În a doua lună din 2012, bursele au continuat să crească, atât datorită sentimentului pozitiv din Europa şi din Statele Unite, cât şi datorită publicării rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2011 pentru companiile listate. Majoritatea companiilor româneşti au anunţat rezultate mai bune decât anul trecut, semn că principalele entităţi private au reuşit să tracă peste criză şi să beneficieze de creşterea economică.

Portofoliul Saakra a înregistrat un rezultat foarte bun, de +9,6%, datorită creşterilor a trei sferturi din acţiunile deţinute. Cea mai importantă contribuţie la rezultat a fost dată de creşterea acţiunilor Azomureş, cu 25%, în condiţiile în care profitul companiei s-a dublat în 2011, iar procedurile privind finalizarea tranzacţiei cu Ameropa se apropie probabil de final. A doua cea mai importantă contribuţie a fost dată de acţiunile Fondul Proprietatea care au crescut cu 16% în această lună. Creşterea a fost datorată atât profiturilor companiilor din portofoliu cât şi iniţiativelor unuia dintre acţionarii Fondului Proprietatea de a forţa compania să ia măsuri pentru creşterea preţului acţiunilor, atât prin listarea la Bursa din Varşovia cât şi prin dividende suplimentare şi răscumpărări de acţiuni.

Activitatea din cursul acestei luni a constat în încheierea de contracte pe piaţa futures de vânzare de euro pentru scadenţa septembrie 2012 la un curs de 4,37 lei/euro dar şi vânzarea unui pachet de acţiuni SIF Moldova pentru a obţine lichidităţi în portofoliu.

Portofoliul Long Term a avut un câştig de “numai” +6,5% în această lună. Aici contribuţiile pozitive au fost date de rezultatele Petrom, care a raportat cel mai bun profit din istorie şi ale cărui acţiuni au crescut cu 23%, dar şi de creşterea acţiunilor Fondul Proprietatea explicată mai sus. Totuşi rezultatul final a fost afectat de scăderea câtorva acţiuni, cea mai importantă fiind Transelectrica, ce a scăzut cu 6% în aşteptarea ofertei publice prin care Statul va vinde un pachet important de acţiuni.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php