Luna octombrie a adus creşteri pe burse atât în România cât şi în străinătate atât pe baza datelor economice încurajatoare, cât şi pe baza noului plan european de salvare a Greciei.

Portofoliul Saakra a avut o creştere de 2,4%, preţurile a câte două acţiuni au crescut pentru fiecare acţiune al cărei preţ a scăzut pe parcursul lunii. Acţiunile Transgaz au avut cea mai mare contribuţie la profit, după ce compania a înregistrat o creştere de 14% în această lună, deşi nu a făcut nici un anunţ semnificativ, performanţa reprezentând revenirea cotaţiei companiei la preţurile din august 2011. De cealaltă parte, cea mai mare pierdere a fost înregistrată de titlurile Erste Bank, ce  au scăzut cu 16%, după ce banca a anunţat pierderi de 1,6 miliarde de euro din ajustarea activelor în principal în România şi în Ungaria.  În trei luni de zile, banca a pierdut jumătate din valoare.

Aşa cum am stabilit de luna trecută, strategia mea a fost de a continua să cumpăr acţiuni în aşteptarea creşterilor de preţ şi cel puţin în această lună, noile investiţii s-au dovedit profitabile. Am cumpărat acţiuni Petrom şi am deja +12%, am cumpărat SIF Moldova, în condiţiile în care consider fondul ca fiind subevaluat, am cumpărat Compa,  unul dintre exportatorii mari din România, am cumpărat Teraplast pentru că am încredere că are potenţial de creştere şi am mai cumpărat acţiuni Erste Bank, deoarece cred că scăderea acţiunilor a fost exagerată. În acest ultim caz, achiziţiile sunt deocamdată pe pierdere. Am executat şi o vânzare, pe indicele privind preţul petrolului, odată ce acesta a crescut datorită sfârşitului războiului din Libia, înregistrând un mic profit din această operaţiune.

Portofoliul Long Term a înregistrat o creştere marginală de 0,5%. Motivul principal a fost expunerea mare pe care titlurile Erste Bank o au în acest portofoliu, peste 80% din pierderile lunii au fost cauzate de aceste titluri din motivele expuse mai sus. Ponderea cea mai mare în câştiguri însă, a fost datorată creşterilor de preţ ale titlurilor Petrom şi Transgaz datorită soldităţii acestor companii, fără a exista motive particulare.

Activitatea acestui cont a fost redusă, am lichidat derivatele short pe Fondul Proprietatea, păstrând poziţia long pe acţiuni şi folosind banii pentru a cumpăra acţiuni Erste Bank în condiţiile în care mă aştept ca preţul să revină odată ce investitorii realizează că pierderile nu sunt repetabile şi că banca are suficient capital conform noilor cerinţe europene.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php