În capitolul Finanţe Personale, continuăm povestea investiţiei imobiliare, cu un articol despre agentul imobiliar. Acesta este al treilea articol din serie, primele fiind referitoare la Plan şi la prima vizită la Bancă. Între timp, am început vizionările de apartamente în compania unui agent imobiliar, să-l numim “domnul Timiş”. Discuţiile cu el mi-au adus aminte de diverse interacţiuni cu agenţi imobiliari din trecut, aşa că am decis să-i dedic un articol.

Încep prin a vă provoca să gândiţi practic, este oare nevoie de un agent imobiliar în vânzarea sau cumpărarea unei locuinţe? Care este ajutorul dat de acesta? Răspunsul depinde de fiecare dintre noi, dar pentru a ne decide, propun să  ne gândim la etapele cumpărării unei proprietăţi.

I. Plasarea unui anunţ. Nimic mai simplu, se poate face online şi costă 7 lei pe apariţie în anuntul.ro;

II. Căutarea anunţurilor publicate de vânzători/cumpărători. Extrem de simplu de făcut online, sunt câteva site-uri pe care apar 90% din ofertele publicate, în Bucureşti cel puţin. (exemple: www.anuntul.ro/; www.imopedia.ro/; www.magazinuldecase.ro/; www.cbimobiliare.ro/; www.imobiliare.ro/);

III. Contactarea vânzătorilor. Aici devine complicat, pentru că veţi descoperi că peste 90% din anunţuri sunt plasate de agenţi imobiliari, iar aproximativ jumătate nu sunt reale la momentul publicării. De fapt agenţii imobiliari îşi găsesc clienţii care vor să vândă sau să cumpere prin intermediul anunţurilor;

IV. Organizarea întâlnirilor. Necesită timp şi minute incluse;

V. Negociere. Să nu ne păcălim singuri, agentul ia de obicei bani de la ambele părţi aşa că încearcă să convingă vânzătorii să mai lase din preţ şi cumpărătorii să mai crească oferta. Scopul agentului este să încheie tranzacţia repede. În cartea SuperFreakonomics, pe care o găsiţi la secţiunea Cărţi favorite, puteţi citi un studiu ştiinţific unde se arată că agenţii imobiliari cumpără mai ieftin şi vând mai scump numai când o fac pentru ei nu şi pentru clienţi.

VI. Documentele tranzacţiei. Agentul poate fi util atunci când vânzătorul nu are documentaţia completă, dar în cele mai multe cazuri nu este mare birocraţie şi nu este nici complicat.

Principala problemă este punctul III, practic agenţii imobiliari s-au făcut singuri necesari prin inundarea pieţei cu anunţuri de vânzare şi cumpărare. Dacă doriţi să faceţi o achiziţie fără intermediar, atunci când sunaţi la telefonul listat în anunţ, trebuie să începeţi spunând că sunteţi agent, pentru ca agenţii de la celălalt capăt al firului să vă lase în pace. Aşa veţi putea filtra mai repede anunţurile, pentru a le găsi pe cele reale, plasate de vânzători care nici ei nu vor intermediari. Altă alternativă este să apelaţi la site-uri care exclud agenţii, aşa cum este www.magazinuldecase.ro/. Şi altă alternativă, cea folosită de agenţii imobiliari profesionişti, este achiziţia unei baze de date cu telefoane de contact, pentru a afla care din anunţuri sunt publicate de agenţii aflate în baza de date şi care nu.

Poate că veţi decide să apelaţi la un agent imobiliar aşa cum am făcut şi eu. Am câteva sugestii pe care le recomand:

