oil-and-gold-1093101-mÎn aceste zile am decis asupra unei direcţii de investiţii pentru anul 2015, în speţă, investiţii în petrol. Scriu acest articol, atât pentru cititorii fideli ai blogului, cât şi pentru Horia, care mi-a cerut un sfat de investiţii pentru tatăl lui în iulie 2014. I-am spus la vremea aceea să investească în câteva companii mari româneşti, printre care şi Petrom, dar acţiunile Petrom au scăzut cu 25% de atunci, iar acum se gândea să le vândă. Eu am început să cumpăr din această săptămână atât Petrom cât şi direct petrol, prin intermediul instrumentului RCBRE, echivalentul petrolului Brent cotat la Bursa de Valori Bucureşti.

Decizia de miza pe petrol şi pe Petrom în anul 2015 nu a fost o decizie pripită, prin asta vreau să spun că eu sunt ardeleanul la care se face referire în titlu. În primul rând, părerea mea este că pieţele bursiere sunt la niveluri destul de ridicate şi că a crescut riscul unei corecţii. În anul 2014, cele trei portofolii ale mele au avut creşteri de 13%, 19% şi 9%, toate peste aşteptările mele. Şi în 2013, creşterile au fost semnificative. De aceea, în 2014 am avut foarte puţine achiziţii de acţiuni, în principal în cadrul ofertei de listare Electrica, dar ulterior am vândut aproximativ un sfert din portofoliul Long Term şi 10% din portofoliul Saakra.

Totuşi în urma analizei bianuale a finanţelor personale (despre care am scris în trecut aici), a rezultat că ar mai fi loc de investiţii pe bursă, dar în ce? În paralel, urmărind chiar şi în trecere ştirile economice, nu am putut să nu observ că preţul barilului de petrol a ajuns la sub 50$. Mi se pare incredibil de scăzut, în perioada 2010 – 2013 am cumpărat de 2-3 ori petrol la 70-80$ barilul şi l-am vândut la 100$. N-au fost sume mari, dar eram foarte convins că nu poate coborî preţul sub 70$.

Am studiat stirile privind motivele şi posibilele efecte ale scăderii preţurilor, un articol bun este aici, şi da, sunt de acord că preţul petrolului va rămâne mult mai scăzut, iar acesta este un semn bun pentru economia românească şi globală, care va plăti mai puţin pentru energie. Dar de obicei atunci când sunt variaţii de acest fel, preţurile scad mai mult decât e necesar şi apoi revin la preţurile de echilibru, dar este extrem de greu de estimat care este preţul de echilibru, dar şi până la cât vor scădea preţurile. Am citit diverse opinii ale unor analişti străini, care au spus 40$, chiar 30$, au prognozat cu siguranţă scăderi suplimentare în următoarele luni, poate din iunie să înceapă să revină spre un nou preţ de echilibru.

Acum intervine aurul în ecuaţie, având o parte foarte mică din investiţii în aur (vezi articolul relevant), am observat o creştere a preţului de peste 10% în ultima lună, în timp ce petrolul s-a ietinit cu 12%. Comparând preţul aurului cu cel al petrolului, veţi observa că de obicei ele evoluează în acelaşi sens, iar divergenţa de la finalul anului 2014 este foarte interesantă. Explicaţia care mi se pare cea mai apropiată de adevăr este că petrolul a atins cotaţii atât de scăzute încât a crescut riscul de instabilitate politică şi socială în lume. Un grafic vechi de 4 luni arată cam care este situaţia principalilor exportatori de petrol. La preţul de astăzi, toţi producătorii de petrol au probleme extraordinar de serioase, începând de la Rusia şi terminând cu Arabia Saudită. Cu cât trece mai mult timp cu atât aceste probleme se vor adânci şi într-un fel sau altul, preţurile vor reveni la noul nivel de echilibru.

Concluzie:

Preţul petrolului sub 60$ nu este sustenabil pe termen lung, deci voi investi atât în petrol, cât şi în Petrom, companie a cărei valoare variază direct proporţional cu preţul petrolului pe care îl extrage şi vinde.

Plan de acţiune:

Am început să cumpar Petrom la preţul de 0.37 bani pe acţiune şi certificat index petrol Brent la 17,75 lei/certificat şi voi continua să cumpăr de fiecare dată când preţul va scădea cu 2% faţă de preţul iniţial, dar minim o dată pe lună, cel puţin până la mijlocul anului 2015. Spre finalul anului, aştept să văd profit din aceste acţiuni şi voi considera dacă e cazul să vând investiţia sau să o mai păstrez.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (7)
  • Excelent (6)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

13 Comments for this entry

  • Daniel says:

    Sustin si eu opinia lui Florin, atit prin prisma analizei pe baza de pret, trend si stiri, dar si mai mult prin prisma principiului “buy when others are fearful” cum este acum Horia. Acest principiu este atit de des adus in discutie dar atit de putin aplicat.

