Luna august a fost o lună de turbulenţe politice în România, dar a fost o lună de optimism moderat pe burse. Deşi majoritatea investitorilor au fost în vacanţă, cei care au fost în faţa terminalelor au cumpărat mai mult decât au vândut ducând la o creştere a preţurilor.

Portofoliul Saakra a avut o lună foarte bună cu o performanţă de +4,4%. Creşterea a fost determinată de aprecierea titlurilor Banca Transilvania, care au raportat o creştere cu 27% a profitului din trimestrul doi, iar apoi instituţia a anunţat un program de răscumpărare a acţiunilor. Un alt factor important a fost creşterea preţurilor acţiunilor Compa, propulsate de rezultatele raportate de companie, o creştere a vânzarilor cu 16% şi a profiturilor cu 56%. A treia zonă de profit a fost în zona valutară aşa cum voi prezenta mai jos.

Activitatea mea în această lună de vacanţe a fost chiar intensă comparabil cu celelalte luni din an. Am vândut peste o treime din acţiunile Compa deţinute, pentru a marca creşterea de preţ şi un profit de aproximativ 15%. Fiind o acţiune destul de puţin urmărită, estimez o scădere a preţului în viitor când poate voi intra din nou la cumpărare. Am vândut o parte din acţiunile SIF2 profitând şi aici de atingerea unui maxim al preţului în ultimele trei luni. Apoi au fost tranzacţiile pe cursul leu-euro. Aţi citit în lunile trecute că am tot vândut euro estimând o revenire a cursului, ce s-a petrecul la începutul lunii, dar la următoarea tentativă de depreciere am vândut din nou. Apoi cursul a început să scadă, iar eu cumpărat până când am lichidat toată poziţia cu un profit al lunii august care a acoperit mare parte din pierderile lunilor anterioare. Rezulatul acestor lichidări de poziţii este că 15% din portofoliu reprezintă lichidităţi în prezent.

Portofoliul Long Term a crescut şi el, dar mai încet, cu numai +2,6% în această lună. Cea mai mare contribuţie aici au avut-o titlurile Erste Bank, care s-au apreciat după ce banca a publicat rezultatele primului semestru care confirmă revenirea la profit a grupului şi creşterea ratei de adecvare a capitalului peste limitele cerute băncilor europene.

Ca şi în portofoliul precendent, am decis să marchez o parte din profituri pe titlurile Compa şi SIF Moldova şi să transform aproximativ 5% din portofoliu în lichidităţi pentru investiţii viitoare.

Performanţa Portofoliului Global este negativă în această lună -1,2%, iar în lei -3,5% datorită aprecierii leului în această perioadă. N-am mărit investiţiile în această lună, am fost pregătit să cumpăr o acţiune, dar am aşteptat prea mult şi preţurile au crescut brusc. Sunt în continuare în expectativă şi în acest cont, luna septembrie va da probabil o direcţie mai clară pieţelor şi mă tem ca aceasta să nu fie în jos.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php