 • Agentul pare că le ştie pe toate, dar nu e neapărat aşa. Este una din cerinţele meseriei să “pară” că le ştie pe toate pentru a câştiga încrederea clientului;
 • Căutaţi un agent cu experienţă în cartierul/zona unde vreţi să cumpăraţi, preferabil cu sediul în zona respectivă;
 • Poveştile şi întâmplările pe care vi le vor spune agenţii nu sunt neapărat adevărate. De obicei scopul lor este să ghideze clientul către o anumită decizie sau un anume preţ. (am scris un scurt articol despre poveşti ale agenţilor);
 • Nu alegeţi repede, agenţii au o anumită strategie prin care vor să determine clienţii să încheie tranzacţiile repede, este în interesul lor;
 • Nu alegeţi repede, pentru că ofertele care sunt primele prezentate, sunt cele care au fost refuzate de toţi ceilalţi cumpărători, sau vânzători, după caz;
 • Şi ultima, negociaţi comisionul, vremurile în care agentului primea 3% din valoarea tranzacţiei au apus demult. Astăzi 1,5% este un comision normal, iar un comision negociat la sânge poate ajunge la 1%.

Atât eu cât şi Dani, soţia mea, am avut de-a face cu mulţi agenţi în ultimii 5 ani şi mulţumiţi nu am fost decât de “domnul Timiş”, un domn mai în vârstă, pensionar, pe care nu îl grăbeşte nimeni şi vrea să fim şi noi mulţumiţi.

În acelaşi timp, discuţiile cu banca avansează încet, am văzut şi primele apartamente, dar si despre acestea în mesajul următor.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (3)
 • Insuficient (1)
 • Interesant (7)
 • Excelent (8)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

7 Comments for this entry

 • Care este procentul de negociere comparativ cu preturile afisate?

 • Florin says:

  Încă mai vizitez apartamente şi nu am un răspuns definitiv. Pentru apartamente vechi, unde mi-a plăcut ce am văzut, am oferit cu 10% mai puţin decât preţul solicitat.

  Pentru apartamentele noi, procentul de negociere este ceva mai mare pentru că preţul solicitat este deseori exagerat.

  Mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept.

 • Florin Ciprian says:

  Eu imi caut o chirie in Targu-Mures.
  De mai bine de 3 luni lucrez la o societate din acest oras. Am un program constant, fara deplasari sau alte delegatii in afara judetului si m-am hotarat sa ma mut in chirie (locul de munca anterior presupunea multe deplasari, uneori ramaneam chiar si o saptamana in alte orase). Momentan fac naveta din Reghin, la aproximativ 34 de kilometri.
  Am intrebat-o pe prietena mea daca ii surade idea de a locui cu mine si raspunsul a fost afirmativ. De fapt intentiile mele sunt mult mai serioase, dar poate cu alta ocazie voi vorbi despre asta.
  In felul asta putem petrece mai mult timp amandoi si totodata putem scuti din cheltuieli (“Unde mananca doi are loc si al treilea”).
  Pentru inchirieri eu as elimina complet agentul. Ideea este ca de cele mai multe ori, la intalnire, vine si proprietarul cat si agentul, asta pentru ca proprietarii sunt sceptici in privinta potentialilor chiriasi si le dau dreptate. Mai mult, pretul chiriei creste semnificativ daca este implicat un agent imobiliar.
  Cel mai mic pret pe care l-am gasit a fost de 100 de euro, pentru o garsoniera confort I, in cartierul Unirii (un cartier mediocru). Momentan, garsoniera este in renovare, lucru care este imbucurator. Astept sa vad cum va fi la final si cred ca vom incheia un contract pe o perioada de un an. Sper sa nu creasca chirie pana atunci ! :))
  Astept parerile voastre.

  • Florin says:

   Nu cred că vor creşte chiriile în următoarea perioadă şi mai mult nici euro nu cred că va creşte aşa că eşti pe drumul cel bun.

   Agentul nu prea are cum să garanteze bonitatea chiriaşilor, până la urmă e important să vă vedeţi cu proprietarul şi să discutaţi direct.

 • Anca says:

  Un mare “multumesc” pentru seria de articole!! Pot spune ca o parte din “tzepe” imi sunt acum cunoscute datorita timpului pe care cineva l-a petrecut impartasindu-si experienta intr-un spatiu online.

  Daca nu cer prea mult, as putea obtine si eu (pe mail) datele de contact ale d-lui Timis?

  Inchei cu felicitari pentru initiativa, acum merg sa citesc urmatoarea parte a odiseei…

Previous Post
«
css.php