dec 2012La Mulţi Ani tuturor, plini de sănătate şi împliniri! Luna decembrie a adus în România şi pe mapampond ştiri care au împins cotaţiile bursiere mai sus, dar şi temeri că acestea ar putea să scadă în luna ianuarie. În România, rezultatele previzibile ale alegerilor n-au adus noi surprize, Guvernul Ponta II a fost investit rapid şi fără prea multe comentarii, ceea ce este un semnal pozitiv pentru acţiunile româneşti. De asemenea, fiind ultima  lună din an, investitorii au început să se gândească la dividende şi randamentele foarte atractive ale acestora. Pe plan global, ştirea cea mai interesantă este cea privind creşterea numărului de fuziuni şi achiziţii în trimestrul IV 2012. După patru ani în care companiile au făcut economii ca să-şi plătească datoriile către bănci şi să-şi ţină o rezervă de cash, acum au început să se gândească la expansiune, ceea ce înseamnă că sunt optimiste cu privire la creşterea economică din următorii ani.

Ca să contrabalanseze aceste tendinţe avem temerile cu privire la “fiscal cliff“. Politica americană pare mult mai similară cu cea din România în ultimii doi ani, deoarece partidele politice refuză să facă orice compromis, chiar cu riscul de a influenţa economia. În esenţă SUA are o mare problemă prin faptul că taxele sunt prea mici şi cheltuielile sunt prea mari, dar politicienii nu se pot înţelege cum să re-echilibreze balanţa. Cum nu pare că s-au înţeles până acum, şocul creşterilor de taxe din 2013, ar putea trimite SUA într-o recesiune în prima parte a anului viitor. Asta nu este chiar aşa de rău, dar toate pieţele financiare vor simţi un puternic şoc dacă se întâmplă una ca asta. În cel mai rău caz, bursele pot pierde chiar tot câştigul anului 2012, deoarece orice recesiune în Statele Unite se simte pe întreg Pământul.

Dar să vedem situaţia portofoliilor la final de an. Portofoliul Saakra a înregistrat o creştere de +2,7%, în condiţiile în care patru acţiuni au crescut pentru fiecare care a scăzut. Cea mai importantă contribuţie a venit din partea Băncii Transilvania, care a crescut cu 9%, după ce preşedintele şi fondatorul băncii, Horia Ciorcilă, a preluat poziţia de director executiv, deoarece nu a reuşit să găsească un înlocuitor pentru Robert Rekkers. Scăderea este datorată din nou titlurilor Ceramica Iaşi, care au reuşit “performanţa” să piardă 50% din valoare în 7 luni. În continuare am încredere în această companie şi sper să-mi găsesc timp pentru a-i căuta situaţiile financiare care nu sunt publicate pe site-ul bursei, deşi aşa ar fi normal.

În cursul lunii decembrie am cumpărat acţiuni Ceramica, mizând pe creşterea preţului, am continuat să cumpăr acţiuni Transgaz, chiar dacă la preţ din ce în ce mai mare şi am cumpărat şi Fondul Proprietatea care cred că va beneficia de climatul pozitiv de pe bursă.

Per ansamblul anului 2012, Portofoliul Saakra a înregistrat o creştere de +48,4%, iar ca valoare absolută acţiunile s-au apreciat cu aproape dublul pierderii înregistrate în 2011. Am făcut de curiozitate o analiză a ultimilor 4 ani şi am constatat o creştere medie anuală de 9,9%.

Portofoliul Long Term a crescut şi el cu +2,0% în decembrie. În acest caz principala contribuţie la creşteri au avut-o acţiunile Petrom, după o lună plină de ştiri pozitive pentru companie, care începe să profite de centrala electrică de la Brazi, semnează noi acorduri de producţie de petrol şi ale cărei acţiuni devin tot mai interesante pentru investitori.  Acţiunile Banca Transilvania au crescut şi ele datorită motivelor detailate mai sus şi tot ca şi mai sus, cea mai importantă scădere s-a datorat deprecierii acţiunilor Ceramica.

Aşa cum am spus luna trecută, am folosit banii rămaşi în portofoliul Long Term pentru noi achiziţii, am cumpărat acţiuni Transgaz, Ceramica şi Bucovina Club de Munte, o companie mică pe care o deţin în portofoliu şi care se tranzacţionează cu discount foarte mare faţă de valoarea reală.

În anul 2012 Portofoliul Long Term a crescut cu +29,3%, depăşind în valoare absolută pierderile din anul 2011. În cei aproape 4 ani de activitate, portofoliul a adus un randament anualizat tot de 9,9%.

Portofoliul Global a continuat să scadă în această lună, cu -3,6%. Acest rezultat a fost influenţat şi de continuarea aprecierii leului, ducând la un rezultat de -5,2% în luna decembrie. Ca şi luna trecută, scăderea este datorată aceleiaşi acţiuni speculative care a continuat să scadă puternic, în timp ce celelalte acţiuni sunt în creştere uşoră, iar întărirea euro faţă de monedele globale duce la pierderi adiţionale din diferenţe de curs.

Randamentul Portofoliului Global de la înfiinţare în aprilie 2012 şi până acum este de -6,2% în euro, iar în lei de -5,2%. Vom avea de recuperat în anul ce urmează, dar am învăţat lecţii preţioase privind investiţia în acţiuni speculative pe burse externe.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

3 Comments for this entry

css.php