După o recuperare pe sfârşit de octombrie, bursa românească a scăzut din nou în luna noiembrie pe fondul ştirilor negative din ţările Uniunii Europene. Graficul din stânga arată evoluţia indicelui BET de la lansarea acestuia, se observă scăderea dramatică a indicelui din luna august 2011.

Portofoliul Saakra a înregistrat o scădere,  -6.0% în luna noiembrie datorită performanţei dezamăgitoare a majorităţii acţiunilor din portofoliu. Acţiunile Banca Transilvania au pierdut 12% din valoare, chiar dacă banca a raportat creşterea profitului faţă de anul precedent, căderea cotaţiilor băncilor europene a afectat şi cea mai mare bancă cu capital majoritar românesc. Cea de-a doua acţiune care a adus pierderi semnificative în portofoliu a fost Teraplast, care a pierdut 25% din valoare după ce a anunţat că a înregistrat pierderi şi în trimestrul III 2011 şi va apela la suplimentarea creditelor bancare. Singura acţiune cu creşteri din portofoliu a fost SIF Moldova, care a crescut cu 20% pe marginea speculaţiilor privind ridicarea limitei de deţinere a unui grup de acţionari.

Activitatea în luna noiembrie a constat în achiziţia de titluri Transgaz şi Erste Bank pe fondul preţurilor mici atinse de aceste acţiuni. La începutul lunii noiembrie, Azomureş a anunţat că acţionarii principali discută vânzarea acţiunilor către Ameropa, preţul acţiunile crescând cu 53% după acest anunţ. Ulterior Azomureş a anunţat rezultate financare record în trimestrul III, iar spre sfârşitul lunii s-a anunţat achiziţia de către Ameropa a pachetului majoritar. În acel moment, am decis lichidarea poziţiilor deţinute în companiile Petrom, Transgaz şi Transelectrica şi achiziţia de acţiuni Azomureş la preţul de 1,37 lei pe acţiune. În condiţiile în care noul acţionar este obligat să facă o ofertă publică, iar valoarea nominală a acţiunilor Azomureş este de peste 1,9 lei pe acţiune, există un potenţial de creştere de aproximativ 40% pe acţiunile Azomureş în următoarele 3-6 luni. Am decis să mizez aproape o treime din portofoliul Saakra pe acest potenţial de creştere.

De asemenea, am adus sume suplimentare în portofoliul Saakra şi le-am folosit tot pentru achiziţia de acţiuni Azomureş.

Portofoliul Long Term a scăzut şi el în această lună, -4,5%.  Deşi au fost şi acţiuni care au crescut, marea majoritate a titlurilor au scăzut în luna noiembrie. Totuşi cea mai mare variaţie de preţ a fost una pozitivă, datorită creşterii titlurilor SIF Moldova, explicată mai sus. Dar cele mai mari scăderi în valoare absolută au fost depăşit împreună câştigul de mai sus. Acţiunile Erste Bank au scăzut cu aproape 20% după anunţul Băncii Naţionale a Austriei care doreşte să limiteze expunerea subsidiarelor băncilor austriece în tările din Estul Europei, ceea ce va afecta direct operaţiunile Erste Bank. A doua mare scădere a fost aceea a titlurilor Transgaz care au pierdut 7% din valoare, fiind influenţate de faptul că acţionarul majoritar, este tot mai aproape de iniţierea vânzării unui pachet de 15% din acţiuni. În acelaşi timp societatea a publicat rezultate financiare destul de bune în trimestrul III, dar asta a contat mai puţin.

Am făcut tranzacţii şi în Portofoliul Long Term în luna noiembrie, respectiv am vândut poziţia în indicele preţului petrolului pe care o achiziţionasem în august, înregistrând un profit de 33% în două luni. Din câte observ, sunt singurul investitor care tranzacţionează acest indice pe Bursa de Valori din Bucureşti, probabil este mai ieftină tranzacţionarea pe alte platforme, sau investitorii nu sunt interesaţi de evoluţia preţului petrolului. Deocamdată nu am investit suma obţinută, voi evalua oportunităţile de achiziţie luna următoare.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php