Ultima lună a anului a adus şi ea multă volatilitate pe burse, dar nu a dus nici la accentuarea scăderilor, nici o revenire. Astăzi facem bilanţul lunii, al trimestrului şi al anului 2011.

Portofoliul Saakra adus un randament de +0,2%, principala contribuţie pozitivă fiind dată de creşterea acţiunilor SIF Moldova, după ce Parlamentul României a acceptat creşterea limitei de deţinere de la 1% la 5%. A doua contribuţie pozitivă importantă a fost dată de aprecierea monedei naţionale faţă de euro de la 4,36 la sfârşitul lunii noiembrie, la 4,30 în a doua jumătate a lunii decembrie şi astfel contractele futures pe cursul de schimb au recuperat din pierdere. Cea mai importantă contribuţie negativă a fost dată de continuarea deprecierii acţiunilor Teraplast, care au pierdut încă 23% din valoare pe seama rezultatelor sub aşteptări, a necesarului de suplimentare a liniilor de credit şi vânzării de active.

Activitatea din cursul lunii a fost determinată de expirarea majorităţii contractelor futures pe cursul de schimb leu – euro. Acestea au dus la marcarea unei pierderi de 16% în mai puţin de 6 luni. O parte din sumele eliberate prin închiderea contractelor au fost folosite pentru achiziţii de acţiuni aflate deja în portofoliu: Petrom, Transgaz, Compa şi Fondul Proprietatea.

Pierderea cumulată a trimestrului IV este de -3,7%, iar pierderea anului 2011 este de -22,2%. Aşteptăm un an 2012 mai bun.

Portofoliul Long Term a avut o evoluţie mai bună în această lună +2,1%, fiind influenţat mai mult de creşterea preţurilor acţiunilor SIF Moldova, dar şi de creşterea de peste 8% a titurilor Transgaz, în condiţiile în care compania şi-a revizuit bugetul pe anul 2011, triplând valoarea estimată a profitului net, din care 90% va fi distribuit sub formă de dividende.

Nu am făcut achiziţii în cursul lunii decembrie, dar am retras banii lichizi aflaţi în portofoliu şi am decis că în anul 2012 activitatea va fi minimă.

În trimestrul IV acest portofoliu a avut o pierdere de -2%, iar totalul anului 2011 a ajuns la -23,7%. Şi aici aşteptăm un an 2012 mult mai bun.

În încheiere vă urez La Mulţi Ani tuturor celor care aţi citit şi aţi apreciat acest blog în decursul anului 2011!

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php