Luna mai a fost o lună de scădere aproape continuă a burselor, dar din fericire preţurile şi-au revenit puţin în ultima săptămână.

După un început de lună dezastruos, am tras linia la -2,4% pentru portofoliul Saakra. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pe titlurile Banca Transilvania, care au reprezentat jumătate din pierderile din lună, însă o parte din scădere s-a datorat acordării de acţiuni gratuite, care, au acoperit două treimi din pierdere. Peste 80% din profituri s-au datorat dividendelor şi acţiunilor gratuite menţionate mai sus. Dividendele plătite au totalizat 1,5% din valoarea portofoliului şi contribuţia cea mai mare au avut-o dividendele acordate de Fondul Proprietatea, SIF Moldova şi Petrom, fiecare, peste 4% în sumă brută.

Pierderea din această lună s-a datorat unei scăderi peste aşteptări a acţiunilor după data de dividend, dar şi tensiunilor globale şi europene, care au afectat bursele de pretutindeni.

M-am gândit să lichidez o parte din portofoliu la începutul lunii mai, dar nu am făcut-o. Apoi în partea a doua a lunii, am estimat că pe parcursul verii, va urma o perioadă de presiune la vânzare pentur acţiunile româneşti, şi am decis să lichidez o parte dintre poziţii, aşteptând momentul de a reintra în piaţă. Astfel am vândut acţiuni Transgaz, Transelectrica, Teraplast şi SIF Moldova, fără a ieşi complet de pe niciunul dintre titluri.

Portofoliul Long Term a terminat în mod incredibil pe plus, la 0,2%, scăderile din preţul acţiunilor, fiind compensate de dividende. Principalul contributor pozitiv a fost Transelectrica, ce a adus peste 40% din profiturile lunii din valoarea acţiunii şi din dividende. La polul opus, Petrom şi Transgaz au adus 40% din pierderile portofoliului, la Petrom datorită unei presiuni la vânzare, iar la Transgaz deoarece, Statul, acţionarul principal, a anulat distribuţia de dividende, ridicând semne de întrebare asupra planurilor companiei.

Deşi nu este în planul meu să vând acţiuni din portofoliul Long Term, am vândut totuşi 1/5  dintre acţiunile Transelectrica, pe de-o parte pentru că recenta creştere nu pare sustenabilă, iar pe de altă parte, pentru că doresc să diversific portofoliul Long Term.

 

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • David says:

  Salut,

  Ce parere ai despre listarea NEPI? Este o varianta buna pentru diversificarea portofoliului? Si eu imi doresc sa imi diversific portofoliul si mi se pare o varianta destul de buna si o companie destul de usor de urmarit prin prisma activelor detinute in Romania.

  • Florin says:

   Salut,
   Îmi pare bine că NEPI se listează pe bursă. Este o companie foarte diferită de cele existente pe piaţă, în primul rând ca şi sector, este primul REIT şi în al doilea rând are o echipă de management cu experienţă bogată (m-am întâlnit o dată cu Martin Slabbert şi mi-a lăsat o impresie bună).

   În al treilea rând, are active foarte bune şi nume mari ca şi chiriaşi. Per total, o variantă bună de diversificare, dar …

   – preţul actual al acţiunii mi se pare destul de mare, 3,7 euro la un NAV de 2,2 euro.
   – mă intrigă faptul că emit acţiuni sub preţul pieţei pentru anumiţi investitori (plasamente private)

   Ca şi concluzie, voi urmări evoluţia acţiunilor pe piaţa locală, iar la momentul oportun, le voi adăuga în portofoliu.

css.php