De mai mult timp aş vrea să scriu despre investiţiile în metale preţioase ca şi componentă a finanţelor personale. Deşi este un subiect vast, comparabil cu o discuţie despre o investiţie la bursă, majoritatea celor ce decid să facă investiţii în aur, nu se gândesc la prea multe argumente, aleg 2-3 dintre cele în favoarea achiziţei de metale preţioase şi ignoră tot restul subiectului.
Domeniul fiind destul de vast, nu va fi de ajuns un singur articol pe această temă, dar cred că ar fi util măcar să punem pe aceeaşi pagină argumentele pro şi contra precum şi sfatul meu.
O scurtă introducere mai întai, nimeni nu poate nega că aurul este un bun instrument de schimb, este recunoscut în întreaga lume, este un metal uşor de identificat şi relativ greu de deteriorat. Este foarte interesant că utilizarea aurului este în principal pentru bijuterii şi pentru investiţii şi numai 10% din aurul din lume are o utilizare industrială, care de multe ori are şi o componentă decorativă. Este poate interesant de ştiut că între 50% şi 60% din aurul produs într-un an este folosit pentru bijuterii, iar acestea sunt vândute preponderent în India şi China.
Restul de 30 – 40% din producţia mondială este aşa numitul aur pentru investiţii, care este prezentat în diverse forme cât mai standardizate pentru a fi uşor de tranzacţionat de colecţionari / investitori.
Să începem deci cu enumerarea motivelor pentru care investiţia în aur este interesantă:
- Aurul îşi păstrează puterea de cumpărare în timp – are o valoare perpetuă – protejează împotriva inflaţiei – acestea sunt trei explicaţii diferite ale aceleiaşi proprietăţi – aurul fiind finit şi tangibil are o valoarea mai sigură decât o bucată de hârtie
- Preţul aurului este în continuă creştere, a fost cea mai bună investiţie din ultimii 10 ani – vorbim de cotaţiile internaţionale
- Cererea de aur este în continuă creştere – acest motiv este legat atât de cererea de aur ca şi investiţie, cât şi de cererea în creştere din India şi China, pe măsură ce economiile celor două ţări se dezvoltă
- Resursele de aur sunt limitate – producţia este în scădere – pentru că resursele se împuţinează şi sunt tot mai greu de extras
- Profitul nu este supus taxelor – depinde de modul în care se face investiţia
- Aurul ar putea redeveni unica monedă de schimb – datorită crizei economice şi financiare
- Riscul unui război – dispariţia societăţii aşa cum o cunoaştem – din diverse motive, de la cele plauzibile, la cele Sci-Fi
Să vedem pe partea cealaltă care sunt motivele pentru care investiţia în aur este considerată neinteresantă
- Aurul nu plăteşte dobândă sau dividende şi nu produce nimic – prin urmare nu este o investiţie
- Aurul nu este o materie primă – principalul scop al aurului este tezaurizarea, prin urmare nu este comparabil cu o resursă necesară umanităţii
- Este numai un instrument speculativ – este influenţat în mod primordial de psihologia umană, cererea este foarte elastică
- Istoria ne arată că aurul este extrem de volatil şi predispus la bule – iar momentul prezent pare mai degrabă o bulă a aurului
- Majoritatea argumentelor de mai sus, pot fi demontate logic – de exemplu, producţia este în creştere şi nu în scădere
Ca să ţin articolul scurt, vă voi spune direct părerea mea: Aurul este un produs de investiţii, dar unul complet atipic şi impredictibil, prin urmare utilitatea lui este pentru diversificare, mai mult decât pentru potenţialul de apreciere. Aş spune că 1-2% ar fi un procent suficient pentru un investitor care caută creşterea portofolilui, poate mai mult pentru cei care vor doar menţinerea valorii, dar şi pentru ei 5% ar fi suficient.
Sfatul cu privire la finanţele personale este:
Nu vă aruncaţi cu capul înainte către investiţiile în aur.
Ce este de învăţat din acest sfat:
Este interestant să analizaţi cu atenţie argumentele pro şi contra, apoi să faceţi şi studii individuale pentru a vă decide într-un fel sau altul. Veţi observa probabil că cei care susţin investiţiile în aur au argumente mult mai “filozofice” decât cei care sunt contra lor cu argumente “logice”. Decizia vă aparţine.
Ca exemplu personal, am urmărit creşterea cotaţiilor aurului în ultimii patru ani şi n-am considerat util să investesc decât poate pentru a testa cum funcţionează aceste investiţii. Dar în decembrie 2012 am devenit fără să vreau investitor în aur, când am câştigat un lingou de 5 grame la tragerea la sorţi organizată de Piraeus Bank. De vândut nu-l vând deocamdată, dar nu sunt convins să cumpăr mai mult.
Voi discuta într-un articol separat despre modurile în care se poate investi în aur, avantajele şi dezavantajele acestora.
Cred ca investitia in aur mai are un dezavantaj , daca cumperi o cantinate mai mica sau mai mare , nu e indicat sa o tii acasa , trebuie sa l tii la banca , la o banca o caseta de valori costa cam 100 de lei pe luna , nu este ieftin de depozitat .
in mare sunt de acord cu “listele” tale, cu avantaje si dezavantaje :)
din punct de vedere practic sunt doua enunturi care mi se par cele mai importante:
-aurul se preteaza mai ales pentru tezaurizare
-situatia actuala pare mai degraba o bula- analizand strict tehnic graficele de crestere ale pretului aurului (aici intervine incertitudinea situatiei economice si ar fi o discutie interesanta legata de acest subiect, pentru ca exista o posibilitate, de netagaduit, a cresterii explozive a pretului aurului, odata cu o eventuala agravare a crizei economice si financaire)
ar mai trebui completat:
-iesirea din investitie este relativ dificila (obtinerea de moneda la vanzarea aurului), daca ai aur fizic (aceasta este forma cea mai sigura de tezaurizare, aur in monede. lingouri etc.)
-unii experti recomanda, in aceste vremuri, ca averea ta sa fie 10% detinuta in metale pretioase (aur si argint), dar la calculul averii nu intra valoarea casei in care locuiesti.
un subiect interesant, care este mult mai putin popular in romania decat in sua, spre exemplu…
@stefanmarici: O cantitate mica cred ca poate fi tinuta in casa, pana la urma fizic nu ocupa prea mult loc aurul, chiar si daca dau hotii peste tine nu este neaparat usor de gasit daca il pui in fundul unui sertar. La banca intr-adevar costurile de depozitare sunt mari, probabil merita daca nu depasesc 1% din valoarea depozitului, deci vorbim de minim 500grame de aur.
@Luca: am in plan sa scriu un articol separat despre modalitati de achizitie (si vanzare) de aur. Am citit si eu de parerile expertilor care spun 10% pentru metale pretioase, dar mi se pare ca sunt biased in favoarea investitiilor in aur.