“Sell in May and go away!” – cât adevăr în această simplă zicală care pare să fi ajuns să prevadă mersul pieţelor mai bine decât analizele economice. Totuşi trebuie să menţionăm că alegerile neconcludente din Grecia, problemele băncilor spaniole şi stagnarea economică din China au avut şi ele contribuţia lor în a face din luna mai, o lună roşie pe burse.
Portofoliul Saakra a înregistrat o scădere de -3,8%, în condiţiile în care marea majoritate a acţiunilor au scăzut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe titlurile Băncii Transilvania, motivate parţial de trecerea datei de alocare a acţiunilor gratuite, precum şi datorită scăderii generalizate a cotaţiilor băncilor din Europa. Totuşi rezultatele băncii pe trimestrul I au fost pozitive şi în lipsa unor ştiri negative legate strict de bancă, preţul ar trebui să îşi revină treptat. Acţiunea care a performat cel mai bine în această lună şi care a făcut ca pierderea să fie înjumătăţită a fost Azomureş, ai cărei noi acţionari majoritari au anunţat demararea ofertei publice la un preţ cu 10% peste preţul pieţei, ducând la creşterea accelerată a cotaţiilor.
În acest context, am vândut două treimi din acţiunile Azomureş, marcând un profit de 59% în 6 luni de zile, de la data anunţului public privind vânzarea pachetului majoritar şi până la data la care s-a anunţat lansarea ofertei publice pentru acţiunile rămase în piaţă. A fost un profit foarte atractiv şi datorită faptului că am alocat un procent semnificativ din portofoliu, rezultatele ultimelor şase luni au fost influenţate pozitiv de creşterea preţului acţiunilor Azomureş. Ulterior tranzacţiei, am retras din portofoliu cea mai mare parte a lichidităţilor rezultate, pentru a le plasa în depozite bancare, până la momentul la care voi considera oportun să fac noi achiziţii. De menţionat de asemenea că dividendele plătite de companii în acest an, reprezintă 3,8% din valoarea portofoliului la începutul lunii (impactul lor pozitiv a fost luat în considerare la calculul randamentului lunar al portofoliului).
Portofoliul Long Term nu a beneficiat de influenţa benefică a unor acţiuni care să crească semnificativ în ultima lună, aşa că arată o scădere de -9,1%, datorată scăderilor masive ale unora dintre principalele acţiuni din portofoliu: Petrom, Erste Bank, Transelectrica şi Ceramica. Dacă în cazul Petrom şi parţial Transelectrica motivul a fost trecerea datei de referinţă pentru plata dividendelor, în cazul Erste Bank scăderea a fost cauzată de contextul global negativ pentru bănci, iar în cazul Ceramica scăderea a fost cauzată de dezamăgirea că raportul anual privind 2011 nu a adus vreo surpriză plăcută care părea să fie anticipată de creşterea preţului acţiunilor în luna aprilie.
Activitatea portofoliului în luna mai a constat în lichidarea ultimei tranşe de acţiuni Turbomecanica, la aceeaşi pierdere marcată de -60%, precum şi de retragerea lichidităţilor din portofoliu pentru a fi plasate în depozite bancare până la apariţia unor noi oportunităţi de investiţii. Cât despre dividende, urmează să încasez dividende în valoare de 6,3% din valoarea portofoliului la începutul lunii, un randament atractiv, dacă valoarea acţiunilor îşi va reveni până anul viitor.
Portofoliul Global a avut prima lună completă de activitate şi am investit 38% din valoarea portofoliului în două acţiuni. Am reuşit să scot din softul de trading un raport de activitate “Mark to market” şi îmi spune că am avut o pierdere de 0.7% în această lună. Dar considerând că randamentele celorlalte portofolii sunt exprimate în lei, am calculat influenţa cursului de schimb pe parcursul perioadei şi am concluzionat că am avut o primă lună pozitivă +0,8%. Obiectivul meu este de a investi treptat lichidităţile pe parcursul acestei veri, probabil voi aduna un total de cinci acţiuni şi apoi voi monitoriza un timp performanţele portofoliului înainte să mă hotărăsc că măresc valoarea acestuia.
PS: Graficul acestei luni reprezintă evoluţia Portofoliului Global şi nu a Portofoliului Saakra aşa cum obişnuiam în general.
Salut,
Cat de global este Portofoliul Global?
Mai exact, la ce burse ai acces?
Toate bune!
Salut, am acces la aproximativ 100 de piete, dar asta include o gramada de piete americane de derivate, sa spun 20 de burse globale sunt interesante. Actiunile pe care le-am cumparat sunt de pe 4 piete New York, Paris, Zurich, Londra.
Frumos! Brokerul este din Europa sau SUA?
Cat are comisionul pe tranzactie?
Cele 4 actiuni cumparate sunt cate una la fiecare bursa?
Brokerul e din SUA, comisionul variaza la fiecare bursa, de exemplu in SUA este la numarul de actiuni (si foarte mic, aprox 0.1% din tranzactie), in UK se aplica un stamp duty de 0.5% plus un comision de cateva pounds, in Paris este un comision fix de tranzactie, iar de curand au introdus inca un comision perceput de stat. etc.
Da, sunt cate una la fiecare bursa, urma sa o cumpar si pe a cincea la bursa din Bruxelles, dar pana la urma am cumparat tot la NYSE.
Edit: Am spus ca voi scrie un articol separat despre asta, dar va mai dura pana la acel moment.
Te-am intrebat pentru ca si eu am un portofoliu global.
Brokerul meu este asta: http://www.zecco.com
Eu nu am cumparat decat cotate la NYSE.
Nu prea inteleg diversificarea ta, pe diverse burse.
Eu ma diversific pe zone geografice mondiale (SUA, Europa, Asia-Pacific, etc) si pe sectoare (materiale, financiar, energie, imobiliare, sanatate).
Momentan am 8 actiuni.
Arata bine, eu am urmarit pe de-o parte o diversificare pe monede si zone geografice, iar pe de alta parte am pornit selectand din liste mai mari de companii, pana cand am gasit unele care indeplineau anumite criterii de profitabilitate si valoare bursiera (PER relativ mic). Intamplarea face ca ele sa fie pe diverse burse, n-am facut asta special.