Minimul nevoilor de trai

08 April 2011

De multe ori în discuţiile despre finanţe personale, despre bani, se ajunge la argumentul: „Nu avem bani”. Este un argument simplu care are rolul de a închide o discuţie atât faţă de interlocutor cât şi mental pentru cel ce o spune. Spunem asta cerşetorului care ne acostează pe stradă; Folosim acest mesaj ca primă lecţie despre bani pentru copil; Explicăm prietenilor de ce nu facem diverse lucruri; Şi explicăm celor ce vor să ne vândă ceva, motivul pentru care nu putem cumpăra.

Ei bine, eu voi demonstra că acest argument nu este decât o scuză. Şi sunt două motive pentru asta, primul va fi discutat pe larg în acest articol – banii pentru a ne satisface nevoile noastre de trai sunt de fapt puţini, doar câţiva dintre noi sunt într-adevăr la limita nivelului de trai, toţi ceilalţi avem bani dar alegem să îi cheltuim pe alte bunuri sau servicii.

Al doilea argument în faţa afirmaţiei –Nu am bani- este cel pe care o să ni-l dea deseori vânzătorii, uneori prietenii, într-un mod candid copiii, când cresc puţin mai mari, iar după direcţia în care merge lumea noastră nu va mai dura mult până când şi cerşetorul ne va răspunde: „Luaţi un credit de la bancă dacă nu aveţi bani!”.

O scriu din nou clar, „nu am bani” este o scuză, iar a folosi această scuză pentru a lua un credit este ceva ce eu dezaprob complet. Hai să înţelegem care sunt nevoile personale reale ale fiecăruia şi apoi să discutăm mai departe. Mâncare, adăpost, îmbrăcăminte sunt minimul necesar traiului. Lor li se adaugă facilităţile necesare pentru igienă, sănătate şi educaţie. Acestea din urmă sunt într-o stare deplorabilă în România, dar sunt disponibile teoretic contra unui cost minor. O altă abordare care ia în considerare şi aspectectele psihologice a fost sumarizată în piramida lui Maslow.

Dintr-o altă perspectivă, în 2010 McKinsey estima nevoile de trai la 5000 dolari anual de persoană, adică 15.000 de lei, respectiv 1250 lei pe lună. Înainte să citesc articolul lor, eu aş fi spus 1000 de lei pe lună dar să mergem pe mâna lor căci sunt cea mai prestigioasă companie de consultanţă din lume.

Dacă printre cititori vor fi simpatizanţi ai stilului downshifting extrem, vor putea să ne spună că nevoile minime de trai din România sunt chiar şi mai mici, dar vor fi şi persoane care să ne spună că minimul absolut pentru a supravieţui este de 2000 euro de persoană.

Şi dacă spunem că 1250 de lei pe lună este minimul nevoilor de trai ce înseamnă?

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Tot ceea ce câştigaţi peste 1250 de lei pe lună sunt bani de care puteţi dispune cum doriţi.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Faptul că la sfârşitul lunii nu vă mai rămân bani din salariul de două ori mai mare, nu înseamnă că nu aveţi bani, ci înseamnă că alegeţi să îi folosiţi pentru alte scopuri.

Asta nu este ceva negativ, dimpotrivă, este foarte plăcut să iei masa la restaurant şi să nu găteşti acasă, să iei taxiul, sau să mergi cu maşina pentru care ai de plătit rate sau să mergi în vacanţă. Şi asta este unul din modurile în care banii ne aduc fericirea.

Ceea ce este important este să realizăm asta, să nu considerăm că trebuie să cheltuim banii respectivi, ci să profităm la maxim de ceea ce ne aduc şi eventual să facem schimbări cu timpul sau pur şi simplu să explicăm motivul real pentru care nu facem un anume lucru: “Nu doresc abonament la piscină pentru că prefer să fac sport plimbându-mă prin parc”

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (0)
 • Insuficient (0)
 • Interesant (4)
 • Excelent (7)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

5 Comments for this entry

 • Florin Ciprian LUPEIU says:

  Te rog sa imi permiti sa nu fiu de acord cu tine cand zici 1000 de lei pe luna.

  Mai jos am gandit cateva cheltuieli, la limita lor inferioara, desi cred ca aceste cheltuieli ar fi mai mari daca as analiza consumul unui om pe durata unei luni. De fapt cred ca o sa experimentez pe mine lucrul asta.

  Chirie 400
  Hrana 400
  Intretinere 200
  Transport 80
  TV+Internet+Telefon 80
  Imbracaminte 100
  Medicamente 10
  Total 1270

  Cu 1270 de lei iti permiti sa fii “propriul tau sclav” (cam dura expresia).

  Socializarea poate fi legata de bani, deci pe alocuri se duce pe apa.
  Alte forme de divertisment, cum ar fi: muzica, filme, excursii, vacante, vizite la muzee, teatru, samd nu pot fi luate in calcul.

  Cand ma gandesc la salariul meu ma deprim. Imi raman foarte putini bani pentru cheltuieli discretionare.

  Ce se intampla daca vrei o familie ? Sau daca vrei un copil ?

  Am mare nevoie sa ma contrazici! Astept sfaturile si parerile tale.

  Multumesc!

  • Florin says:

   O mare diferenţă este dată de costurile cu chiria. Locuind în casa părintească, acestea sunt 0, iar eu m-am gândit la acest caz când am propus cifra de mai sus, dar sunt conştient că există situaţii în care nu exisă nici măcar această bază de pornire. Dacă vorbim de chirie, putem vorbi apoi de variaţia în funcţie de localitate. Apoi vorbim de disponibilitatea de a împărţi o locuinţă cu alţii – familie, rude sau poate doar prieteni şi cunoştinţe.

   Când vrei mai mult, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să conştientizezi că nu e uşor, ceea ce faci şi tu, iar apoi să nu te deprimi, ci să planifici. Ştii ce vrei, deci trebuie să faci un plan ca să ajungi acolo.

   Pentru un blog motivaţional despre cum poţi să te descurci cu bani puţini îţi recomand http://notesfromthefrugaltrenches.com/ (în limba engleză).

 • Florin Ciprian LUPEIU says:

  Am si o opinie despre downshifting.

  Eu cred ca trebuie sa ai un anumit grad de inteligenta ca sa poti aplica principiile downshifting-ului, trebuie sa fii un bun manager al propriilor resurse, mai mult, cred ca downshifting isi permit doar persoanele care au bani.

  Eu unul, daca as avea copii, nu le-as spune nimic despre downshifting. Poate intr-o tara foarte dezvoltata se poate vorbi despre asa ceva.

  • Florin says:

   Şi totuşi nu e nevoie decât de documentare şi de planificare, eu sunt de părere că oricine ar trebui să ştie care îi sunt opţiunile, pentru a putea să aleagă calea pe care şi-o doreşte. Eu, de exemplu am citit multe despre subiect, mi se pare interesant, dar nu aş vrea să o fac.

 • Florin Ciprian says:

  Iti multumesc. Sfaturile tale au o deosebita incarcatura. Spui mult in cuvinte putine.

  Sper ca blogul tau sa devina si mai popular. Multi ar gasi exemple si sfaturi bune aici.

css.php