Am fost destul de circumspect de-a lungul acestei luni, pe de-o parte am impresia că economia globală, europeană şi locală îşi revin ceva mai repede decât aşteptările analiştilor, dar pe de altă parte simt o incertitudine şi o frică în piaţă.

Conform modului meu de operare, aştept frica să se manifeste şi să dea preţurile în jos pentru ca apoi să cumpăr, dar totuşi preţurile nu prea au scăzut în această lună, ba chiar au crescut.

Portofoliul Saakra a înregistrat o creştere graduală de până la 4,5%, pe fondul creşterii preţurilor a 80% din acţiuni. Cel mai bun rezultat a venit de la Banca Transilvania, care a raportat un profit net cu 30% mai mare ca în perioada similară a anului trecut şi active mai mari cu 15% de la începutul anului, înregistrând o creştere a preţului cu 6% în ultima lună.

În cursul acestei luni am cumpărat acţiuni Fondul Proprietatea în data de 11 octombrie, după publicarea unei hotărâri judecătoreşti intens mediatizate care a decretat anularea hotărârii prin care Franklin Templeton era numit administrator. Am studiat situaţia şi am ajuns la concluzia că decizia nu afectează valoarea companiei şi am cumpărat acţiuni la un preţ cu 3% mai mic decât cel din ziua precedentă. Ulterior acţiunile Fondului Proprietatea şi-au revenit, deja având un profit teoretic de 6% la achiziţia făcută.

Şi portofoliul Long Term a crescut, cu +3,2%, fiind influenţat mai ales de evoluţia acţiunilor Erste Bank, care au crescut anticipând rezultate financiare foarte bune, apoi au scăzut şi au crescut din nou când aceste rezultate au fost publicate, arătând un profit de 600 milioane de euro pe primele 9 luni. Toate celelalte date din raportul băncii par să indice că situaţia se va îmbunătăţi şi în următoarele trimestre cu influenţă pozitivă asupra preţului acţiunilor.

Nu am avut activitate în acest portofoliu, păstrând aproximativ 5% din fonduri cash, dar pe care le voi retrage probabil în luna noiembrie din lipsă de oportunităţi pe termen scurt.

Portofoliul Global a avut variaţii mai mari decât portofoliile româneşti, finalizând luna cu un profit de +1,8% în euro în condiţiile în care trei acţiuni au crescut şi trei au scăzut pe parcursul perioadei. Deoarece cursul în ultima lună a stagnat, profitul în lei este tot de +1,8%. În cele din urmă am decis să duc bani noi în portofoliul Global şi acum voi putea cumpăra alte două acţiuni, însă deocamdată sunt în aşteptare pentru a evalua direcţia în care se îndreaptă economia americană şi cea europeană.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

3 Comments for this entry

  • Radu says:

    Nu am urmarit de la inceput blogul tau. Poti sa mai spui inca o data(daca doresti bineinteles) care este componenta celor 3 portofolii?
    Apreciez consecventa cu care informezi asupra evolutiei investitiilor tale astfel incat fiecare sa poata decide ce face cu aceste informatii.

    Numai de bine!

    Radu

    • Florin says:

      Salut Radu,
      Multumesc pentru aprecieri, acest jurnal de investiţii este publicat consecvent ca un exerciţiu personal. Însă scopul lui nu este de a face în vreun fel recomandări de investiţii, nici chiar indirecte, deci componenţa exactă a portofoliului nu este publică.

      • Radu says:

        Ok, nu e nici o problema referitoare la portofoliu. Am crezut doar ca ai facut o data public componenta acestuia si mi-a scapat mie. Oricum si acest mod de a reda informatia este de ajutor.

        Numai de bine,
        Radu

css.php