Spumotim şi-a vândut divizia auto către Johnson Controls, principalul client pentru produsele respective.

Sursa: Comunicat de presă Johnson Controls

Data anunţului: 2 decembrie 2011

Cumpărător: Johnson Controls

Target: Spumotim – divizia auto

Vânzători:  Spumotim SA

Valoare tranzacţie:  10.000.000 euro

Pachet vândut: 100% din activele diviziei auto a Spumotim

Consultanţii vânzătorului: Juridic: Schoenher

Consultanţii cumpărătorului: Juridic: White & Case

Valoarea companiei Enterprise Value: 10.000.000 euro

Despre tranzacţie:

Johnson Controls este unul din liderii mondiali în subansambluri auto şi furnizor preferat de constructorii de autoturisme, având prezenţă globală în peste 150 de ţări. În România, Johnson Controls a investit prima oară în 2002, după ce Renault a cumpărat fabrica Dacia. Înaintea tranzacţiei anunţate azi, compania deţinea patru fabrici în ţara noastră. Până acum compania fusese furnizor pentru fabrica Renault din România, dar şi pentru fabricile Opel, Seat şi Fiat din regiune. Odată cu începerea producţiei intensive a fabricii Ford din Craiova, Johnson Controls a decis să preia producţia de spumă poliuretanică pentru industria auto a Spumotim, al cărui cel mai mare client era probabil. Cu peste 200 de milioane de euro cifră de afaceri în România, Johnson Controls este una dintre companiile care nu sunt larg cunoscute în ţară, dar care angajează tot mai mulţi oameni şi contribuie tot mai mult la exporturile României, care tinde să devină un centru european de subansamble auto.

De notat este şi estimarea făcută de Johnson Controls, că piaţa auto din România va creşte cu aproximativ 80% în următorii patru ani, motivul cel mai probabil este legat de planurile de acţiune ale Ford cu fabrica de la Craiova, planuri care se pare că nu au fost deloc împiedicate de criza financiară. Planurile de creştere a producţiei se pare că nu se limitează numai la România, Johnson Controls a anunţat recent o a doua achiziţie în domeniul spumelor poliuretanice a unei companii active în Polonia şi Slovacia.

Spumotim a fost înfiinţată în anii 70′ pentru producţia tuturor tipurilor de spume poliuretanice. După privatizarea din 1994 către salariaţi, compania a continuat să producă pentru clienţii tradiţionali din industria de mobilă, industria de încălţăminte şi industria auto. În acesta din urmă, după ce a avut anide zile contractul cu Dacia, a trebuit să transfere acest contract către Johnson Controls când Dacia a externalizat producţia de subansamble. Compania a înregistrat cifre de afaceri de 20-23 de milioane de euro în perioada 2008-2010, din care aproximativ 9 milioane de euro erau vânzările diviziei auto.

În tranzacţie s-au vândut activele diviziei auto, respectiv sediul central şi fabrica din Timişoara, precum şi noua fabrică de lângă Piteşti în care se investiseră 6 milioane de euro.

Tranzacţia a primit avizul de la Consiliul Concurenţei de câteva zile, dar considerând perioada de analiză, a fost probabil încheiată la sfârşitul acestei veri. Există posibilitatea să mai urmeze şi alte câteva tranzacţii în industrie, catalizate tot de creşterea producţiei de către Ford şi de faptul că au mai rămas doar câţiva producători români de subansamble într-o piaţă dominată de companii globale, care preferă să se aprovizioneze de la producători globali de subansamble.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (6)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (11)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php