Am primit un mesaj de la brokerul meu şi gândul care mi-a trecut prin minte a fost cel ce dă titlul acestui articol. Bineînţeles că accentul mesajului era pe faptul că acţiunile Facebook  se pot tranzacţiona şi din România din prima zi a listării prin intermediul unor produse financiare (CFDuri ca să le spunem pe nume).

De fapt am remarcat că nu numai brokerul meu mizează pe asta, listarea Facebook este atât de mare şi atât de vizibilă încât mai multe firme profită de această ştire pentru a-şi promova serviciile. Ieri am văzut o reclamă pe un sfert de pagină în Ziarul Financiar care părea să vorbească despre facebook. La citirea mai atentă a mesajului, am realizat că era o reclamă la site-ul www.markets.com care se lansează în România cu ocazia listării facebook (am văzut şi afişe prin centrul Bucureştiului).

Dar revenind la facebook, investitorul din mine gândeşte în aşa fel încât o tranzacţie cu acţiuni facebook poate fi concepută numai ca o vânzare în lipsă (shortare) a acţiunilor  care par supra-evaluate faţă de rezultatele financiare ale companiei. Să ne gândim puţin, facebook are conform prospectului de listare:

900 de milioane de utilizatori, venituri de 4 miliarde de dolari (din publicitate şi din jocuri şi aplicaţii) şi profit de 972 de milioane de dolari în ultimele 12 luni.

La o valoare de listare confirmată de 104 miliarde de dolari, asta înseamnă că dacă facebook îşi menţine profitabilitatea curentă, va dura 107 ani să acopere valoarea din profituri. În general indicatorul este între 10 şi 20 de ani pentru companiile în care investesc eu.

Bineînţeles că aşteptările sunt ca facebook să crească în continuare într-un ritm accelerat, pentru a justifica evaluarea. Să vedem ce înseamnă asta cu calculând în mod invers.

Presupunem că profiturile vor justifica valoare de 104 miliarde de dolari şi un multiplu de 20, deci profiturile ar trebui să fie de 5,2 miliarde de dolari anual.

Profitabilitatea companiilor din domeniul software este mult mai mare decât din celelalte domenii dar nici chiar Apple, Google sau Microsoft nu au profitabilitatea netă mai mare de 30% în ultimii cinci ani.

Presupunem o creştere a profitabilităţii Facebook de la 24% la 30%, deci la profituri de 5,2 miliarde de dolari, compania trebuie să obţină venituri de 17,3 miliarde de dolari.

Veniturile depind de numărul de utilizatori şi de veniturile per utilizator. Acum veniturile sunt de 4,5$ / utilizator / an.

Dacă veniturile per utilizator rămân constante, Facebook ar trebui să ajungă la 3,8 miliarde de utilizatori, adică jumătate din populaţia Pământului.

Dacă numărul de utilizatori nu va creşte decât până la 2 miliarde de utilizatori, veniturile trebuie să crească la 8,7$/utilizator/an în condiţiile în care noi utilizatori vin de obicei din ţările în curs de dezvoltare şi au mai puţini bani la dispoziţie.

Deci Facebook trebuie să-şi dubleze atât numărul de utilizatori cât şi veniturile per utilizator pentru a ajunge la o valoare care să justifice preţul de listare.

Dar preţul va creşte după listare, din experienţele precedente se estimează o creştere cu 70% în prima zi de la listare urmată curând de dublarea preţului. Ceea ce înseamnă că Facebook va trebui să mai dubleze o dată fie numărul de utilizatori fie veniturile per utilizator numai ca să-şi justifice preţul.

Teoretic greu de crezut, deci ar fi un candidat bun pentru a miza pe scăderea preţului acţiunilor. Dar când noua generaţie este numită Generaţia Facebook, cine are curajul să mizeze contra noii generaţii?

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (3)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

4 Comments for this entry

  • Radu says:

    Buna ziua,

    Deci ai short-at? Deoarece castigai o groaza de bani, bineinteles proportional cu suma pusa pe masa. Numai bine, Radu

    • Florin says:

      Cum am spus la finalul articolului, nu am mizat impotriva generatiei facebook, am preferat sa stau de-o parte.

      • Radu says:

        Intr-adevar, greu de pariat impotriva unei asemenea miscari cum e FB, dar in esenta ai avut dreptate. Totusi pana unde crezi ca se poate merge pe short acum cand tot mai multa lume incepe sa constientizeze ca actiunile FB sunt cu mult suprevaluate?
        Numai bine, Radu

        • Florin says:

          Încă o săptămână preţul poate să scadă numai datorită ştirilor negative care înconjoară listarea, dar ulterior va fi o oarecare presiune la cumpărare pentru că Facebook va intra în toţi indicii bursieri şi va fi cumpărat de fondurile care vor să aibă o structură similară cu indicii. Asta va limita scăderea un timp şi apoi rămâne de văzut.

          Apropo, scăderea de acum a preţului nu este dată de acţionari care au cumpărat şi le vând dezamăgiţi, ci de short-selleri (vezi http://www.bloomberg.com/news/2012-05-23/facebook-short-interest-equals-4-of-free-float.html)

css.php