M-am hotărât să cumpăr role pentru toată familia. Ştiu deja ce vreau dar totuşi nu m-am grăbit să fac cheltuiala, pentru că mâine va fi mai ieftin. Nu, nu aştept vreo promoţie de iarnă pentru role, dar banii plătiţi peste 6 luni sunt mai ieftini decât banii plătiţi azi.

De ce sunt banii de peste 6 luni mai ieftini decât banii de azi? Dacă vorbim de aceeaşi sumă, cum influenţează factorul timp, valoarea banilor? Răspunsul este simplu: dobânda. Putem plăti preţul întreg azi, sau putem porni cu o sumă mai mică şi să colectăm dobândă până atingem preţul întreg peste o perioadă de timp. Rolul dobânzii în relaţie cu banii şi timpul a fost dezbătut încă din secolul al 16lea, de reprezentanţii Şcolii din Salamanca (Salamanca are universitate din secolul 13), iar motivele identificate atunci sunt valabile şi astăzi.

  • Banii au un cost de oportunitate, trebuie să ai un motiv să nu îi foloseşti azi ci mai târziu şi dobânda e un bun motiv
  • Banii sunt un bun în sine, dacă împrumuţi un obiect vie primi chirie, iar dacă împrumuţi bani trebuie să primeşti o dobândă
  • Plasarea banilor are un risc, poate nu îi vei mai primi înapoi şi ca să îţi asumi riscul, trebuie să fi plătit cu o dobândă.

Mai târziu, acestor motive li s-a mai adăugat unul:

  • Banii îşi pot pierde valoarea în timp, datorită scăderii puterii de cumpărare, altfel spus al inflaţiei.

Dobânda influenţează valoarea în timp a banilor. Dacă iei bani împrumut, vei plăti mai mult când îi returnezi, iar reciproca este valabilă când dai bani. Ca să vorbim despre lucruri concrete trebuie să trecem la calcule, dar în acelaşi timp nu vreau să intru în formule economice, pentru că nu calculul este interesant ci logica. În cuvinte, formula de bază spune că valoarea viitoare a banilor este egală cu valoarea prezentă plus dobânda influenţată de variabila timp. Pentru formulele detaliate şi cazurile particulare vă îndrum către Wikipedia.

Despre timp am scris în articolul privind dobânda compusă, dar astăzi mă opresc asupra variabilei dobândă, sau rata de actualizare cum este numită în contextul discuţiei despre valoare în timp a banilor. Cât să fie? O să enumăr câteva cifre care au fiecare un raţionament în spate şi apoi las decizia la latitudinea cititorilor:

  •  Rata inflaţiei. În principiu, puterea de cumpărare a banilor scade cu acest procent în fiecare an şi tot în principiu, creşterea salariilor este coorelată cu inflaţia. Acum inflaţia este 3,45% pe an, dacă ne gândim la viitor, putem spune că 2000 de lei peste 6 luni sunt echivalenţi cu 1966 de lei astăzi [2000/(1+0,01725)]
  • Dobânda netă bancară. Dacă nu folosim nişte bani astăzi, putem să îi depunem la bancă având risc minim şi câştigăm o dobândă care apoi este impozitată. Considerând o dobândă rezonabilă de 6,25% (via conso.ro), rezultă o dobândă netă de 5,25% pe an. Cu formula valorii în timp a banilor aflăm că am nevoie de un depozit de 1949 de lei astăzi, ca să obţin 2000 de lei peste 6 luni.
  •  Rata dobânzii la credit. Unii dintre noi au credite la care plătesc dobândă. Pentru ei logica spune că dacă nu cumpără ceva astăzi, pot folosi banii ca să plătească în avans o parte din credit. Prima casa are DAE 5,88%, un credit de nevoi personale poate fi obţinut azi cu DAE 13,72%, iar cel mai ieftin card de credit are dobândă de 18,3% pe an (toate cifrele via conso.ro). Folosind valoarea actualizată, cei 2000 de lei sunt echivalenţi cu 1943 lei, 1872 lei şi respectiv 1832 lei astăzi.
  • Prag minim personal. Cele de mai sus sunt fiecare câte o indicaţie de valoare, dar fiecare putem să ne stabilim un prag minim personal pentru rata de actualizare, de exemplu 10% pe an, iar dacă astăzi rolele costă 2000 de lei în magazin şi nu mă aştept ca preţul lor să crească, aş putea să mai stau 6 luni până să le cumpăr, pentru că 2000 de lei peste şase luni sunt echivalenţi cu 1905 lei astăzi. Pe de altă parte, dacă prind astăzi o reducere de 10% la role …

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Gândiţi-vă cât vor costa în viitor banii pe care îi cheltuiţi săptămâna aceasta şi cât vor valora cei pe care nu îi cheltuiţi. Şi dacă aveţi de făcut o cheltuială, gândiţi-vă să plătiţi mâine, este mai ieftin.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Pentru persoane diferite, banii de azi au aceeaşi valoare, dar banii din viitor au o valoare diferită, chiar şi pentru aceeaşi persoană rata de actualizare se schimbă de-a lungul vieţii. Dacă aveţi asta în vedere, deciziile referitoare la finanţe personale vor fi într-adevăr raţionale.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (3)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (13)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php