Spre uimirea mea sinceră, deşi luna iulie a fost chiar mai agitată decât luna precedentă, la momentul în care tragem linie a fost o lună profitabilă pe piaţa bursieră. Chiar dacă volatilitatea a fost destul de mare, cu scăderi bruşte, după câteva zile au urmat creşteri până la nivelurile precedente şi chiar mai mult. O explicaţie a unui manager de fond din Statele Unite a fost ceva de genul “După atâţia ani de criză, cam toţi cei care voiau să iasă de pe piaţa de capital au ieşit, iar ceilalţi aşteaptă să crească preţurile”. Ar fi prea frumos să fie adevărat, dar adevărul rămâne că pentru o lună de vară şi având în vederea enorma instabilitate politică din România, iulie a adus performanţe respectabile.

Portofoliul Saakra a crescut cu +2,7%, în condiţiile în care 8 din 10 acţiuni au crescut, iar pierderile au fost afectate şi de poziţiile pe cursul leu-euro. Cea mai mare creştere s-a datorat aprecierii titlurilor Fondului Proprietatea, în condiţiile în care fondurile străine care deţin majoritatea acţiunilor au continuat să cumpere constant pachete importante. Pe de altă parte scăderile s-au datorat încă o dată deprecierii acţiunilor Ceramica, acţiuni cu preţ foarte volatil de la o lună la alta. Pierderile au fost semnificative şi pe poziţiile leu-euro, în situaţia în care sunt poziţionat short, iar cursul s-a depreciat cu 4% până în 24 iulie, iar apoi şi-a revenit puţin.

Activitatea lunii iunie a constat exclusiv în tranzacţii pe instrumente futures legate de cursul de schimb. Consider că deprecierea leului nu este sustenabilă şi de aceea am vândut euro la începutul lunii la 4,54, iar apoi, când cursul s-a depreciat şi mai mult, am dublat poziţia vânzând la 4,63. În 30 iulie, ca urmare a întăririi leului, am preferat să marchez câştigurile ultimei tranzacţii, cumpărând la 4,58 cu un câştig de 32% în 6 zile.

Portofoliul Long Term a înregistrat şi el o evoluţie pozitivă de +2,3%, iar explicaţiile sunt înceastă lună similare cu cele ale portofoliului precendent, respectiv creştere dată de evoluţia acţiunilor Fondul Proprietatea care au crescut cu 11,5 % şi scădere data de acţiunile Ceramica, care au pierdut 12%. Celelalte acţiuni au crescut uşor, rezultând un câştig în lună.

În Portofoliul Global am continuat investiţiile şi probabil voi folosi toate lichidităţile până la finalul lunii august. În acest moment 77% din bani sunt investiţi, iar rezultatul lunii este, dacă interpretez bine raportul pe care l-am cerut, +4,2%. Acest rezultat foarte bun este influenţat pozitiv şi de deprecierea leului şi duce la o creştere în lei de +7,0% în luna iulie.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php