March 2013Public cu puţină întârziere performanţele celor trei portofolii în luna martie. După un început de an foarte bun, luna martie a început cu bine, dar a fost afectată de un început de corecţie pe pieţele globale, iar apoi de criza cipriotă care s-a agravat în cea de a doua jumătate a lunii. Post factum, nu mi se pare ceva ciudat, atunci când indicatorii bursieri sunt aproape de maxime, o scădere nu este surprinzătoare.

Totuşi este important ce se întâmplă după această scădere. Dacă indicii revin la nivelurile iniţiale, este un semn că va continua creşterea. Dacă indicii vor continua să scadă în luna aprilie şi în prima jumătate a lunii mai, semnalul este negativ şi indică o continuare a scăderii pe perioada verii.

Portofoliul Saakra a înregistrat o corecţie de -1,7% în luna martie. Această corecţie a fost influenţată de scăderi pe 70% din acţiuni, cele mai importante fiind înregistrate de titlurile Teraplast care a anunţat pierderi şi pentru anul 2012. Chiar dacă aceste pierderi au fost mai mici decât în 2011, iar o parte s-au datorat deprecierii monedei naţionale, situaţia Teraplast rămâne delicată şi îmi voi re-evalua interesul în acestă societate în cursul anului 2013. Pe de altă parte, un titlu a performat extrem de bine în această lună, Fondul Proprietatea, care a crescut cu aproape 6% în contextul anunţării celor mai recente rezultate financiare, a dividendului pentru anul 2012 şi a unui program de răscumpărare de acţiuni. De asemenea interesul acţionarilor pentru aceste titluri, au crescut în mod constant preţul în cursul lunii.

În această lună am constatat cu surprindere că nu am avut activitate pe acest portofoliu.

În ultimele 12 luni, Portofoliul Saakra a crescut cu +14,5%.

Portofoliul Long Term a scăzut şi el, cu -1,8% în această perioadă, chiar dacă numai jumătate din acţiunile din componenţa lui au fost pe minus. Cel mai mare impact negativ l-au avut acţiunile Erste Bank, care au scăzut cu 8% după ce premierul Ungariei a declarat că va continua măsurile împotriva băncilor străine aflate în Ungaria, care sunt şi vor continua să fie suprataxate pentru vina de a fi fost dispuse să supra-îndatoreze economia maghiară. Criza bancară din Cipru a afectat şi ea valoarea băncii. Aprecierea acţiunilor Fondul Proprietatea a ajutat la menţinerea unei pierderi rezonabile a acestui portofoliu.

În cursul acestei luni am continuat să vând contracte futures euro contra leu, pe măsură ce moneda naţională s-a depreciat, aşteptând o revenire a cotaţiilor în zona atinsă la începutul lunii. De asemenea, au ajuns la scadenţă o parte dintre contractele futures euro/leu încheiate la începutul anului. Am înregistrat un profit de 3,5% în două luni, sub aşteptările mele, dar totuşi mulţumitor.

În ultimele 12 luni Portofoliul Long Term a crescut cu +7,9%.

Portofoliul Global a înregistrat o creştere de 2,0% în euro, iar coroborat cu deprecierea leului în perioada respectivă, rezultatul lunii este de +3,1%. Rezultatul bun este puţin surprinzător considerând că mai toate pieţele au înregistrat scăderi în perioadă şi că mai mult de jumătate din acţiunile din portofoliu au scăzut. Dar explicaţia este dată atât de deprecierea leului faţă de euro, cât şi a monedei euro faţă de dolar, având în vedere că majoritatea investiţiilor sunt în dolari şi lire sterline.

În cursul lunii martie am reuşit să adaug bani noi în acest portofoliu şi am cumpărat două noi acţiuni şi am crescut investiţia în una din companiile deja existente. În acest moment consider că am un portofoliu echilibrat şi de luna viitoare voi începe să dau detalii despre acesta.

Până atunci, calculez performanţa perioade scurse de la înfiinţarea acestui portofoliu, 11 luni şi jumătate. Rezultatul în moneda euro este de -6,3%, iar după translatare ajungem la un rezultat în lei de -5,4%.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

Previous Post
«
Next Post
»
css.php