Dacă luna iunie a mai fost cum a mai fost, în iulie n-am avut cum să nu pierd bani pe bursă.

Portofoliul Saakra a avut o variaţie de -2,3%. Principalul motiv a fost influenţa tulburărilor politice din Statele Unite care au influenţat toate pieţele globale. Indicele S&P 500 a scăzut cu 3,4% în ultima săptămână, un record negativ al acestui an. România nu a scăpat şi nici micul meu portofoliu. Deşi numeric jumătate din acţiuni au crescut şi jumătate au scăzut, scăderile au fost valoric de trei ori mai mari decât creşterile, titlurile cu cele mai mari pierderi fiind Fondul Proprietatea, SIF Moldova şi Banca Transilvania. Oferta secundară de la Petrom a dus la o oarecare scădere a preţurilor pe parcursul derulării, iar eşecul ei în nici un caz nu a fost vreun catalizator.

Şi în această lună am avut activitate, însă rezultatele vor fi vizibile în perioadele următoare. Am cumpărat acţiuni Fondul Proprietatea chiar dacă acestea au scăzut pe parcursul lunii. Am cumpărat şi acţiuni Transgaz, o companie cu mult potenţial în continuare. De asemenea am cumpărat titluri SIF Moldova, la un preţ care mi s-a părut foarte bun. Şi nu în ultimul rând am cumpărat acţiuni Petrom direct din piaţă în perioada ofertei publice. Pe lângă toate acestea am cumpărat acţiuni Banca Transilvania şi Compa. Pe partea de vânzare am decis să vând aproape tot portofoliul de indici străini, am vândut Eurostoxx 50, DAX şi S&P 500, am considerat că indicii străini nu vor creşte prea curând, datorită problemelor din SUA şi am avut dreptate. Dar nu m-am limitat la sumele din vânzarea de indici, am adăugat bani noi în portofoliu, pentru prima oară în acest an. De asemenea, am deschis o nouă poziţie pe indicii futures valutari, mizând pe aprecierea leului, am vândut euro la 4,29 RON/EUR cu scadenţa la decembrie 2011 şi martie 2012.

Portofoliul Long Term a fost afectat chiar mai mult, având un rezultat lunar de -4,2%. Câte cinci acţiuni au scăzut pentru fiecare care a crescut, asta ca să nu spun că au crescut doar două şi au scăzut 10 acţiuni. Scăderea cu încă 7% a titlurilor Transelectrica şi cu 4,6% a titlurilor Erste Bank, au generat o parte importantă din pierdere. Am luat o decizie inspirată prin vânzarea unei părţi din acţiunile Transelectrica în mai, însă din păcate nu am vândut decât 20% din ceea ce deţineam aşa că scăderea continuă afectează semnificativ portofoliul. În iulie statul a anunţat că va vinde acţiuni Transelectrica în octombrie, iar compania a anunţat o majorare de capital în aceeaşi perioadă. Mai mult, profitul foarte bun din primul trimestru a fost contrabalansat de pierdere în trimestrul 2, toate aceste ştiri fiind negative.

Am subscris la oferta secundară Petrom, cu bani noi şi cu planul de a lăsa acţiunile în Portofoliul Long Term. Am subscris pe mai multe tranşe de preţ, respectiv la 0,36, la 0,38, la 0,39 şi la 0,40. Trei dintre tranşe ar fi urmat să primească acţiuni la preţul minim de 0,3707, dacă oferta s-ar fi încheiat cu succes. Însă din păcate nu a fost cazul, aşa că după ce banii mi-au fost returnaţi, i-am direcţionat către noi achiziţii. Am cumpărat deci acţiuni Transgaz şi acţiuni SIF Moldova şi pentru portofoliul acesta. În plus, am adăugat o nouă companie la portofoliu, cumpărând acţiuni Broker SA, o companie care este un mix interesant între un fond de acţiuni şi un broker pe bursă. Compania va beneficia în mod direct de dezvoltarea pieţei bursiere româneşti, pe care o aştept în anii următori.

În sfârşit, am constituit un nou portofoliu cu durată de viaţă scurtă, Portofoliul de Arbitraj. Prin acesta intenţionez să cumpăr şi să vând simultan instrumente financiare pe pieţe diferite şi pe orizonturi de timp diferite. Riscurile sunt neglijabile însă nici profiturile nu sunt foarte mari, prima operaţiune a constat într-un arbitraj cu profit net calculat la aproximativ 4%, pe un orizont temporar de 6 luni.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

Previous Post
«
css.php