Prima lună de toamnă a adus măsuri de sprijin a statelor cu datorii din zona euro, programe de stimulare monetară în SUA şi Japonia şi sfârşitul crizei politice în România. Totuşi la sfârşitul lunii, euforia acestor măsuri a trecut şi multe acţiuni au pierdut avansul câştigat. Să vedem ce au făcut cele din portofoliile mele.

Portofoliul Saakra a înregistrat o creştere de +2,2%, fiind influenţată în mare măsură de evoluţia acţiunilor Compa care au crescut cu 19% după publicarea unor rezultate financiare foarte bune ce au determinat fondurile de investiţii al ING să cumpere ajungând să deţină 5% din companie. Preţul acţiunilor Erste Bank a dat aripi portofoliului la începutul lunii, dar au scăzut ulterior, păstrând totuşi un avans de 12% în luna septembrie.

Activitatea în cursul acestei luni s-a materializat prin vânzarea unor acţiuni Compa, pentru a marca o parte din profitul înregistrat, precum şi cumpărarea unor acţiuni Teraplast în speranţa revenirii companiei la profitabilitate.

Rezultatul trimestrului III arată o creştere de +9,7%, un rezultat total foarte bun dacă luăm în considerare că a fost o vară foarte agitată.

Portofoliul Long Term a fost şi el pe plus în această lună cu +2,0%. Datorită structurii diferite a portofoliului, aici acţiunile Erste Bank au adus cea mai mare parte a creşterii, dar au contribuit şi acţiunile Compa. În acelaşi timp, scăderile de preţ ale acţiunilor Transelectrica, ce s-au întors la preţul de la oferta publică din iarnă au avut o contribuţie negativă.

Activitatea din acest portofoliu a constat în lichidarea participaţiei la Teraplast, care era foarte mică şi a reprezentat o dezamăgire, pierzând peste 50% din valoare de la achiziţionare.

Totalul pentru trimestrul III ne arată şi în acest caz o creştere sănătoasă, de +7,0%.

Portofoliul Global a reuşit la rândul lui o performanţă relativ bună +2,4% în euro, care o dată suprapusă cu deprecierea leului din ultima lună, a dus la o creştere de +4,1% în monedă locală. În această lună am cumpărat şi al cincilea titlu din acest portofoliu folosind 99% din banii transferaţi iniţial. În luna octombrie va trebui să decid dacă să aloc bani suplimentari acestui portofoliu.

Rezultatul pentru trimestrul III a fost de +5,8% în euro şi +7,8% în lei. Mi se pare foarte interesant că am reuşit randamente similare la investiţiile în România şi în străinătate, chiar dacă o parte din câştig a fost determinată de cursul de schimb. Dacă acest trend continuă, voi fi tentat să îmi cresc investiţiile în străinătate pentru diversificare.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • Alin says:

  Salut. Nu inteleg deloc tranzactiile facute cu Teraplast. Daca speri in cresterea profitabilitatii (pe termen lung probabil) de ce nu ai adaugat la pozitia din portofoliul Long Term? In felul asta iti scadeai pretul mediu de cumparare si salvai comisionul platit la vanzare.
  Ai precizat undeva pe blog din ce actiuni consta fiecare portofoliu, sau nu doresti sa faci public acest lucru cu exactitate?

  • Florin says:

   Sper in cresterea profitabilitatii pe termen scurt, respectiv compania sa treaca pe plus si sa nu mai faca pierderi pentru ca altfel nu va mai avea viitor pe termen lung. Pe scurt sunt dezamagit de companie si prefer sa marchez pierderea si sa o scot din portofoliul Long Term. Totusi ce am vandut dintr-un portofoliu am cumparat pe celalalt, deci poti spune ca a fost o rearanjare a portofoliului.

   Nu doresc sa fac public intreg portofoliul, prefer sa discut punctual despre anumite actiuni.

css.php