Ponturi pentru cumpărături

18 February 2013

737301_65680493Luăm în fiecare zi decizii care ne influenţează finanţele personale, fie că este vorba de un impact punctual, fie că este ceva ce ne va afecta pentru restul vieţii. După ce am scris în articolul trecut despre căsătorie şi impactul asupra finanţelor personale, o să trec la ceva mai simplu, cumpărăturile din supermarket sau hypermarket.

Diverse studii au evaluat cum ne sunt influenţate obiceiurile de consum de cumpărăturile în hypermarket sau supermarket. Se spune că atunci când îţi faci cumpărăturile într-un magazin mai mare, cumperi mai multe  lucruri decât ţi-ai propus. Pentru acest articol n-am găsit un studiu relevant referitor la acest subiect, dar în schimb am găsit câteva ponturi generale pentru a micşora valoarea cumpărăturilor:

  1. Mergeţi singur(ă) la cumpărături – atunci când mergeţi împreună cu alte persoane, cumpăraţi cu 20% mai multe produse şi cheltuiţi cu 90% mai mulţi bani. Când mergeţi împreună cu copiii, cheltuiţi chiar mai mult decât dacă mergeţi cu partenerul sau o cunoştinţă.
  2. Când intraţi într-un magazin, mergeţi repede şi cumpăraţi lucrurile pe care aţi venit să le cumpăraţi – nu lânceziţi pe culoare, cei care petrec mai mult timp în magazin, cumpără cu 40% mai multe produse şi cheltuiesc de două ori mai mulţi bani.
  3. Pregătiţi o listă de cumpărături de acasă – vă ajută să vă concentraţi pe ce aveţi nevoie, dar în acelaşi timp ajută şi la punctele 1 şi 2 de mai sus, o să vă mişcaţi mai repede şi probabil n-o să mergeţi cu altcineva ca să vă puteţi concentra pe listă.
  4. Căutaţi preţurile afişate per kg, în magazinele care fac acest lucru. Poate că o tabletă de ciocolată nu pare scumpă, dar dacă vedeţi că preţul este de 130 lei/kg, poate o să preferaţi nişte fructe sau alte bunătăţi. De asemenea, este mai uşor să comparaţi preţurile produselor ambalate în cantităţi diferite, atenţie la produse ca detergenţii care pot fi chiar mai scumpi în ambalaj mare, faţă de unul mai mic.

Sursa cifrelor este un studiu făcut într-un hypermarket din Croaţia.

Pe lângă cele de mai sus, ar mai fi câteva considerente cu privire la cumpărături care cred că ar fi interesante de luat în considerare, chiar dacă nu ne afectează direct:

  • Când faceţi cumpărături de la supermarket, gândiţi-vă dacă produsul respectiv este disponibil la un preţ similar la un magazin local şi dacă răspunsul este afirmativ, mai bine cumpăraţi de la magazinul local, astfel veţi sprijini firmele din comunitatea locală şi nu cine ştie ce firme din alte oraşe sau ţări.
  • Când comparaţi produse, ţineţi cont de ţara de provenienţă, cumpărând produse româneşti, veţi ajuta economia mai mult decât dacă folosiţi produse de import. Pentru magazinele sau produsele unde nu este evidentă ţara de origine, căutaţi numele firmei producătoare sau verificaţi primele trei cifre din codul de bare şi căutaţi indicativul României – 594 (lista completă aici).
  • Evident combinând cele două puncte de mai sus, ar fi ideal să cumpăraţi de la un producător local.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Căutaţi să nu cheltuiţi mai mult decât necesar la supermarket.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Decizia de cumpărare este de multe ori psihologică, dar trebuie măcar să creăm premizele necesare pentru a face cheltuieli mai mici.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (11)
  • Excelent (2)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

1 Comment for this entry

  • Radu C says:

    Intr-adevar, atunci cand merg cu fetita mea la cumparaturi exista tendinta de a cumpara mai mult decat e pe lista. Asa ca eu de fiecare data cand am de negociat vreun contract cu un client, ma duc inainte cu fetita mea la un supermarket ca sa imi fac antrenamentul la tehnici de negociere :)

    Numai bine,

    Radu

css.php