Prima lună a anului 2012 a adus creşteri pe majoritatea burselor din lume, datorită sentimentului că dracul nu este chiar atât de negru, iar bursa de la Bucureşti a confirmat cu brio această tendinţă. Printre motivele care au contribuit la creştere au fost: randamentul mare al dividendelor diferitelor acţiuni blue chips; relaxarea investitorilor privind riscurile băncilor din zona euro şi achiziţiile de acţiuni româneşti (printre care se remarcă Fondul Proprietatea) de către anumiţi investitori din străinătate.  Să vedem rezultatele pentru portofoliile mele.

Portofoliul Saakra a crescut cu +16,9%, în condiţiile în care toate acţiunile din portofoliu au crescut, dar cea mai mare importanţă au avut-o creşterile Teraplast (+55%), SIF Moldova (+32%) şi Fondul Proprietatea (+19%). Dacă Teraplast a recuperat pierderile din ultimele 3 luni, SIF Moldova a continuat să crească pentru a treia lună consecutiv, iar Fondul Porprietatea a recuperat într-o lună, toate pierderile din ultimele 6 luni.

În cursul lunii am folosit sumele disponibile cash pentru a investi în Certificate Index Eurostoxx50 şi pentru a lua o poziţie short pe cursul Euro/RON estimând că leul se va aprecia până în iunie. Această ultimă operaţiune este de fapt un hedge, aşa cum am scris în articolul Schimb valutar prin instrumente derivate, pentru că voi avea anumite venituri sigure în euro în perioada respectivă şi sunt mulţumit cu cursul pe care l-am putut obţine pe piaţa futures 4,36 RON/EUR.

Portofoliul Long Term a avut o evoluţie şi mai bună, cu profit de +20,1%, din care o treime se datorează creşterii acţiunilor SIF Moldova, care au ajuns să aibă cea mai mare pondere în acest portofoliu. Având în vedere decizia societăţii de a da dividende şi de a mări capitalul cu o sumă similară, mă voi gândi la avantajele şi dezavantajele diverselor opţiuni pe care le am în ceea ce priveşte această societate. Singurele acţiuni care au adus pierderi în această lună sunt cele ale Bucovina Club de Munte, o acţiune ilichidă care rămâne mult subevaluată.

 

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

css.php