Cât de des faceţi schimburi valutare? Poate numai când plecaţi în vacanţă, dar dacă aveţi economii, sigur aţi avut depozite şi în euro. Asta pentru că în medie 36% din depozitele populaţiei sunt în euro şi totalul ajunge la peste 9 miliarde de euro. Oare cât din ele sunt ţinute în euro, cât sunt cheltuite direct în euro şi cât sunt schimbate în lei şi apoi folosite? Mergând mai departe, oare banii din aceste depozite au fost obţinuţi în euro, sau în lei şi apoi preschimbaţi?

În acest articol o să vă dau o idee despre cum puteţi să păstraţi economiile în depozite de mai multe luni într-o monedă, dar în acelaşi timp, îi puteţi schimba din lei în euro şi invers, plătind comisioane mai mici decât la bancă. Scriu articolul atât pentru că am primit cereri de a scrie sfaturi mai practice, care pot fi aplicate concret, cât şi la solicitarea expresă a Iuliei.

Schimbul valutar se poate face şi printr-un instrument financiar numit contract futures. Exista un contract futures leu/euro cotat pe Bursa de Valori Bucureşti şi există un contract similar cotat pe Bursa de la Sibiu. Contractul futures este un contract de schimb valutar în care schimbul se face la cursul BNR al unei date prestabilite. În acest moment datele contractelor care pot fi tranzacţionate sunt: 16 martie 2012; 15 iunie 2012;  21 septembrie 2012 sau 21 decembrie 2012.

Dar contractele se tranzacţionează zilnic la bursă, iar cotaţia lor este strâns legată de cursul valutar BNR, mai ales cu cât ne apropiem de data prestabilită. Atunci când cumperi un contract futures, te angajezi că cumperi euro la data prestabilită şi la cursul afişat în momentul cumpărării. Iar atunci când vinzi un contract futures, te angajezi să vinzi euro în aceleaşi condiţii. Este perfect posibil să cumpăr astăzi un contract pentru luna iunie la cursul 4,329  si sa il vand peste 3 luni la cursul 4,343. Este ca şi cum aş fi cumpărat euro şi i-aş fi păstrat 3 luni, apoi i-am schimbat înapoi în lei. Ce pot să vă asigur este că variaţia între cursul de cumpărare şi cel de vânzare este mai mică decât la bancă şi de multe ori este mai mică şi decât la cele mai bune case de schimb.

De ce se întâmplă asta? Se folosesc sistemele bursei şi un contract standardizat, ceea ce reduce costurile tuturor. De asemenea mai există un comision pe care îl veţi plăti brokerului prin intermediul căruia aveţi acces la piaţa bursieră, dar în cazul acestor instrumente costul este minuscul, sub 0,1% din valoarea schimbului valutar. Al treilea cost este costul blocării banilor în marjă şi îl voi explica prin exemplul de mai jos.

Iau ca şi referinţă data de 4 ianuarie. Să zicem că am făcut economii de 4500 de lei şi vreau să cumpăr euro pe care să-i pun de-o parte.

 1. Pot merge la casa de schimb valutar şi să cumpăr la cursul 4,33. Rămân cu banii în casă.
 2. Mai pot merge la bancă, unde cel mai bun curs este 4,34 (dar este 4,37 la băncile mari). Dacă vreau să ţin banii pe termen mai lung, îi pot lăsa la bancă într-un depozit cu 3% dobândă pe an (din care se scade comisionul de retragere şi impozitul pe dobândă).
 3. În varianta contractului futures, depun banii în contul brokerului şi cumpăr un contract pentru 1000 de euro cu termen iunie 2012 cu 4,3297. Dar aici este o mare deosebire. Nu trebuie să dau toţi banii, trebuie să blochez doar 130 de lei în marjă, plus o sumă care să acopere eventuala depreciere a leului. Pentru simplitate, eu dublez valoarea marjei, aşa că depun 260 de lei. Restul de 4000 de lei îmi rămân la dispoziţie şi pot face un depozit bancar în lei care îmi aduce o dobândă de 84 lei până în iunie. Acesti 84 de lei sunt echivalentul a 8 bani in favoarea mea la cursul de schimb, deci cursul real la care am cumparat este 4,25. În iunie, dacă vreau să păstrez banii în euro, voi cumpăra un nou contract cu termenul iunie 2013, sau martie 2013 şi voi face acelaşi calcul.

