1185571_26641487Ieri dimineaţă m-am întâlnit cu o agentă de asigurări. Nu este prima întâlnire de acest fel pentru mine şi toate decurg cam la fel, dar m-am dus oricum, probabil dintr-o jenă faţă de prietena soţiei mele care mă recomandase. Oricum profit de ocazie pentru un scurt articol pe această temă.

Încep cu o prezentare a interlocutoarei din punct de vedere al meseriei ei. Ca şi agentă, obiectivul ei, este să vândă produse de asigurări, dacă acestea te şi ajută cu atât mai bine. Aceste produse fiind ceva mai complicate nu se pot vinde la tejghea, dar asta înseamnă că de multe ori puterea de convingere a agentei este mai importantă decât beneficiile produsului. Puterea de convingere este atât naturală cât şi dobândită prin diverse programe de instruire. Trebuie să înţelegeţi acest lucru când discutaţi cu un agent sau consilier de asigurări.

Doamna Mihaela lucrează în asigurări de şase ani şi vinde asigurări tip viaţă. Asta înseamnă nu numai asigurări de viaţă, ci şi de sănătate, educaţie şi investiţii. Ştie să te facă să te simţi bine şi îţi dă impresia că ştie foarte bine despre ce vorbeşte. Are răspuns la orice o întrebare simplă, iar la întrebări la care nu are răspuns, nici nu clipeşte când îţi spune cu totul altceva care are doar o legătură vagă cu cei ai vrut tu să afli. Doamna Mihaela este specializată pe doctori pe care îi cunoaşte ca şi cum ar lucra în spital. Toţi au fost abordaţi la un moment dat şi mulţi au asigurări încheiate prin ea. Unii chiar câte 12-13, din spusele ei – sunt sceptic ca de obicei, dar nu exclud.

Hai să vă spun însă cum decurge o astfel de întâlnire, care ar trebui să dureze cam 30 minute.

  • Începe cu o prezentare a companiei de asigurări, care este întotdeauna numărul 1 în ceva – în mod normal este un singur număr 1, dar inventivitatea nu are limite.
  • Apoi continuă cu o prezentare relativ corectă a unor stadii de viaţă,

Între 20-30 ani te bucuri de viaţă şi nu prea te gândeşti la viitorul îndepărtat

Între 30-45 ani ai o familie şi te gândeşti la binele ei

Între 45-55 ani strângi bani de pensie

După 55 ani îţi drămuieşti resursele şi te gândeşti la sănătate

  • Şi apoi trece la riscurile şi nevoile viitoare la care trebuie să te gândeşti de pe acum – iarăşi, o abordare corectă

Riscul de deces neaşteptat

Riscul de îmbolnăvire gravă

Nevoia de educaţie pentru copii

Nevoia de venituri la pensionare

Până aici totul este bine, pentru cineva care nu s-a gândit la aceste stadii şi nevoi, discuţia poate să-i deschidă ochii. Apoi se trece la analizarea fiecărui risc pentru a vă atrage atenţia că nu sunteţi pregătiţi să-i faceţi faţă, iar o poliţă de asigurări/investiţie este tocmai ce vă lipseşte.

