saakra april 2013A venit ziua în care tragem linie pentru luna aprilie, o lună destul de agitată, la sfârşitul căreia n-am o idee prea clară dacă am câştigat sau am pierdut. Să vedem.

Portofoliul Saakra s-a modificat cu  -3,1%. Cea mai mare parte din pierdere s-a datorat scăderii bruşte a titlurilor Banca Transilvania, influenţate de criza din Cipru. Ar fi interesant de înţeles care este exact motivul scăderii, dar BT are activitate în Cipru, are ca şi acţionar semnificativ pe Bank of Cyprus care ar putea dori să-şi vândă acţiunile în viitor şi a avut o tentativă de a prelua portofoliul Bank of Cyprus din România. La polul opus, cea mai mare creştere valorică le-au avut titlurile Fondul Proprietatea, susţinute de achiziţii puternice de către străini.

Activitatea acestei luni a constat în achiziţia de acţiuni Transgaz după finalizarea ofertei publice, pe considerentul potenţialului de revenire pe termen lung, dar şi achiziţia de contracte leu-euro şi închiderea poziţiei iniţiate în luna ianuarie, cu un profit satisfăcător.

În ultimele 12 luni Portofoliul Saakra a avut un randament de +10,5%.

Portofoliul Long Term a scăzut cu -2,4%. Acest rezultat s-a obţinut în condiţiile unor variaţii mari ale titlurilor din portofoliu. Cea mai mare creştere s-a datorat titlurilor Erste Bank, Fondul Proprietatea şi variaţiei leu-euro. În primul caz, deşi rezultatele băncii n-au fost extraordinare, creşterea cotaţiilor băncilor europene a contat mai mult. Fondul Proprietatea continuă să crească susţinut de achiziţii din străinătate şi declaraţii încurajatoare de la managerul fondului, iar cursul leu-euro creşte din motivul pentru care am luat această poziţie, creşterea atractivităţii investiţiilor în leu pentru străini. Scăderile cele mai mari au fost înregistrate pe titlurile SIF Moldova, care au scazut semnificativ după data ex-dividend, mult mai mult decât calculul matematic. Pe de altă parte Transelectrica, după un avans considerabil la începutul anului a pornit-o înapoi, pe fondul unor ştiri despre companie care pare că niciodată nu sunt pozitive.

Activitatea în această lună a fost relativ intensă, am cumpărat acţiuni în cadrul ofertei publice secundare a Transgaz, obţinând un profit de 14% până la sfârşitul lunii. Totuşi, datorită supra-subscrierii am primit mai puţin de o treime din acţiunile pe care am vrut să le cumpăr aşa că după un calcul intern, am cumpărat acţiuni şi în prima zi după reluarea tranzacţionării. Acţiunile au continuat să se aprecieze şi până acum am profit de 1% pentru achiziţia din piaţă. Acţiunile încă sunt la un nivel cu sub 8% sub cel dinaintea ofertei, dar nu mă aştept să-şi revină prea curând. Pe termen lung însă, potenţialul de apreciere al titlurilor rămâne foarte interesant.  Aceste achiziţii s-au făcut cu noi sume adăugate acestui portofoliu. De asemenea am făcut tranzacţii avand la bază cursul de schimb leu-euro, la începutul lunii am continuat să vând euro, la un curs de peste 4,45, iar în a doua jumătate am cumpărat înapoi tot ce am vândut de la începutul anului, la un curs de sub 4,40. Per total am avut un randament de 13% pe speculaţiile pe curs de la începutul anului.

În ultimele 12 luni Portofoliul Long Term a crescut cu +0,7%.  Este un rezultat destul de modest, dar cu potenţial de îmbunătăţire în lunile viitoare.

Portofoliul Global a înregistrat un rezultat de -1,3% în euro, respectiv -3,3% în lei, datorită aprecierii leului de-a lungul intervalului. Aşa cum am scris portofoliul a împlinit un an şi este în acest moment, bine închegat având 7 acţiuni. Intenţionez să scriu un articol separat despre construirea unui nou portofoliu luând Portofoliul Global ca exemplu, dar până una alta, voi explica cele mai importante variaţii. Principala scădere a fost a acţiunilor Zattika, o companie listată pe Bursa din Londra, care este pentru mine o mare dezamăgire până acum. Aştept o variaţie a cotaţiilor în urma publicării raportului anual 2012 şi voi decide în acel moment în ce măsură voi rămâne acţionar al companiei.

