Mai sunt taxele sigure?

10 November 2011

La doi ani după ce parafase Constituţia Statelor Unite ale Americii, Benjamin Franklin scria: “Noua noastră Constituţie a intrat în vigoare, toate aparenţele arată că va fi durabilă, dar, în această lume, nimic nu mai este sigur cu excepţia morţii şi a taxelor” (detalii aici). Expresia a rămas celebră în această formă, deşi Franklin nu fusese primul care a folosit conceptul.

Citată îndeosebi în textele americane, expresia este interpretată ca un adevăr absolut, dar în lumea de astăzi oare mai este aşa? Nu mai este adevărat nici măcar în Statele Unite, unde o companie ca General Electric a avut profituri de 14 miliarde de dolari şi nu numai că n-a plătit taxe, dar a înregistrat taxe de returnat de la statul american de 3 miliarde. Nu este singura companie: DuPont, Boeing, Honeywell, Hewlett-Packard, FedEx, Heinz, Amazon ca să le menţionăm numai pe cele mai cunoscute, plătesc taxe de sub 8% conform unui studiu american. De fapt, numai un sfert din marile companii analizate în studiul respectiv plăteau rata normală a taxelor de 35%.

România a redus taxele la cota unică de 16% pentru a îmbunătăţi colectarea, dar şi la noi, la sume mari, companiile preferă să îşi înregistreze domiciliul în Cipru sau în locuri chiar mai exotice. Începând de la profituri de câteva sute de mii de euro pe an, este mai avantajos să plăteşti taxe în Cipru decât în România. Şi Bulgaria a devenit mai nou destinaţie pentru firmele româneşti care caută să economisească 6% din profit, dar în acelaşi timp reduc taxele încasate de statul român cu 16%.

Mai există impozitul pe microîntreprinderi (într-o formă restrânsă), dar pentru persoane fizice opţiunile s-au împuţinat, deşi întotdeauna va rămâne varianta evaziunii fiscale. Taxele sunt plătite tot mai mult de către persoane fizice, fie direct, fie prin taxele de consum. Dar acest lucru nu face decât să accentueze decalajul între cei bogaţi şi cei săraci. Din păcate!

Dacă aţi ajuns până aici cu cititul, vă veţi gândi probabil că dacă marile companii nu plătesc taxe, de ce a-ţi face-o voi? Nu asta vreau să sugerez. Una din expresiile mele favorite sună cam aşa: “Orice sistem democratic va eşua atunci când cetăţenii vor realiza că pot să voteze să nu mai plătească taxe“.

De fapt eu merg pe o logică inversă, dacă se vor colecta tot mai puţine taxe, va sosi un moment în care comunitatea, statul, clasa politică, cei care pot decide, vor limita drastic modalităţile de a evita plata taxelor şi deja avem semne că se fac demersuri. Nu va fi uşor, pentru că şi statele mari au interesele lor, chiar şi Statele Unite au propriul paradis fiscal în Delaware, unde se plătesc taxe minuscule cu o singură condiţie: companiile înregistrate acolo nu trebuie să desfăşoare activităţi economice pe teritoriul american.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Gândiţi-vă ce taxe plătiţi şi dacă sunt metode legale de a plăti mai puţin, dar încercaţi să păstraţi totul simplu şi curat. Nu ştiţi când se schimbă codul fiscal.

Ce este de învăţat din acest sfat

N-are rost să ne gândim să evităm moarte, pentru că ne va ajunge oricum pe toţi. Dar cu taxele nu este chiar la fel, are rost să te gândeşti la taxele plătite şi la variantele perfect legale de a plăti mai puţin, dar asta nu înseamnă că este OK să porneşti de la premiza că vei plăti taxe zero.

Şi dacă vrem să încheiem într-o notă pozitivă, măcar ştim de ce Amazon are preţurile cele mai mici în SUA, păcat că sunt taxele de transport prea mari … ufff, tot n-a ieşit pozitiv finalul.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (1)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php