  • Aceste riscuri şi nevoi trebuie acoperite prin diverse produse, dar în cazul meu s-a dovedit că plan de pensii am, plan de economii pentru copii am, asigurare de viaţă am şi alte investiţii pentru viitor am, deci deşi era o căsuţă mare pentru analiza necesităţilor, nu a fost nimic de menţionat acolo
  • Totuşi discuţia nu s-a oprit aici, deja multe persoane au câteva asigurări, dar asta nu-i opreşte pe agenţi să le vândă şi mai multe, s-a analizat dacă valoarea asigurării de viaţă protejează stilul de viaţă al familiei stabilit arbitrar la 4X venitul anual al acesteia. Din calculul simplist a rezultat că nu acoperă chiar întru totul, dar asta era şi scopul. Oricum n-a mai insistat cu privire la asigurarea de viaţă
  • A urmat o discuţie lungă cu privire la asigurările de sănătate, un produs pe care eu nu îl consider necesar în ţara în care trăim, sistemul de sănătate este atât de disfuncţional încât un produs de asigurări nu îl poate repara – am schimbat 5 minute argumente de ce aceste asigurări sunt sau nu utile, i-am spus că prefer să-mi asum acest risc, cu toate argumentele prin care a încercat să se inducă faptul că aceste riscuri sunt de fapt mult mai mari decât în realitate.
  • N-a avut succes nici cu privire la economiile pentru educaţia copiilor, pentru că i-am spus că prefer să economisesc singur pentru educaţia lor, nu printr-o companie de asigurări, a încercat să-mi spună că banii din bănci nu sunt siguri, ca şi cum companiile de asigurări nu ar avea depozite la bănci
  • Apoi a urmat o nouă discuţie foarte lungă cu privire la planurile de investiţie oferite pentru a suplimenta veniturile pe perioada pensiei, mi-a făcut nişte calcule cu dobânzi garantate, plus bonusuri din investiţii, a calculat că sigur nu este suficientă pensia mea privată şi mi-a spus că în 2011 ei au avut peste 8% randament la planul de investiţii. Pentru 2012 nu mi-a spus, dar sigur era mai mic. La un moment dat, a căutat printre hârtii şi a scos victorioasă randamentul planului de investiţii din perioada 2009-prezent, arătând un +74% pe întreaga perioadă. Cel mai probabil cifra indica randamentul înainte de toate comisioanele şi taxele percepute, oricum am calculat acum şi portofoliile mele personale au avut randament de 55% şi respectiv 65% în aceeaşi perioadă, deci nu sunt impresionat.

Pe final am refuzat foarte ferm să-i dau alte contacte ale unor cunoştinţe pe care să le abordeze şi am agreat să-mi facă o propunere de poliţă de asigurare cu primă unică. Eu i-am cerut ceva de genul unui produs care mi-a fost prezentat în trecut (detaliat aici), dar doamna a fost depăşită de solicitare şi mi-a spus că ei au nişte analişti care găsesc investiţii foarte bune şi că îmi va face o propunere.

Motivul pentru care am scris acest articol este pentru a vă prezenta despre ce este vorba, cam toate discuţiile cu agenţii de asigurări de acest gen sunt pe acelaşi tipar, ce vreau să vă avertizez este că persoanele îşi ştiu meseria şi vă pot influenţa prin cuvintele frumoase, deci evitaţi orice decizie pe loc (la finalul chestionarului mai era o întrebare/concluzie: Soluţia imediată – planul de asigurare XXX, puteţi să-l accesaţi chiar astăzi) şi chiar dacă vă hotărâţi la o asigurare ulterior, cereţi contractul, citiţi-l pe îndelete o dată sau de două ori, fără să fie agentul de faţă şi doar apoi agreaţi să semnaţi.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (10)
  • Insuficient (4)
  • Interesant (11)
  • Excelent (18)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

  • marc.qene says:

    Pana acum nu m-am intersectat cu agenti de asigurari, care sa aiba raspunsuri.(amatori)

    Multumesc pentru informatie.

    Curiozitatea mea, care e treaba cu doctorii? Sunt mai predispusi sa incheie asigurari, pentru ca le-ar fi frica? (vad oameni bolnavi in fiecare zi)

    • Florin says:

      Mai degrabă explicaţia este că la un anumit moment în carieră, încep să aibă bani, dar în cursul studiilor le lipseşte educaţia financiară aşa că sunt mai dispuşi să aibă încredere într-o persoană care se prezintă ca un specialist în domeniu şi sunt mai uşor de convins.

      Sunt curios dacă procentul de medici care îşi fac asigurări de sănătate este mai mare sau mai mic decât media celorlalţi asiguraţi pentru că în mod logic ar trebuie să fie mai mic, medicii de obicei pot rezolva problemele de sănătate mai uşor şi mai ieftin, având în vedere că discută cu colegii lor.

css.php