Oferte Last Minute

28 January 2013

804868_62248671Unul din lucrurile importante pe care trebuie să le faceţi pentru a vă optimiza finanţele personale, adică a cheltui mai puţin şi a economisi mai mult, este de a obţine aceleaşi beneficii cu mai puţini bani.

Anul trecut spuneam că trebuie să profitaţi de early booking pentru vacanţa la mare (Acum se iau bilete la mare), în toamna lui 2011 v-am scris despre un sejur la ski în Austria cu costuri totale de 525 euro/persoană (Aţi programat vacanţa de iarnă?) – apropo, anul acesta am redus şi mai mult, până la 450 euro/persoană şi da, am inclus absolut toate costurile.

Însă astăzi aş vrea să scriu despre oferte Last Minute, care nu sunt încă foarte răspândite în România, deşi în Statele Unite sunt foarte frecvente. Cu ocazia vacanţei de ski în Austria am observat însă, că apar şi la noi astfel de oferte.

Întorcându-mă din Austria am decis ca în loc să conduc până la Bucureşti într-o zi, să opresc peste noapte în Timişoara. Aşa că am căutat cu două zile înainte de a veni, un apartament pentru patru persoane într-un hotel din oraş pe booking.com. Am găsit unul la un hotel de 4 stele poziţionat central, cu numai 55 de euro pe noapte. Înainte de a face rezervarea prin internet am încercat să rezolv direct prin telefon şi am aflat cu surprindere că apartamentul respectiv se putea rezerva la recepţie cu 110 euro pe noapte. Evident am rezervat prin internet, dar ajungând acolo am văzut că într-adevăr era un apartament impecabil amenajat. Acum nu trebuie să credeţi că am obţinut 50% reducere printr-o ofertă last minute, dar ajuns în Bucureşti am verificat preţurile pe booking.com ale apartamentului respectiv şi am observat că preţul normal era de 80 de euro pe noapte, însă întotdeauna pentru o rezervare pentru ziua următoare, sau peste 2 zile, era oferit la 55 euro. Asta înseamnă 30% reducere Last Minute.

Ofertele Last Minute sunt o propunere din care ambele părţi câştigă într-o tranzacţie. Se pretează pentru servicii unde există o capacitate fixă şi unde costurile marginale sunt foarte mici. Adică cu tine sau fără tine diferenţa de cost pentru vânzător este mică. Hotelurile sunt exemplul cel mai bun. Camera este tot acolo, goală sau plină, călătoriile se planifică de obicei din timp, deci dacă un hotel n-are rezervare făcută cu două zile înainte, este probabil că acea cameră va rămâne goală. Dacă este o cameră greu vandabilă, dacă este concurenţă din partea altor hoteluri din aceeaşi zonă, este în avantajul vânzătorului să facă o mare reducere pentru ca măcar să încaseze ceva pentru noaptea respectivă, de la un călător care se hotărăşte în ultimul moment să-şi caute loc de cazare.

În acelaşi timp, este o imensă diferenţă dacă respectivul călător ajunge la uşa hotelului, sau dacă face o căutare pe internet. La uşă omul a făcut un efort, este puţin probabil să meargă dintr-un hotel în altul, aşa că i se cere tariful maxim. Dar la o căutare pe internet, oferta hotelului este uşor de comparat cu altele şi atunci tariful este cu totul altul, aşa cum am scris în exemplul de mai sus.

Alt exemplu destul de evident este transportul pe calea ferată. Trenul va pleca oricum din staţie, gol sau plin, deci are sens ca operatorul să atragă călători care altfel ar merge cu maşina sau cu avionul. Dar nu are rost să ofere această reducere la ghişeul din gară ci doar pe internet. Nu vă grăbiţi să intraţi pe site-ul CFR, căci la noi încă n-au apărut astfel de oferte, deşi poate ar trebui să ştiţi că există oferte early booking pe calea ferată cu reduceri de până la 25% în anumite condiţii.

Aş vrea însă să avertizez şi asupra falselor oferte Last Minute, pe care le văd pe site-urile agenţiilor de turism. Acestea sunt prezentate ca şi categorie specială, combină transport cu cazare şi eventual unele excursii, dar au un preţ foarte apropiat de cel al unei călătorii normale şi nu optimizează costurile. De altfel veţi vedea că aceste oferte sunt prezentate constant, nefiind deloc “Last Minute”.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Din când în când, dacă vă vine ideea unei călătorii scurte sau a unui detur de la traseul prestabilit, folosiţi câteva zeci de minute pentru a găsi eventuale oferte Last Minute.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Odată obişnuit cu modurile în care se pot accesa ofertele Last Minute, cu puţină flexibilitate şi ceva timp, puteţi să vă organizaţi o vacanţă întreagă în “ulimul minut” şi să faceţi economii importante.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (8)
  • Excelent (6)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php