reţele de distribuţie de carburant.

SOCAR, al cărui nume este acronimul State Oil Company of Azerbaijan Republic, este un foarte mare producător de petrol din regiune, cu o producţie de 9 milioane de tone de petrol pe an, de două ori cât producţia Petrom. Şi aceasta este sub 20% din producţia Azerbaidajnului, restul fiind acontat de BP, Chevron, Statoil, ExxonMobil şi alţii. SOCAR exportă mare parte din petrolul obţinut dar are ambiţii de a se extinde şi pe partea de rafinare şi distribuţie de carburanţi. În prezent, nu are capacitatea de rafinare pentru întreaga producţie de petrol şi bineînţeles nici pentru a vinde combustibilii obţinuţi.

Expansiunea companiei s-a concentrat pe ţara vecină, Georgia, unde are deja 81 de staţii de petrol, dar şi în Ucraina şi prin această achiziţie în România. Recent însă expansiunea companiei azere a ajuns până în Elveţia, unde tocmai a cumpărat de la ExxonMobil, o reţea naţională de 170 de benzinării.

Situaţia Romtranspetrol în ultimii ani a fost afectată de criza financiară, de la vânzări de 14 milioane de euro în 2008, a coborât până la 5,5 milioane de euro în 2010, ceea ce a dus anul trecut la o pierdere de 850.000 euro , înjumătăţirea personalului şi creşterea datoriilor până la aproape 7 milioane de euro. Familia Berescu a declarat că a vândut pentru a fi acoperite datoriile companiei, dar au păstrat 10% din acţiuni şi responsabilităţi în conducerea firmei redenumite Socar Petroleum.

După 7 luni de recondiţionări şi rebranding, la sfârşitul lunii octombrie au fost inaugurate 11 staţii purtând sigla Socar. Este neclar dacă celelalte trei staţii vor fi rebranduite ulterior, sau vor fi închise permanent.

Dacă Socar va dori să joace un rol important pe piaţa din România, va trebui să facă mai multe achiziţii în anii următori, dar marjele îi vor fi limitate dacă nu va achiziţiona şi o rafinărie în zonă.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (1)
  • Excelent (1)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php