Întrerup  şirul de sfaturi privind Finanţele Personale, pentru a povesti cum am negociat cumpărarea şi închirierea unui apartament. Mai specific, am decis în familie că ar fi oportun să facem o investiţie importantă în domeniul imobiliar şi să finanţăm această investiţie prin credit. Această decizie va fi urmată de un şir de întâmplări, dintre care multe vor fi neprevăzute, iar în final, sper să putem adăuga investiţia imobiliară în portofoliul familiei.

Voi descrie etapele şi acţiunile mele pentru concretizarea acestei acţiuni. Fiind vorba de o investiţie importantă, trebuie să o planificăm, să căutăm cu atenţie oportunităţile, să negociem tot ce se poate negocia, să semnăm actele şi apoi să ne simţim bine ca nişte investori împliniţi :) . Încep cu prezentarea deciziei de a plasa bani în domeniul imobiliar. Investiţiile în sectorul imobiliar sunt una dintre cele patru clase de investiţii posibile, celelalte fiind:

  • investiţii în titluri cotate pe pieţe bursiere (în principal acţiuni pe bursă);
  • investiţii în produse financiar-bancare (incluzând depozite bancare, economii în alte monede şi alte produse disponbile prin intermediari financiari)
  • investiţii directe în afaceri (înfiinţarea unei firme sau investiţia într-o firmă care nu este cotată la bursă)

Fiecare clasă de investiţii, are riscurile şi beneficiile asociate şi fiecare este afectată de ciclurile economice aşa cum este prezentat în imagine (click pentru mărire). Ştim cu toţii că sectorul imobiliar din România a atins faza de maxim în primăvara anului 2008 şi de atunci preţurile au scăzut cu 50-60%. Probabil că aţi găsit deja site-ul de referinţă privind Balonul Imobiliar din România din perioada 2002-2008. Până în 2009 am fost de acord cu opinia preponderentă în comunitatea respectivă, preţurile la imobiliare erau prea mari. Din vara anului 2009 însă, viteza de scădere a preţurilor s-a micşorat chiar dacă tendinţa de scădere a rămas. Ultimele statistici privind indicele imobiliar arată însă o plafonare a preţurilor începând din noiembrie 2010. Şi o parte din cei care au bani disponibili, fie au făcut achiziţii în ultimul an, fie se pregătesc să o facă “atunci când preţurile vor ajunge la minim”.

Este greu de găsit punctul de inflexiune şi opinia majoritară va continua să susţină că tendinţa veche se păstrează, până când datele vor arăta clar noul trend. Sunt destule siteuri unde se dezbate la nesfârşit viitorul pieţei imobiliare, argumente sunt de ambele părţi, dar aici vorbim despre fapte (şi consecinţe) nu despre riscuri şi opinii majoritare.

Estimarea mea este că preţurile nu vor mai scădea semnificativ de acum înainte, dar nici nu vor creşte semnificativ în următorii ani. Există însă un factor care poate duce la creşterea preţurilor imobiliare şi acela este potenţiala creştere a inflaţiei în zona euro. De multe  ori ieşirea dintr-o recesiune semnificativă a cauzat creşterea pe neaşteptate a inflaţiei şi există deja destule indicii că nici de această dată nu se va face excepţie. Cea mai bună metodă de protejare împotriva inflaţiei este investiţia în resurse naturale dar acestea au crescut deja foarte mult şi oricum nu sunt subiectul discuţiei noastre. A doua cea mai bună metodă de protejare împotriva inflaţiei, este investiţia în domeniul imobiliar.

Nu am suficiente cunoştinţe şi experienţă pentru a investi în teren agricol sau teren rezidenţial, aşa că am decis achiziţia unui apartament vechi, în Bucureşti. Am ales un apartament de două camere, deoarece acestea sunt cele mai căutate pentru închiriere, iar oferta este suficient de mare pentru a putea compara mai multe apartamente şi de a identifica o oportunitate într-un termen scurt.

Am decis asupra zonei Obor din Bucureşti, datorită legăturilor bune de transport în comun şi a poziţionării centrale şi am folosit anuntul.ro pentru a estima preţul unui apartament de două camere la 55.000 – 60.000 euro şi chiria la 300 euro. Considerând că vom negocia preţul apartamentului şi că vom investi maxim 10.000 euro pentru dotare, randamentul anual va fi între 4,5-5%, după plata taxelor.

Intenţionăm să finanţăm achiziţia iniţial printr-un credit pe termen lung, cu dobândă de maxim 7,5% anual, ceea ce va duce costul dobânzii la 400 euro lunar. Datorită Ordonanţei 50, comisionul de rambursare anticipată va fi 0, iar intenţia noastră este să rambursăm creditul cu mult înainte de termen din economii, sau să îl refinanţăm în condiţii mai avantajoase ulterior.

Acesta este planul, să vedem cum ne descurcăm cu implementarea.

Episoade din aceeaşi serie:

La Bancă

Agentul

Poveşti d’ale agenţilor imobiliari

Apartamente

Negocieri şi apartamente

Creditul

Achiziţia

Mobilarea

La închiriat

Tot la închiriat

Contractul

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (17)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (8)
  • Excelent (39)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php