Un singur cuvânt poate descrie ce s-a întâmplat pe burse în luna august: masacru. Teama investitorilor s-a transformat în panică; zona euro a fost considerată la un pas de prăbuşire, contagiunea a atins până şi Franţa, în ciuda ratingului maxim acordat de agenţiile de credit; s-a discutat despre revenirea recesiunii în Statele Unite, iar preţul aurului a crescut cu 18% în 22 de zile.

În aceste condiţii, şi având în vedere că nu am anticipat această panică, portofoliile mele au avut de suferit serios, încasând în plin căderea generalizată a burselor.

Portofoliul Saakra a avut un rezultat de -11,6%. Practic toate acţiunile au scăzut, singurul profit, minimal, s-a datorat pariului pe aprecierea leului. De departe, evoluţia cea mai defavorabilă au înregistrat-o acţiunile SIF Moldova, care au scăzut cu 22% faţă de cursul de la începutul lunii, fiind afectate într-o anumită măsură şi de un conflict în interiorul Consiliului de Administraţie, care a dus deja la iniţierea unor litigii.

După ce în luna anterioară am adăugat bani în portofoliu, în luna august am epuizat destul de repede sumele rămase, cu achiziţii de acţiuni Transgaz, achiziţii de acţiuni Biofarm şi achiziţii ale fondului SIF Moldova. În toate aceste cazuri, motivul achiziţiei au fost preţurile în scădere şi încrederea în aceste companii, însă în toate aceste cazuri, preţul a continuat să scadă pe parcursul lunii, aducând pierderi suplimentare în portofoliu.

Am continuat şi achiziţia de indici legaţi de preţul petrolului, care a scăzut puternic în această lună, revenind pe final, astfel încât noile achiziţii sunt deja în profit.

Portofoliul Long Term a fost de data aceasta mai puţin afectat, având un total de -7,9% pe parcursul lunii, datorită unor modificări de abordare a investiţiilor. Pe scurt, datorită prăbuşirii neaşteptate a preţurilor, mi-am pierdut temporar disciplina de a aloca banii conform strategiei fiecărui portofoliu şi am alocat bani suplimentari în modul cel mai simplu cu putinţă şi s-a dovedit că asta însemna portofoliul Long Term. În primele zile ale lunii august am suplimentat şi investiţiile în noul Portofoliu de Arbitraj. Dar în timpul căderii bursiere am renunţat să urmăresc separat acest portofoliu şi l-am consolidat cu Portofoliul Long Term. 40% din acţiunile din portofoliul Long Term au înregistrat profit în această lună, însă cele 60% care au mers în pierdere au avut o variaţie mult mai mare, cum ar fi -22% la SIF Moldova şi -24% Erste Bank.

Activitatea portofoliului Long Term a fost deosebit de intensă şi neobişnuită în această lună. Am adăugat sume importante de bani noi în portofoliu şi le-am folosit pentru a cumpăra treptat cam toate acţiunile de pe bursă despre care am aşteptări pozitive: SIF Moldova, Compa, Fondul Proprietatea, Transgaz, Petrom, Banca Transilvania, Ceramica, Erste Bank şi certificate index petrol, unde sunt cam singura persoană care tranzacţionează acest instrument. Ca o excepţie, am cumpărat acţiuni Broker, acţiuni unde văd un potenţial destul de bun de creştere pe termen mediu, dacă bursa îşi va reveni.

Achiziţiile au fost făcute în general în apropierea minimelor acestei luni, deci în cazul în care bursa îşi va reveni, aşa cum mă aştept, pierderea acestei luni va fi acoperită mai uşor. Însă dacă vor continua scăderile de preţuri, expunerea mea este maximă şi alternativele inexistente, va trebui să mă las dus de val. Important este totuşi că nu m-am panicat şi sper că voi învăţa din lecţia acestei luni, de a fi pregătit oricând de scăderi  masive cauzate de panică. Cu timpul, pierderile din această lună vor fi recuperate.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php