Pe de altă parte, pot vinde contractul în orice moment înainte de data prestabilită, ceea ce înseamnă că am transformat suma înapoi în lei şi pot retrage marja. Obţinerea unui curs mai bun, este doar una din metodele de a folosi contractele futures. Iata şi altele:

 • Am un depozit în lei pe care nu vreau să-l sparg, dar cursul la euro este foarte avantajos – pot să cumpăr euro printr-un contract futures cu data prestabilită apropiata de data expirării depozitului, trebuie să depund doar valoarea marjei (3% + încă 3% de siguranţă), iar la data prestabilită pot schimba la cursul avantajos pentru că dacă leul se depreciază între timp, atunci contractul futures îmi aduce un profit care acoperă toată deprecierea.
 • Inversul situaţiei de mai sus, am depozitele în euro şi prind o perioadă cu un curs bun de schimb la lei.
 • Am salariul fix în lei şi o rată de plată lunară în euro – pot să cumpăr contracte în euro care să acopere aproximativ toată valoarea ratei pentru următorul an, nu mai am riscul de a plăti mai mult la rată pentru că leul  se depreciază neaşteptat
 • Toate economiile mele sunt în lei, dar aş vrea să am şi nişte sume legate de valoarea euro, fără să fac alte depozite şi schimburi valutare – las depozitele în lei şi cumpăr câteva contracte futures, şi astfel decid ce procent din economii sunt legate de cursul euro, iar în acelaşi timp, iau dobândă mai mare în lei
 • Am venituri din chirii în euro, dar le folosesc ca să plătesc rata unui împrumut în lei – vând câteva contracte futures pentru a şti sigur că pot plăti rata din banii de chirie.

Cam acesta este în mare funcţionarea unui schimb valutar prin instrumente derivate, mai sunt patru aspecte de menţionat:

 • Valuarea unui contract este de 1000 de euro, nu se pot schimba fracţiuni de contract şi deci nu se pot  face operaţiuni cu sume mici.
 • Pentru simplitatea operaţiunilor, ar trebui să aveţi deschis un cont la un broker care oferă o platformă electronică de tranzacţionare. De exemplu Tradeville, dar nu este singurul.
 • Atunci când cumperi euro printr-un contract futures cu data prestabilită mai îndepărtată, cursul de schimb este de obicei mai mare decât cel afişat de BNR pentru ziua curentă. Aceasta se întâmplă datorită diferenţialului de dobândă, deoarece dobânda la lei este mai mare decât cea la euro, se presupune că leul se va deprecia faţă de euro.
 • Recomand folosirea contractelor pe cursul de schimb pentru a obţine costuri mai mici şi pentru acoperirea riscurilor, în nici un caz pentru speculaţii pe cursul valutar. Tot aici e cazul să spun că tot ce am scris mai sus, nu are legătură cu “fenomenul” Forex, care se ocupă în esenţă cu speculaţii de cursuri valutare.
Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (1)
 • Insuficient (2)
 • Interesant (8)
 • Excelent (2)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

3 Comments for this entry

 • Iulia says:

  Multumesc, Florin! E cel mai simplu de inteles articol pe aceasta tema, stiam eu de ce te-am rugat sa detaliezi subiectul instrumentelor derivate :).

 • Luca says:

  Florin,

  intr-adevar o metoda interesanta.

  in schimb, ea poate fi folosita doar de un numar restrans de persoane, obisnuit cu tranzactionarea derivatelor, deoarece:
  -trebuie sa intelegi conceptul de derivate si punctual, contractul futures
  -trebuie sa fii deosebit de bine familiarizat cu statia de lucru de la brokerul tau online. numai cine nu a tranzactionat nu stie ca, mai ales la inceput, sunt frecvente greselile de folosire a platformei, de genul lansarii unui ordin gresit (fie in directie opusa-vanzare in loc de cumparare, fie cu un multiplicator gresit-alt numar de contracte etc.), iar la derivate este deosebit de periculos sa lansezi un ordin gresit, datorita leverage-ului ;)
  -pentru a fi rentabila cu adevarat, metoda trebuie folosita la sume mai mari; in rest nu m-as deranja, pentru cateva zeci de lei castigati, sa ma complic cu un cont la broker si cu calcule, urmarirea pietei, actualizarea contractelor etc.

  ca exercitiu intelectual, a fost interesant ;)

  • Florin says:

   Multumesc Luca,

   Intr-un fel ai dreptate, n-ar trebui ca cineva sa se apuce sa isi faca un cont la broker pentru a schimba 1,000 de euro mai avantajos. Dar daca vorbim de 10,000 de euro, parcă ar merita efortul pentru un câştig de 2%. Şi un cont de broker online este util cuiva care vrea să pună bani de-o parte, poate investeşte o parte pe bursă.

css.php