Portofoliul fiind complet, nu am avut activitate în această lună.

Rezultatul în ultimele 12 luni a fost de -7,5% în euro, respectiv -9,1% în lei.  În situaţii de acest gen este probabil cazul să îmi reamintesc că investiţiile pe bursă pot cauza şi pierderi şi dacă nu sunt în stare să accept aceste pierderi, ar trebui să încetez să investesc banii în aşa ceva.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

4 Comments for this entry

 • Vali says:

  Salut Florin,

  Articolele tale mi se par foarte interesante si bine fundamentate. Ma bucur sa vad ca ai postat mai multe articole in ultimul timp.

  Referitor la BVB. Ce strategie de investitii folosesti? Ai anumite perioada cand cumperi, folosesti stop loss, take profit?

  In vara asta voi reintra pe piata bursiera dupa o perioada de 1 an si jumatate si acum imi stabilesc o strategie. Jurnalul tau lunar m-a inspirat pana acum si mi-a oferit cateva indicii. M-ar ajuta foarte mult daca mi-ai impartasi cateva idei despre strategia ta de investitii.

  Multumesc,
  Vali

 • Florin says:

  Salut Vali,
  In proportie de 90% merg pe analiza fundamentala, daca vad o companie solida cu perspective de crestere si cu un pret subevaluat comparativ cu alte companii din domeniu sau cu media din trecut, atunci compania respectiva este pe lista mea de investitii. Pe de alta parte si pentru speculatiile pe termen scurt folosesc de multe ori analiza fundamentala, de exemplu, pentru speculatiile pe cursul leu/euro am scris clar in ianuarie ca voi investi pe un orizont de 3-6 luni, s-a intamplat ceea ce am preconizat si am iesit cu un profit rezonabil, ce va fi mai departe nu stiu asa ca am iesit de pe trade-ul respectiv.

  Stop Loss si Take profit sunt specifice mai ales investitiilor folosind analiza tehnica, dar le aplic si eu intr-o anumita masura. Daca o companie pe care am considerat-o solida, dovedeste ca nu este, atunci nu ma arunc sa vand la orice pret cand apar date negative si pretul se prabuseste, dar la prima revenire a pretului, sau la stabilizarea lui am vandut. Take profit il folosesc atunci cand mi se par actiunile supra-evaluate, iar atunci de obicei nu vand tot, ci doar marchez din profit. Daca actiunile continua sa creasca, vand in continuare.

  Este foarte important de spus ca eu investesc pe termen lung pe toate portofoliile, chiar daca numai unul se numeste “Long Term”, deci achizitiile vor fi mult mai frecvente decat vanzarile.

  Pentru fiecare titlu pe care il am in portofoliu, exista un set de motivatii pentru care am facut investitia respectiva si de fiecare data cand tranzactionez acel titlu re-evaluez motivatiile. Un scurt exemplu pe Trangaz, care mi se pare o companie foarte solida.
  1. Am cumparat la listare cu 192
  2. Am mai cumparat in 2009 cu 108 pentru ca mi se parea incredibil de ieftin, am cumparat in continuare la 145
  3. In 2011 am cumparat pe masura ce scadea pretul, intai la 224 si in continuare pana la 181
  4. In 2012 inainte de dividend am vandut tot la 240, pentru ca asteptam ca oferta secundara sa scada pretul masiv (aveam pret mediu 175 in acel moment)
  5. La sfarsitul lui 2012 am cumparat la 205 pentru ca parea ca oferta secundara se va amana
  6. Am cumparat in 2013 in oferta secundara la 170 si apoi din piata la 193 pentru ca mi se pare foarte ieftin.
  In acest moment mai vreau sa cumpar, dar astept sa vad incotro se duce pretul. De asemenea imi pastrez bani lichizi pentru viitoarele oferte Nuclearelectrica si Romgaz.

 • Vali says:

  Multumesc frumos Florin. Inca o intrebare. Ce urmaresti cand analizezi in fundamental o companie?

 • Florin says:

  Pornesc de la situatiile financiare, de la analiza industriei, de la rentabilitatea dividendului si de la comparatiile cu alte companii din tara din alte domenii si companii din strainatate din acelasi domeniu. Urmaresc intotdeauna stirile economice din Romania si ma tin la curent cu tot ce cred ca ar putea fi relevant pentru companiile in care investesc. Evident ca nu pot sa stiu chiar tot ce e relevant, dar eu sunt multumit de rezultate. Mai multe detalii pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_analysis.

css.php