    Si eu voi cumpara PETROM si chiar o sa fac tranzactii cu petrol, dupa ce anul asta am facut un mic profit prin achizitia fizica de grau in vara si vinzarea lui in toamna.

    Inca un articol pe aceeasi tema, care avertizeaza ca, chiar daca pretul petrolului a scazut si este timpul sa ne gandim la cumparare, avertizeaza ca poate urma o perioada de sandpapering, adica o perioada in care pretul va fi cumva stabil cu mici variatii. Aricolul aici: http://www.dailywealth.com/2921/what-you-re-not-hearing-about-oil-stocks

    • Florin says:

      Foarte interesant articol, intr-adevar. Sunt de acord cu ceea ce spune, insa efectul de sandpapering nu are loc de fiecare data. Totusi am luat in considerare posibilitatea ca preturile sa ramana jos o perioada mai indelungata, n-o sa ma vedeti vanzand petrolul pe care l-am cumparat peste 9 luni daca preturile nu cresc.

      Prefer +30% pe o perioada de 2 ani, decat sa-mi asum riscul ca pierd trenul, doar pentru a face acelasi profit intr-o perioada de numai 3 luni, de exemplu.

  • Mulțumesc. Am dat şi mai departe…

  • Bogdan Mihai says:

    Eu nu inteleg un aspect. Daca actiunile Petrom sunt corelate cu pretul barilului de titei, de ce ai investi in ambele? Daca pornim de la convingerea (pe care o am si eu, personal) ca pretul titeiului va creste, asta se va vedea si in pretul actiunilor Petrom, dar probabil cu un procent mai mic.
    Cred, practic, ca randamentul unui portofoliu cu actiuni Petrom si titei nu poate fi mai bun decat a unuia care are doar titei. Singurul avantaj (minor, as zice), e ca in cazul in care sufera pierderi, probabil vor fi mai mici. Dar cat poate sa mai scada pretul titeiului pana cand si Petrom ar avea probleme serioase?

    • Florin says:

      Ai perfecta dreptate. Insa Petrom mai da si dividende si probabil voi pastra actiunile cumparate, chiar si dupa ce voi vinde petrolul. Alt motiv este ca sunt intr-adevar mai precaut, Petrom are si rafinare si retail, are si gaze naturale, intr-un fel sau altul vor scadea cu mai putin actiunile daca pretul petrolului scade in continuare. Oricum, pana una alta, petrolul pare ca se intoarce, a sairt la 58, a scazut la 54, daca se stabilizeaza temporar la acest nivel, o sa mai intru la cumparare saptamana viitoare.

  • Daniel says:

    Si eu sunt investitor pe termen lung, si decativa ani cumpar PETROM pe dip-uri, de aceea si acum am facut acelasi lucru.

  • Dixie says:

    Referitor la Odideea unei investitii m-ar interesa daca la o oarecare perioada dupa ce s-a terminat povestea consideri in continuare ca ai facut o investitie buna.

    Crezi ca acea suma de bani – 80-90.000 euro o puteai investi mai bine in altceva, cu un profit mai mare?

    Pana la urma achizitia unei garsoniere este o treaba sigura ?

    Din experienta pe care vad ca o ai mi-ar placea sa vorbesti un pic despre modul de a proteja si inmulti o suma de bani, vorbind de 50-100.000 euro.

    Multumesc

    • Florin says:

      Buna, am fost pe cale sa scriu ceva despre asta la un moment dat. Cu imboldul de la tine, o sa ma mobilizez ca sa scriu despre asta in curand.

  • Cateva persoane mi-au cerut parerea despre acest gen de investitii. Acum stiu sa le raspund si am ce referinta sa le dau. :) Multumesc!

  • Vali says:

    Salut Florin,

    Ai avut dreptate cu Petrom si petrolul pana acum.

    Cand ne mai scri?

    Numai bine!

    • Florin says:

      Am avut dreptate o vreme, acum însă pare că preţurile au scăzut din nou, ceea ce mă face să intru din nou la cumpărare de indici petrol.

      De când mi-am pierdut ritmul de scris pe blog, nu mi-am mai revenit, poate va veni o zi totuşi, nu abandonaţi speranţa.

  • Dixie says:

    Salut Florin
    ai uitat sa revii cu detalierea… ;)

    Eu inca o astept ;)

    • Florin says:

      N-am uitat, dar n-am priorizat. Acum însă am făcut-o. După cum poţi citi, nu sunt dezamăgit de investiţie, da, este adevărat că investiţiile mele de pe bursă au mers mai bine în aceeaşi perioadă (portofoliul Saakra a avut +14% randament anualizat în ultimii patru ani), dar investiţia imobiliară mi-a dat o doză de siguranţă şi de diversificare a riscurilor.

css.php