Se zice că Albert Einstein a spus că “Cea mai mare forţă de pe pământ este puterea dobânzii compuse“. Zicala marelui fizician nu a ajuns şi în România, pentru că nu am găsit-o menţionată absolut nicăieri. E greu de spus dacă aceasta este o dovadă a lipsei de cultură financiară a românilor, sau o dovadă de luciditate, pentru că în fapt nu există nici o dovadă că Einstein a făcut vreodată această afirmaţie.

Ca să sumarizez linkul de mai sus, puterea dobânzii compuse este aceea că dacă depui bani în bancă şi laşi dobânda să se acumuleze, câştigi dobândă la dobândă şi dobândă la dobândă la dobândă şi … aţi prins ideea – dobândă compusă.

Este valabilă şi reciproca, dacă împrumuţi bani de la bancă şi nu plăteşti ratele scadente, dobânda penalizatoare se aplică şi la dobândă şi situaţia se deteriorează rapid.

La dobânzi mici şi perioade scurte de timp, efectele dobânzii compuse nu sunt spectaculoase. Dar dacă laşi să treacă suficient timp (aici intervine teoria relativităţii a lui Einstein, ca să comprimi timpul) atunci efectele sunt spectaculoase. Să luăm două exemple:

Exemplul 1: Dobânda la depozit pentru o lună: 6%, exprimată în procente pe an, deci împărţim la 12 ca să obţinem dobânda lunară şi scădem 16% impozitul, ajungând la 0,42% lunar.

După 5 ani (60 luni), dobânda compusă este de 28,6%, dar dobânda simplă este de 0,42% X 60 = 25,2%. De unde au apărut 3,4%? Este puterea dobânzii compuse.

După 20 de ani, dobânda compusă este de 173%, dar dobânda simplă este de 0,42%X240= 100%. Puterea dobânzii compuse creşte cu timpul, deja a ajuns la 73% din suma iniţială, bani apăruţi ca prin minune.

Exemplul 2: Dacă aş calcula exemplul doi cu o dobândă mai mare, cifrele ar fi colosale, aşa că prefer să scriu un exemplu memorabil. Dacă Sfântul Iosif ar fi depus la templu un dolar la naşterea lui Isus şi templul ar fi oferit o dobândă compusă de 2% pe an, suma care ar fi astăzi disponibilă ar fi de 197 de cuadrilioane, adică 197217483 miliarde de dolari. Pare incredibil, dar se poate calcula şi cred că acum este destul de clar de ce a fost numită cea mai puternică forţă de pe pământ. Bine, pe vremea aceea nu existau dolari ci leptoni şi cred că 197 de cuadrilioane de leptoni nu ar fi foarte folositori cuiva astăzi.

Dar dacă am economisi în fiecare lună, începând de la primul salariu, câte 500 de lei şi i-am depune la bancă? La pensie vom avea exact 915.981 lei, o sumă la care dobânda lunară va fi de 3.842 lei, dobândă ce ar putea să ne ajungă pentru traiul de zi cu zi … dacă nu cumva inflaţia ne va eroda puterea de cumpărare.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Folosiţi puterea dobânzii compuse! Economisiţi regulat pe perioada în care lucraţi, depuneţi banii la bancă (sau investiţi-i inteligent), dar mai ales, nu îi retrageţi prea repede.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Pentru a reuşi să economisiţi, trebuie să fiţi cumpătaţi şi să vă controlaţi, iar cel mai bun mod de a folosi economiile este de a le investi (pornind de la un depozit bancare şi până la o afacere proprie făcută pe principii economice). Investiţiile bine făcute, vor aduce în general satisfacţii mai mari şi de durată mai lungă decât utilizarea banilor sau folosirea creditelor. Nu trebuie decât să exercităm autocontrolul, o putere pe care o avem încă de la 2 ani când renunţăm la scutece.

Şi închei cu o poveste personală. Le-am deschis copiilor cont curent (spre mirarea tuturor celor de la bancă) şi fiecare a depus în contul său cei aproximativ 100 de lei pe care îi aveau în puşculiţa de acasă. Presupunând că o să păstreze banii ca amintire de la tatăl lor până se vor pensiona şi presupunând că banca nu va scădea dobânzile, vor putea fiecare să retragă câte 2000 de lei pentru ca să îi ajute pe nepoţi să facă prima lor investiţie. Între timp puşculiţa este din nou goală şi cere să fie umplută. :)

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (5)
 • Insuficient (6)
 • Interesant (16)
 • Excelent (28)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • Florin (din SUA) says:

  “Sfatul cu privire la finanţele personale este:
  Folosiţi puterea dobânzii compuse! Economisiţi regulat pe perioada în care lucraţi, depuneţi banii la bancă (sau investiţi-i inteligent)…”

  Este usor de spus sa investim inteligent insa mult mai greu de pus in practica.

  De ce? Din cauza lipsei educatiei financiare (ma refer, bineinteles, la finantele personale). Si cum poate romanul de rind sa invete despre finante personale si investitii (inteligente) cind materialele informative lipsesc aproape cu desavirsire?

  In ultima mea vizita in Romania in 2010, am vizitat mai multe librarii mai mari din Bucuresti pt a vedea ce carti de finante personale pot gasi: in afara de “Rich Dad, Poor Dad” de Robert Kiyosaki si citeva carti de analiza tehnica pt “investitorii” la bursa, absolut nimic. (Poate ca aceasta situatie s-a mai schimbat intre timp, insa ma indoiesc f mult.)

  Ce s-ar putea face? Articole de calitate, de genul celui de mai sus, sint o solutie insa prea putini romani de rind citesc bloguri de finante personale (ca sa nu mai spun ca sint si bloguri care, desi poate bine intentionate, publica informatii confuze si derutante. Exemplu: http://cristiandogaru.blogspot.com/2011/08/concediaza-ti-administratorul-de-fond.html)

  Mass media? Poate Money Channel TV? Sa fim seriosi…

  De ce nu carti de genul “… for Dummies” cum exista aici in America? Adaptate pt cerintele din Romania ar fi o adevarata salvare (pt cei care vor sa se salveze). Niste exemple:

  Mutual Funds for Dummies :
  http://www.amazon.com/Mutual-Dummies-Business-Personal-Finance/dp/0470623217/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1314302404&sr=8-1

  Asset Allocation for Dummies :
  http://www.amazon.com/Asset-Allocation-Dummies-Dorianne-Perrucci/dp/0470409630/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1314302460&sr=1-1

  ETFs for Dummies :
  http://www.amazon.com/Exchange-Traded-Funds-Dummies-Russell-Wild/dp/0470045809/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1314302540&sr=1-1

  etc., etc., etc.

  Se aduc atit de multe carti straine in Romania acum, de ce nu se pot aduce si carti de genul acesta?

 • Florin says:

  Salut Florin si multumesc pentru comentariu. Sunt complet de acord cu tine si din acelasi motiv am inceput sa scriu si eu acest blog (desi stiu ca impactul va fi limitat).

  Problemele cartilor ‘for Dummies’ este ca romanii nu se considera ‘dummies’ si nici nu cunosc si nu au incredere in seria respectiva. Am vazut cateva carti din seria ‘for Dummies’ pe alte subiecte, pe la tonetele din oras, dar nu cred ca sunt foarte cautate.

  Eu m-as gandi mai degraba la programe de educatie financiara pentru tineri liceeni facute de ONGuri (si eventual sponsorizate de banci), stiu ca sunt cateva, dar mai e mult de lucru.

  PS: Fiul meu are deja 106 lei in cont, mi-au dat la banca extrasul lui din greseala.

css.php