jan 2013Am ajuns la sfârşitul primei luni a anului 2013 şi pieţele bursiere continuă să crească atât în România cât şi în străinătate. După un an 2012 bun pentru bursele din întreaga lume, analiştii prognozează un nou an şi mai bun pentru acţiuni.  În  România creşterile se bazează pe stabilitatea politică instaurată după alegeri precum şi pe anunţurile privind rezultatele anuale care vor aduce dividende cu randamente bune pentru companiile profitabile. Pe plan global, lucrurile se aşează pe făgaşul normal, prognozele sunt optimiste, chiar dacă trimestrul IV 2012 nu a fost foarte pozitiv pentru PIBul ţărilor dezvoltate.

În acest context Portofoliul Saakra termină luna cu un avans de +4,4% asta după ce creşterea a fost chiar mai mare la jumătatea lunii aşa cum se vede pe grafic. Principala contribuţie la creşteri a avut-o Fondul Proprietatea, care a crescut cu 9% în urma recomandării călduroase a analiştilor, a confirmării faptului că va distribui dividende în 2013 şi a presiunii la cumpărare din partea celui mai mare acţionar, fondul de hedging Elliot şi Banca Transilvania care a crescut cu 10% continuând trendul pozitiv înrărit de programul de răscumpărare a propriilor acţiuni.

În cursul lunii ianuarie am continuat să cumpăr acţiuni Ceramica şi am iniţiat o nouă poziţie de vânzare euro vs leu, mizând pe aprecierea monedei naţionale în următoarele 3-6 luni. Această apreciere o consider sprijinită atât de creşterea încrederii internaţionale în moneda locală care anul trecut pe vremea aceasta se schimba la 4,34 lei pentru euro, cât şi includerea obligaţiunilor României în indicele pieţelor emergente al JP Morgan dar şi al altor bănci globale. Pe termen mediu, această mişcare va însemna o migrare de capitaluri străine către ţara noastră care vor fi benefice atât pentru curs cât şi pentru rezervele de valută ale BNR care vor putea suporta plata ratelor către creditorii internaţionali.

În ultimele 12 luni Portofoliul Saakra a înregistrat o creştere de +27,2%.

Portofoliul Long Term a crescut la rândul lui, cu +2,8% având ca principal motor de creştere tot acţiunile Fondului Proprietatea. Şi în cazul acestuia prima parte a lunii a fost mult mai profitabilă, fiind influenţată de creşterea acţiunilor Erste Bank cu peste 7%, dar la jumătatea lunii, trendul s-a schimbat datorită anunţului surpriză al băncii care a anunţat reduceri suplimentare de fond comercial în România cu efect asupra întreg profitului grupului. În final acţiunile au închis cu 3% peste nivelul din ultima zi a anului trecut, dar perspectivele sunt totuşi bune având în vedere recentele rapoarte pozitive ale analiştilor.

Activitatea acestei luni a constat în vânzarea unui mic pachet Bucovina Club de Munte, marcând un profit de 15% într-o lună jumătate de la cumpărarea acţiunilor respective, precum şi iniţierea unei poziţii de vânzare euro vs leu, similară cu cea descrisă mai sus.

În ultimele 12 luni Portofoliul Long Term a crescut cu +9,3%.

Să trecem la Portofoliul Global, care ne-a dat bătăi de cap în ultimele luni. În luna ianuarie rezultatul în euro a fost de -0,8%. Adăugând evoluţia cursului de schimb cu efect de un punct procentual, ajungem la un rezultat de -1,8%. Nu am avut activitate în această lună, portofoliul fiind total investit, dar în următoarele luni voi mai transfera fonduri suplimentare către acest portofoliu care este încă mic, comparativ cu primele două.

Randamentul de la înfiinţare în aprilie 2012 şi până acum este de -7% în euro şi -8,7% în lei.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

Previous Post
«
css.php