Tradeville sep

După cinci luni de întrerupere a publicării rapoartelor lunare, revin cu analiza portofoliilor de investiţii. Între timp situaţia globală şi cea românească s-au îmbunătăţit, în hopuri şi cu recăderi, dar cu o tendinţă clară. Lunile de vară stabile, prevestesc un final de an profitabil şi rezultate în creştere la companiile cotate.

Portofoliul Saakra a crescut cu +14,0% în aceste cinci luni, un rezultat foarte plăcut privirii. Patru din cinci companii au crescut în valoare, chiar dacă pentru unele creşterea este obţinută prin adăugarea valorii dividendelor primite la modificarea preţului acţiunilor. Cea mai importantă creştere a fost cea ale acţiunilor Fondul Proprietatea, +21% dacă luăm în considerare dividendele primite, creştere bazată pe presiunile făcute de acţionari pentru valorificarea patrimoniului FP la adevărata lui valoare. Banca Transilvania şi SIF 2 au înregistrat la rândul lor creşteri de peste 15%, în primul caz datorită continuei îmbunătăţiri a performanţelor băncii, iar în cel de-al doilea datorită îmbunătăţirii percepţiei asupra activelor deţinute de SIF, materializate prin reducerea discountului de tranzacţionare. 

Activitatea pe cont s-a limitat la achiziţii de acţiuni Ceramica în luna iunie, în continua speranţă că societatea va reuşi să crească valoarea acţiunilor prin rezultatele sale.

În ultimele 12 luni Portofoliul Saakra a avut un randament de +21,4%.

Portofoliul Long Term a crescut cu +9,1% în ultimele cinci luni. Aici creşterea a fost aproape liniară, o singură companie din tot portofoliul a pierdut bani, toate celelalte înregistrând profituri (după ce s-au luat în calcul dividendele). Cea mai importantă creştere procentuală a fost înregistrată de acţiunile Broker SA Cluj, care au avut un +22% de-a lungul perioadei, semn că piaţa de capital este în revenire. Celelalte creşteri importante au fost date de aceleaşi acţiuni ca şi în portofoliul Saakra, dar ponderea lor mai mică în acest portofoliu a făcut ca randamentul total să fie mai mic.

Activitatea în acest cont a fost mai intensă în această perioadă, oarecum în contradicţie cu rolul său mai conservator. S-au achiziţionat acţiuni Transgaz şi s-au vândut acţiuni Transelectrica într-o operaţiune de echilibrare a portofoliului între cele două companii. De asemenea s-au subscris acţiuni în oferta Erste Bank destinată acţionarilor proprii precum şi în oferta Nuclearelectrica desfăşurată în luna septembrie. Au intrat bani noi din dividende şi pentru oferta Nuclearelectrica, dar o parte din ei au fost retraşi ulterior. Per total s-au adaugat bani în portofoliu.

Performanţa ultimelor 12 luni a fost de +10,5%, un rezultat mulţumitor, dar totuşi sub cel realizat pe primul portofoliu.

Portofoliul Global a scazut, -21,1% în euro şi -18,6% în lei în ultimele cinci luni continuând seria rezultatelor groaznice ale acestui portofoliu. Vinovatul a fost tot Zattika, care a întrat în insolvenţă în această perioadă, acţiunile pierzând toată valoarea rămasă. Astfel se termină o experienţă nefericită pentru mine, cea mai mare pierdere ca valoare pe care am înregistrat-o în cei peste 10 ani de când fac tranzacţii pe bursă. Explicaţia pe scurt este “ţeapă”. Conducerea firmei a vândut investitorilor o poveste care a rămas o poveste iar banii s-au evaporat. Celelalte acţiuni au avut o performanţă relativ pozitivă, patru au crescut, iar două au scăzut în perioada respectivă.

Nu am avut activitate pe acest cont, iar performanţa ultimelor 12 luni este de -30,8% în euro şi -32,4% în lei. Din păcate va fi nevoie de patru ani de profituri decente pentru a recupera pierderea înregistrată în urma investiţiei în Zattika, ceea ce arată încă o dată care sunt riscurile investiţiei la bursă şi de asemenea, de ce trebuie să investim doar în companii solide pe care le cunoaştem şi ale căror afaceri le înţelegem.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

4 Comments for this entry

 • Alex says:

  Salut Florin,
  Esti multumit de Interactive Brokers pana acum?
  Ti-am citit articolele legate de investitiile in strainatate si eram interesat de experienta cu ei in perioada cat le-ai folosit serviciile.
  Mersi!

 • Florin says:

  Salut Alex, da sunt multumit de ei la nivelul la care le folosesc serviciile. Am accesul de care am nevoie la pietele internationale, comisioanele sunt rezonabile, chiar bune as putea spune comparand cu experientele din Romania.

 • Alex says:

  Am inteles bine ca au urmatoarele comisioane:1) un comision lunar de 10$ pentru mentenanta daca nu ai avut comisioane pana in aceasta valoare?
  2) Comision 10$ pentru cotatii in timp real?(pentru Bid/Ask in profunzime)?
  Ce alte comisioane ai mai intalnit?:D

  Mersi mult,
  Alex

  • Florin says:

   1) Corect.
   In ceea ce priveste restul sunt foarte multe optiuni cu bani care iti ofera fie cotatii in profunzime, fie informatii actualizate mai recent (pe standard nu cred ca sunt actualizate la secunda) fie analize si acces la fluxuri de informatii.

css.php