S-a încheiat o luna aprilie destul de agitată pe pieţele internaţionale, cu temeri privind situaţia tărilor din Europa şi presiuni pe preţul petrolului. După creşterile din primele luni ale anului, este normal să existe presiune la vânzare, iar cotaţiile acţiunilor să varieze influenţate mai mult de performanţele fiecărei firme, decât de trendul general.

Portofoliul Saakra crescut cu +0,6% în ultima lună, deşi majoritatea acţiunilor din portofoliu au scăzut uşor. Creşterea s-a datorat acţiunilor Ceramica Iaşi care au crescut puternic cu câteva zile înaintea Adunarii Generale a Acţionarilor, precum şi datorită acţiunilor Banca Transilvania care au crescut datorită programului de răscumpărare a acţiunilor derulat de către bancă. Fondul Proprietatea a înregistrat o scădere de 6% după ce s-au menţinut la un nivel înalt în cursul lunii martie.

Activitatea lunii aprilie a constat în achiziţii de titluri Erste Bank în condiţiile în care acţiunile băncii au scăzut odată cu celelalte acţiuni ale băncilor din Europa pe fondul problemelor din zona euro. Totuşi banca desfăşoară mare parte din activităţi în afara zonei euro aşa că am considerat că este o oportunitate de achiziţie. Spre sfârşitul lunii am lichidat acţiunile Transgaz cumpărate în perioada decembrie 2011  – martie 2012, marcând un profit de 6%. Motivul vânzării este viitoarea ofertă publică Transgaz aşa cum voi descrie pe larg mai jos.

Raportul de tranzacţionare îmi arată un profit teoretic de 4% pentru portofoliul Long Term, dar analiza datelor arată o creştere de doar +2,6% în ultima lună, din care creşterea acţiunilor Ceramica (+49%) a avut cea mai importantă pondere. De asemenea acţiunile SIF 2 Moldova au avut o contribuţie pozitivă, deşi cotaţia acţiunilor a scăzut cu 13%, compania a acordat dividende de 22% din valoarea iniţială, deci contribuţia la portofoliu a fost pozitivă în această lună.

Am făcut tranzacţii şi în cadrul portofoliului Long Term pe două din titlurile din portofoliu. Principala activitate a fost de a lichida acţiunile Transgaz din portofoliu. Motivul acestei decizii este dat nu de performanţele companiei, pe care le consider foarte bune, cât de anticiparea ofertei publice de vânzare de acţiuni care va pune presiune pe preţul companiei. Acţiunile au fost cumpărate în perioada 2009 – 2011 şi profitul marcat prin vânzarea lor a fost în medie de 37%, respectiv între 5% pentru acţiunile cumpărate în iulie 2011 şi 120% pentru acţiunile cumpărate în februarie 2009. Anticipez că la lansarea ofertei publice în luna iunie, acţiunile vor fi oferite cu un discount de 15% faţă de preţurile de astăzi şi voi putea să le răscumpăr la aceste preţuri. Este adevărat că există riscul anulării ofertei publice datorită noului Guvern.

Separat am vândut 2/3 din acţiunile Turbomecanica pe care le aveam în portofoliu din 2010. Când le-am cumpărat anticipam că managementul va reuşi să redreseze compania, fiind direct interesaţi de acest lucru pentru că au pahetul majoritar de acţiuni. Totuşi în această lună am luat decizia lichidării portofoliului pentru că deja compania riscă intrarea în insolvenţă datorită pierderilor înregistrate în ultimii 4 ani, în condiţiile în care vânzările au ajuns la jumătate, iar datoriile companiei cresc în continuare. Am marcat o pierdere de 61% pe aceste acţiuni, dar din fericire, ponderea lor în portofoliu a fost întotdeauna mică.

Din alt punct de vedere, am decis deschiderea celui de-al treilea portofoliu, Portofoliul Global, prin care intenţionez să cumpăr acţiuni ale unor companii din diverse ţări cu potenţial bun de creştere pe termen lung. Deocamdată nu am date relevante de menţionat, doar că piaţa românească ăşi are limitele ei şi mai devreme sau mai târziu tot trebuia să testez pieţele internaţionale. Sper să fie o iniţiativă de bun augur.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php