Pieţele globale sunt în continuare volatile, înregistrând o lună noiembrie cu scăderi în urma alegerilor americane şi a temerilor privind Europa, dar şi cu creşteri ulterioare, în urma creşterii unor indicatori care arată că economia americană în special, merge destul de bine. Bursa din România a continuat să se mişte sub influenţa sentimentului de pe pieţele internationale.

Portofoliul Saakra a adus un randament de +0,4% în ultima lună (ştiu că din grafic apare ca o scădere, dar totuşi rezultatul este pozitiv). Două treimi dintre acţiuni au scăzut în această perioadă, cel mai mare impact fiind cel al Băncii Transilvania care a scăzut cu 3%, în condiţiile în care Banca a continuat programul de răscumpărare de acţiuni, dar SIF Oltenia a vândut un pachet important în piaţă, reducându-şi deţinerile de acţiuni. Dar dacă o bancă a adus cea mai mare pierdere, tot o bancă a adus cel mai mare câştig în lună, titlurile Erste Bank au continuat să crească aşa cum anticipam, cu 13% în ultima lună după ce au anunţat scăderea pierderilor la BCR.

Activitatea în cursul lunii s-a limitat la achiziţia de titluri Transgaz dupa ce Guvernul a anunţat că renunţă la vânzarea de acţiuni pe bursă. Din păcate preţul acţiunii crescuse deja în anticiparea acestei ştiri, preţul meu de cumpărare a fost doar cu 1% sub preţul de la sfârşitul lunii, în condiţiile în care acţiunile au crescut cu 11% în ultimele 30 de zile.

Începând din această lună o să citez şi randamentul ultimelor 12 luni, renunţând la randamentele trimestriale. Prin urmare, portofoliul Saakra, a întregistrat în ultimele 12 luni un randament de +43,1%.

Portofoliul Long Term a avut şi el o creştere lunară de +0,5%, fiind influenţată în principal de creşterea acţiunilor Erste Bank, ce are o pondere mai mare în acest portofoliu. Din păcate au fost şi scăderi, mai ales la titlurile Petrom şi Translectrica, ceea ce a redus profitul acestei luni.

Eram gata să retrag bani din acest portofoliu în această lună, dar am amânat acest lucru şi probabil, voi face achiziţii de acţiuni în luna următoare.

Randamentul portofoliului Long Term în ultimele 12 luni a fost de +29,3%.

Portofoliul Global a avut din păcate o evoluţie dezastruoasă, cu -10,2% din valoare. Leul s-a întârit uşor faţă de euro în această perioadă, deci randamentul în lei a fost de -10,8%. Motivul este dat de faptul că între achiziţiile de acţiuni ale unor companii globale puternice, am făcut o singură achiziţie speculativă a unei mici companii proaspăt listate la Londra, care după ce a crescut uşor în ultimele luni, a anunţat că ţinta de venituri pentru 2012 nu va fi atinsă. Fiind o companie mică şi fără istoric , rezultatul acestui anunţ a fost scăderea preţului cu 46%. Totuşi, rămân optimist că am făcut o alegere bună şi preţul va reveni şi chiar va creşte semnificativ în anii viitori, ducând la aprecieri bruşte ale portofoliului în lunile ce urmează.

Randamentul portofoliului Global de la înfiinţare, în aprilie 2012, devine astfel negativ în euro, de -2,8%, dar în lei rămâne marginal pozitiv datorită deprecierii leului faţă de euro +0,1%.

 

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • Mihai says:

  Salut Florin,

  Nu cunosc structura portofoliului tau extern – dar de ce sunt discrepante asa mari fata de randamentul celui din BVB?
  Dupa achizitia actiunii – problema din Londra, nu ai pus un SL de protectie?

  Cele bune!
  Mihai

  • Florin says:

   Salut Mihai,

   Discrepantele sunt din doua motive:

   a) pentru ca am prins niste perioade bune de cresteri in portofoliul BVB, perioada in care nu investisem pe pietele externe, dar si pentru ca la o volatilitate mai mare, actiunile romanesti cresc mai mult decat cele straine.

   b) Investitia de pe piata din Londra era pe o actiune ilichida, pretul a scazut brusc de la 110 pence la 60 si apoi treptat pana la 40. Cred in continuare in compania respectiva, asa ca astept sa se intoarca pretul de unde a plecat si chiar sa creasca peste. (totusi recunosc ca a fost o greseala si ca teoria spune ca ar trebui sa marchez pierderea si sa caut alte oportunitati, in loc sa sper ca lucrurile isi vor reveni).

css.php