Familia Adamescu a cumpărat prin The Nova Group pachetul de 27% din acţiunile Astra de la grupul financiar Uniqa.

Sursa: Ştire zf.ro

Data anunţului: 22 iunie 2011

Cumpărător: The Nova Group Investments Romania SA

Target: Asigurare Reasigurare Astra SA

Vânzător: Uniqa Int Beteiligungs-Verwaltungs Viena

Valoare tranzacţie: 24.930.000 euro

Pachet vândut: 27%

Valoarea companiei Enterprise Value: 92.280.000 euro

Despre tranzacţie:

Aventura de 6 ani de zile a Grupului Uniqa în calitate de co-acţionar al Astra se încheie astăzi. Pachetul de 27% a fost achiziţionat cu năbădăi în 2005 în schimbul sumei de 10 milioane euro tot de la Nova Group. Iniţial CNVM a blocat achiziţia pentru că titlul de proprietate al Nova Group era contestat în instanţă. Tranzacţia s-a decontat doar după 5 luni.

În 2006, Uniqa a mai plătit 2,7 milioane de euro pentru mărirea de capital operată de Astra. În 2007, s-a anunţat preluarea a încă 23% de către Uniqa “aşa cum se stabilise în contractul iniţial”. Tot în 2007 şi chiar şi în 2008, Uniqa a încercat să achiziţioneze alte societăţi de asigurări româneşti, iar într-un final, a achiziţionat Unita. Câteva săptămâni mai târziu s-a anunţat şi renunţarea la preluarea pachetului majoritar al Astra cu ameninţări cu litigii din partea familiei Adamescu.

În 2009 Uniqa cere ca numele şi sigla să fie scoase din numele Astra, dar acţionarul majoritar nu este de acord. În 2010 se anunţă vânzarea pachetului de 27% înapoi către Nova Group “aproximativ în aceleaşi condiţii de preţ ca în 2005”. Totuşi a trebuit să treacă un an până când tranzacţia a avut loc.

Aparent Uniqa a câştigat din tranzacţie, dublându-şi investiţia, însă afacerile Astra au crescut de mai mult de 5 ori în intervalul de 6 ani. În industria asigurărilor tranzacţiile se evaluează în funcţie de multiplul de Prime Brute Subscrise. Astfel Uniqa a intrat în companie la un multiplu rezonabil de 0,8 PBS şi a ieşit la un multiplu foarte mic, de numai 0,36 PBS.

Per total, o afacere din care Uniqa a ieşit destul de şifonată. Pe de altă parte nici familia Adamescu nu este în câştig, pentru că au fost nevoiţi să plătească aproape 25 de milioane de euro într-un moment în care banii puteau fi folosiţi pentru achiziţia de noi active la preţuri de criză, aşa cum au făcut anul acesta cu hotelul Intercontinental.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (0)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php